Makten och öppenheten

Vill du vara med och jobba eller bara få mer information. Skriv upp dig på vår mailinglista.

Uppdatering: första konferensen är genomförd: ”Tekniken förändrar politiken” och första rankingen är inte gjord: ”Det slutna Myndighetssverige

Det är nu det händer – en text om allting som är på gång.

Introduktion till ett nytt och spännande projekt. Det startade den 28/6 samtidigt med Almedalsveckan och kulminerar i september 2010. Är du intresserad? Hör av dig.

Oneliner

Demokratin stärks av ett fritt informationsutbyte. Projektet Makten och öppenheten handlar om att sätta sökarljus på öppenhet, attityd och arbetsmetoder hos myndigheter och makthavare.

Hisspresentation

Vi vill spela en roll i utvecklingen av demokratin och dess institutioner i den nya världen. Vår utgångspunkt är att demokratin stärks av ett fritt informationsutbyte, men att det går långsamt för maktapparaten att ta till sig de möjligheter som vår tid ger.

  • Vi startar därför ett projekt som sätter sökarljuset på öppenhet, attityd och arbetsmetoder. Projektet gör avstamp i Almedalen och löper fram till valet 2010. Vi kommer att granska både myndigheter och makthavare, peka på svaga punkter och lyfta fram goda exempel.
  • Bakom projektet står tidningen Fokus, sajten Makthavare.se, Joakim Jardenberg och förhoppningsvis ett stort antal frivilliga medarbetare. Arbetet bedrivs, givetvis, helt öppet och ingenting är hugget i sten. Än så länge har vi bara tagit första spadtaget.

Lite mer konkret…

Citerar Karin Pettersson på Fokus.se:

Konkret innebär det att vi nu sätter i gång med två granskningar, en av ett antal myndigheter och en av ett antal makthavare. Under Almedalsveckan kommer makthavare.se med Joakim Jardenberg i spetsen intervjua ett antal personer, samla idéer och värva folk som vill vara med.

Projekt “Makten och öppenheten” är en öppen process. Poängen är inte enbart – kanske inte ens i första hand – att komma fram till exakta rankningar, utan att ta reda på hur pass svårt eller enkelt det är att göra dem. Alla som är intresserade ska kunna vara med hela vägen, föreslå, förkasta och diskutera vad som behöver göras och hur. Samt vara med och granska myndigheter och politiker.

Vi efterlyser nu ett antal förslag till granskningar och/eller databearbetningsprojekt som leder till ökad öppenhet och information om vad våra makthavare sysslar med och har fattat beslut om. Har du idéer, eller vill vara med mycket eller på ett hörn, mejla till [email protected] (så bjuder vi in dig till vår gemensamma arbetsyta).

Till sist: det här är alltså inte kopplat till Mindpark eller någon av de övriga organisationer jag ibland samarbetar med.

64 thoughts on “Makten och öppenheten”

  1. Låter som ett grymt spännande projekt. Blir intressant att följa och samtliga parter som är med känns ju helt klockrena för uppdraget!

    Är det inom något område transparenstrenden känns helt rätt och gör definitiv nytta så är det inom politik och samhällsfrågor.

    Reply
  2. Vi håller på och samlar in namn och intresse nu. Det blir minst ett möte under Almedalen också. Någon gång under juli kommer så nästa steg. Ungefär så. Men som sagt, det ska vara en öppen process så hugg in med tankar, det får väl bli här i bloggen så länge…

    Reply
  3. Låter väldigt spännande. Helt i linje med vad jag vill. Ni verkar behöva kvinnor av kommentarerna att döma, om det nu ska vara demokratiskt på alla fronter!
    Vi kanske ses i Almedalen? Jag deltar i TU:s seminarium om politikerbloggande på måndagen och håller föredrag på Majblommans seminarium på tisdagen.
    I övrigt tältar jag och sambon i Visby. Övar inför social webb camp!

    Reply
  4. Yes, det är en sjuk genusfördelning på de som anmält intresse. Du är noterad på listan, toppen. Tipsa gärna fler som du tror är intresserade också.

    Och ja, vi ses på Gotland. Vi hörs där och styr upp ett möte.

    Reply
  5. Och i detta projekt är det lika delar uttaldade höger som vänster -sympatisörer involverade för att säkerställa att det är opartiskt? annars är det ju rätt poänglöst?

    Reply
  6. Det är ett helt opolitiskt projekt, så mycket vågar jag lova. Men vi har inga planer på någon åsiktsregistrering av de engagerade, det vågar jag också lova.

    Men jag blir nyfiken på din fråga, vad är det som gör att projektet känns parti- eller ens blockpolitiskt?

    Reply
  7. Gillar att det startar i Almedalen som mötesplats – en symbol för att denna mötesplats över tid också kommer att förändras. Är på plats måndag, torsdag-lördag och vill gärna veta mer om vad som sker.

    Frågan från Björn i kommentarstråden om jämn fördelning vad gäller partitillhörighet handlar ju om att det för att förändra det ovanstående i grunden finns många strukturer, processer, lagstiftning och relationer att ta hänsyn till/arbeta med. I det partipolitiska maktspelet är bara närvaron av vissa personer, deras nätverk något som skrämmer/attraherar olika människor (från olika partiblock). En fråga som måste hanteras/angripas strategiskt från första början. Hitta former för att bryta detta. Det är ju kärnan i det ni skissar på ovan.

    Det kommer i denna granskning säkerligen bli lätt att se hur t.ex. öppenhet inte finns på ett relevant sätt – frågan blir då hur processen ser ut framöver, vad händer efter granskningen som i grunden förändrar våra makthavares sätt att hantera dessa frågor.

    Jag tycker det här ska bli oerhört intressant att följa och ser också med nyfikenhet fram emot att se hur makthavare resonerar om sin egen makt – gör de ens det, vill de/kan de/vågar de prata om sin egen personliga makt som deras “roll” gett dem. Hur ser spelet ut mellan den makt som kopplats till dem personligen och den makt som ligger i uppdraget. Hur öppet vågar/kan man visa på nätverkens betydelse – hur ser maktsociogrammen ut – på riktigt….och vill de/vi förändra dem?

    Reply
  8. Jag är gärna med och bidrar med det jag kan. Främsta nyckelområden: ledarskap, mental träning och hjärnans funktioner.

    Reply
  9. Tack för det, noterar dig i listan. Just nu är det lite semester-mode och lite crunch-mode. Räknar med att projektet är uppe i full sving igen runt slutet på juli, mitten på augusti. Stay tuned.

    Reply
  10. Låter bra – att ladda batterierna och vila är ofta det vi är sämst på i vår kultur. Och risken inom SM-kulturen med vår teknik är det ÄNNU värre – alltså bra att föregå med gott exempel. Möte v. 32 och 33 på Lagmark är ju inte fel! ;-9

    Reply
  11. Pingback: Sv
  12. Hann bara se lite av SVT, intressanta frågor men hur ska min anonymitet garanteras om man ska hämta uppgifter digitalt? Offentlighetsprincipen ger ju att jag är anonym som uppgiftssökare. IP nummer är alldeles för lätt att spåra.

    Reply
  13. med anledning av frågan på mejllistan om Mats S:

    Vore intressant att höra hans och/eller e-delegationens syn på det som diskuterats mycket den senaste veckan kring de informationsmängder som skapas av myndigheterna och hur dessa skulle kunna hanteras och tillgängliggöras för att utgöra underlag för innovationer i form av nya tjänster, nya affärsidéer, nya företag och därmed nya jobb, nya skattepengar och nya möjligheter.

    MVH/Per Hjertén

    Reply
  14. Pingback: Att äga frågan

Leave a Reply