Gör mig lycklig nu

Jag har tjatat om Guardian och deras Open Platform, men jag tänker tjata lite till. Inte nog med att jag fick avnjuta Chris Thorpe, en av smartskallarna som jobbar tillsammans med Simon Willison och Matt McAlister på att förändra hela tidningsvärlden. Jag fick dessutom höra honom berätta om den brittiska offentlighetens nya projekt.

1000 datakällor släpps fria och man säger: ”Get excited and do things”. För egen del blir jag så uppskuttad att jag knappt kan sitta stilla. Tänk om Makten och öppenheten fick se ett sådant här genombrott. Tänk om vi fick se det redan till Fokus heldag, ”När tekniken förändrar politiken”,  den 15/10. Tänk om Mats Sjöstrand, ordförande i e-delegationen, säger att 1000 öppna datakällor innan september 2010 är hans plan också.

Open everything är en härlig våg, med många beståndsdelar (här är några), som sveper fram över världen nu. Läs vad brittiska kabinettet säger:

From today we are inviting developers to show government how to get the future public data site right – how to find and use public sector information.
The developer community through initiatives such as Show Us a Better Way, the Power of Information TaskforceMySociety and Rewired State have consistently demonstrated their eagerness and abilities to “Code a Better Country“.  You have given us evidence and examples to help drive this forward within government.

Så vad har detta med Guardian att göra egentligen? Jo, jag ser det så här. Guardian har inte bara skapat ett api, så där lite lagom lättvindigt. Man har på ett medvetet sätt arbetat genom hela sin strategi. Oavsett om man väljer den ekonomiska eller biologiska betydelsen så är ”mutualism” ett ord som genomsyrar strategin. Och enkelt kan man säga att det handlar om att ta en jämlik plats i det nya ekosystem som man menar att internet representerar. ”Weaving the Guardian into the fabric of the Internet

Givetvis har man räknat fram en massa konkreta, snabba, nyttor med Content API, Data Store, Apps Gallery och alla timmar man lägger ner på sitt utåtriktade arbete. Det räcker att snabbt titta in i Apps Gallery för att inse att det där hade man aldrig kunnat hinna bygga själv. Men det finns också ett annat element som handlar om att dela med sig och att få tillbaka. Och i den processen ingår också att du lär dig hur du kan använda andra så som de använder dig.

Guardian har helt enkelt skaffat sig ett försprång, ett övertag mot konkurenterna. Så när det nu plötsligt finns 1000 ytterligare datakällor att gräva ur, så är Guardian väl rustade på alla sätt:

  • Eftersom de själv utvecklat egna api:er så har de djup förståelse för hur de ska använda andras.
  • Eftersom de redan har släppt ut massor av sin egen data är det snabbt gjort att jacka ihop det man har med det som man nu får tillgång till.
  • Eftersom man har en upparbetad relation med hundratals frivilliga nördar så har man ett stort försprång när det gäller tillgången till grey matter (om ni minns – all that matters).

Behöver jag säga att de, dessutom, verkar ha förbannat roligt på jobbet?

Några sköna bilder från Chris lugna och coola presentation. Jag tyckte han var så behaglig att jag överväger att försöka flyga in honom istället för Simon till ”Från tryckeri till api” på Internetdagarna i november.

Chris Thorpe, Guardian. Intro. Building the stacks for a mutualised newspaper

Chris Thorpe, Guardian. Intro. Building the stacks for a mutualised newspaper.

Chris Thorpe, Guardian. On building the solution for user controlled expenses

Chris Thorpe, Guardian. On building the solution for MPs expenses. Kolla kalendertid, lansering en vecka efter beslut. En och en halv veckas mantid. Total kostnad för driften hittills är 50 pund. Utvecklingsmiljön är så klart open source och gratis.

Chris Thorpe, Guardian. On building the solution for #edfest

Chris Thorpe, Guardian. On building the solution for #edfest. Under en manveckas utvecklingstid. Byggt och hostat på Google App Engine – alltså helt gratis. Erkänner att det är lite fulhack, kräver en del handpåläggning/administration. Men ändå…

Chris Thorpe, Guardian. Final takeaway

Chris Thorpe, Guardian. Final takeaway!

BTW, rubriken är lånad av Mats Ronander. Den kändes passande.

8 thoughts on “Gör mig lycklig nu”

  1. Tack! Mycket intressant. Det känns som den sista bilden du visar, med hans final-slide är nyckeln. Genom att byta självbild, och därmed skifta analogi för hur man själv hör ihop med resten av världen, så kan man både bli mer kommersiell och göra saker och ting på ett bättre sätt.
    Dock måste framhållas att Guardian även i den gamla världen – på papper etc. – var framsynta och höll hög kvalitet i väldigt mycket.
    Dessutom tror jag inte att deras politiska hemvist är helt oväsentlig – vad tänker du om det?

    Reply

Leave a Reply