Resumé: Bonnier bygger om alla nyhetssajter

Äntligen kan jag säga vad jag tycker.

Bonnier samlar sina svenska sajter i ett nytt bolag under ledning av DI:s förre it-chef Mats Göthlin. Alla sajter ska byta publiceringsverktyg till EPiServer. Det nya bolaget tar över driften av samliga servrar och Bonnierföretagens webbutvecklare.

via Resumé: Bonnier bygger om alla nyhetssajter.

Med ett ord: IDIOTER!

Med lite fler ord, vilken sten har de ansvariga som fattat det här beslutet levt under de senaste fem åren?

Jag kan tycka att samordning är en bra sak, jag kan tycka det är bra att man försöker hitta gemensamma system, jag kan tycka att massor är bättre än det träsk man har idag.

Men EPIServer? Allvarligt, det är nästan inte ens så jag blir upprörd. Ledsen, in i själen ledsen, är nog mer rätt.

Jag erbjuder Bonnierledningen en heldag, pro bono, och tar med mig ett koppel smartskallar. Låt oss komma och berätta om saker som Drupal och Django. Om moderna utvecklingsmiljöer och om moderna arbetssätt. Om molnet och framtiden. Om sånt som är bra. Men sätt stopp för det här. Snälla!

Uppdatering: Har lagt ut texten lite om varför jag tycker Episerver är en dålig idé

84 thoughts on “Resumé: Bonnier bygger om alla nyhetssajter”

  1. De har redan provat Drupal i flera år. Säger som du skulle ha sagt det, Jocke: Drupal suger getpung. WordPress, ja då finns det relevans men för den tyngden av sajter så krävs ett erfaret, stabilt system och det är EPiServer.

    EPiServer är ett guldägg för mediebranschen.

    Reply
    • Att jämföra Drupal med en getpung tycker jag är väldigt okompetent. Du får gärna utveckla dig lite mer för att få någon vettig substans i din kritik.

      Erfaret och stabilt system? Drupal driftar med all säkerhet båder fler och större webbplatser än vad EpiServer gör. Som någon tidigare kommenterade så är EpiServer bara “en myra i sammanhanget”, en myra som utvecklar sig oerhört långsamt och som både är dyrt och komplicerat att underhålla.

      Reply
    • Will do. Ska bara hinna rensa på doitlistan först. Var bara tvungen att elda igång diskussionen lite kort först. Och snabbt ut med erbjudandet för att se om Bonnier skulle nappa.

      Reply
  2. Hahaha! Klockrent inlägg! Jo, nog blir man rätt konfunderad när man läser den här nyheten efter att ha sett sådant här elände på nära håll… Hur i hela friden har de tänkt?

    Reply
  3. Jag tycker mest synd om de stackare på alla Bonnierprodukter som måste sätta sig och börja jobba med EPIServer när det här är klart. Där tappade man fem år i utvecklingstakt, liksom.

    Vi kanske behöver pins – våga vägra EPIServer-pins.

    Reply
  4. Nej. Enligt Guardian-modellen så menar jag att Drupal är ditt CMS, det är hangarfartygen som gör sitt jobb i trygg med långsam mak. Django, AppEngine etc är dina speedboats som du använder till de snabba projektet. Jag blandar inte ihop något.

    Reply
  5. Lika intressant är att de centraliserar hela sin webbutveckling. Det blir väldigt många som ska hålla samma takt och följa samma riktning.

    Reply
  6. Så vad du säger är att de antingen borde utöka Drupal eller programmera allt själva i Python, ett språk som de säkert har stenkoll på? Är du säker på att inte Rails passar dem bättre? Eller kanske Grok!

    Reply
  7. Jag tycker jämförelsen känns lite platt. Django och Drupal är bra verktyg. Men bara ett av dem är ett innehålls- och hanteringssystem.

    EPiServer har ju bredare stöd för integrering av diverse affärssystem osv och tittar man på hur organisationerna ser ut och vilka som ska administrera sajterna så tror jag det kan vara en fördel om systemet dels känns igen till det yttre (admin) av användarna samtidigt som det kan prata med alla andra sorters hanteringssystem som användas av organisationen/företaget.

    Reply
  8. Det är bara säga grattis till Doberman och co om dom nu får hjälpa till och göra om sajterna igen.. Annars är jag också förvånad och förvirrad. Hoppas någon på Bonnier kan utveckla hur man tänkt med det här.

    Reply
  9. Flera anledningar: Vi har ett annat fokus på våra sajter med mer rörligt innehåll som skiljer sig från “tidningssajter”. Vi har en egen utvecklingsavdelning med kompetens och styrkor inom helt andra områden än Episerver. Vi har en strategi för våra plattformar och arbetsmetoder som funkar bra och som passar oss som vi vill vidareutveckla och förbättra.

    Reply
  10. Vad är det som är så illa? Jag är nyfiken eftersom jag med alla sannolikhet kommer att få jobba i det nya systemet. Vår övergång från Publicus till Escenic har skjutits på framtiden eftersom EpiServer har kommit in i bilden. Det känns ju inte som att Publicus (SaxoTech) har varit pådrivande och ledande i utvecklingen av webb-publiceringsverktyg, så för vår del kanske det blir ett fall framåt. Eller tänker jag helt fel då? Som webbredaktör vill jag helst skita i tekniken och kunna ägna mig åt innehåll. Spelar det då någon roll om jag jobbar i Escenic, Drupal/Django eller EpiServer? Upplys mig gärna ni som är insatta i tekniken bakom.

    Reply
  11. Django och Drupal håller inte måttet i prestanda eller från redaktionell synpunkt, där är EPI överlägsen.

    Reply
      • Ja, det kan (min erfarenhet) mest bero på att alternativet oftast är ett hopplöst custom samt att säljarna av konkurrerande system (Drupal + mindre alternativ som gällde innan EPi fick 40+% av marknaden) är alltför mycket tech sales eller inte förstått kundbehovet. Det har EPiServers >partners< varit mycket duktiga på.

        Reply
    • Hur kommer det sig? Episerver är ju ett av de mest svårarbetade verktygen jag över huvud taget testat.

      Tänkte på det i en diskussion tidigare idag, om fler tidningar skulle sparka ut Episerver skulle de kunna sparka fler journalister/redaktörer bara för att de skulle kunna jobba effektivare.

      Sen är Drupal nödvändigtvis inte lösningen, det är ganska svårarbetat också om man jämför med t.ex. WordPress eller “mindre” verktyg.

      Reply
      • Det här börjar kännas som en PC-MAC eller IE-FF diskussion. Eller kanske mer träffande idag, en iPhone-Android. Och med den liknelsen är App store och alla iPhoneutvecklare anledning nog för ett mediehus att satsa på motsvarande CMS-plattform.

        Reply
  12. Klart du har en poäng men Django har till skillnad från Rails sitt ursprung i tidnings/nyhetsvärlden. Flera av Djangos core commiters har fortfarande anknytning till området.

    Sen bör Django säkerligen inte användas för allt men det är ju en annan sak.

    Reply
  13. Från redaktionell punkt kan du ha rätt, även om både Drupals (avancerade) och Djangos (enkla) redaktörsgränssnitt är betydligt mer anpassningsbara än EPiServers. Dvs. det går att göra ett bättre gränssnitt för alla Bonniers sajter än EPiServers om man är beredd att lägga den tiden.

    Prestandamässigt är jag helt säker på att Django och Drupal håller måttet. Båda har testats grundligt i en mängd olika miljöer, och slashdottats utan att blinka. Så där har du tyvärr fel. Här ett ett use-case från Django om du vill läsa mera: http://blog.concentricsky.com/2009/10/michaelmo

    /Emil (som har jobbat i både EPI, Django, och Drupal)

    Reply
  14. Det är rätt, och eftersom django är ett av de verktyg jag själv använder så vet jag vad det är. Jag hakar bara upp mig på när icke-programmerare, icke-producenter, pushar för ett namn på det viset. Det går att läsa överallt på “Djangos core commiters” bloggar, ja faktiskt överallt på hela Django-sajten att det INTE är ett CMS, att det INTE skall jämföras med CMS, att det INTE är vad Bonnier kanske letar efter.

    Om de nu väljer att bygga sina sajter på Django så har de bara valt verktyg, utan att ha några programmerare. Man har alltså ingenting. Överlåt teknikvalet åt de som skall bygga eller underhålla tekniken istället, så har man både täckning och framtidssäkring. Om man vill pusha för Django borde man i så fall pusha det till exempelvis de som bygger Drupal.

    Tilläggas bör att jag inte är något vidare fan av Episerver, främst ur utvecklingsperspektiv. Men det har sina poänger också, det är inte helt dåligt i händerna på några som kan hantera det.

    Och för vissa projekt kan det omöjligt bli enklare och bättre än vad Sitevision erbjuder. Alla system har sina styrkor och svagheter. En bra leverantör kan leda kunden till rätt system för dem. En dålig dålig leverantör har förutfattade meningar om att allt borde göras i WordPress.

    Reply
  15. När vi pratar CMS-innovation så finns det mååånga vägar att gå. Men en utgångspunkt är iaf Open Source. Period.

    Sedan finns det myyycket man kan göra.

    Jag brukar i dessa sammanhang öppna upp för både-och-världen. Ta vad som fungerar bäst för olika syften. Och integrera. Det går att bygga lapptäcken.

    Titta på Akvo.org.

    Det har en frame, som under sitt bälte har sektioner byggda i Mediawiki, WordPress, Drupal – och det som inte passade in på något (projekthanteringen/flödet), skräddarsytt med Django. Plattformen är tillämpbar i så långt mycket mer sammanhang än att få snurr på hela världens vattenproblem ett projekt i taget. As is.

    Men detta var mest ett litet hojtande till alla “tribal wars” i OpenSource-världen. Drupal vs WordPress som ett sådant.

    Mashup, remix och have fun!

    Peace,
    Anders
    /DJ, bland annat. Ett uttryck för min världsvy.

    Reply
  16. Varför gå från t ex Polopoly till Episerver? Same shit egentligen, bara det att Polopoly är bättre eftersom det bygger på opensource. Men varför inte satsa på lite mer moderna tekniker som Rails, Django eller kanske Scala för webbutveckling? Känns som det är dumt att låsa in sig i kommersiella CMS:er nu mera.

    Reply
    • Scala är ett språk, och det är rätt väg för väldigt väldigt få utvecklare. Om man väljer att börja så mycket från scratch så ska det vara för att de webbservrar man hittar inte uppfyller de krav man har för dem. Se Twitter/Facebook, som helt enkelt har för mycket last för att någon vanlig webbserver/något vanligt ramverk ska hålla ihop. Inga av Bonniers sajter når dit.

      Reply
      • Hej, självklart ska man använda sig av ett ramverk så att man slipper uppfinna hjulet varje gång man gör något nytt. Scala var bara ett exempel på nya sätt att utveckla webbapplikationer på, förövrigt börjar det komma en del webbramverk som bygger på just Scala.

        Reply
    • Jag tror tyvärr inte WordPress håller för t.ex. alla DN:s artiklar. Nån som provat lägga in så mycket data i den lille krabaten? Det jocke säger som rättigheter stämmer förstås också…

      Reply
  17. Amerikanska Vita huset, The Economist, Amnesty, The Onion, MTV UK, Brittiska och Nederländska regeringen, ABC (dvs SVT fast i Australien), New York Observer… Ett bra uppsatt Drupalsystem klarar hög belastning.

    Redaktionell synpunkt får du klargöra. Talar vi om user experience för användarna så finns det mycket att göra, inget snack om saken. Det är också där mycket av arbetet med Drupal 7 läggs ( http://www.d7ux.org ). Dock har du som utvecklare av systemet fulla friheter att åsidosätta standardinställningar för att lösa problemen.

    Reply
  18. Aha, då vet jag var du kommer ifrån! Jag håller med dig i att “[o]m de nu väljer att bygga sina sajter på Django så har de bara valt verktyg, utan att ha några programmerare. Man har alltså ingenting.” och att en “…bra leverantör kan leda kunden till rätt system för dem.”

    Samtidigt — och hur realistiskt det här är inte jag rätt person att avgöra (men man kan drömma) — är det inte omöjligt att lära sig Python och Django. På samma sätt som man en gång lärt sig Episerver. Django-byggda Ellington CMS (http://ellingtoncms.com/) var i alla fall tidigare komplementet till Django vad det gällde CMS-biten.

    Hur som helst, jag är inblandad i diskussionen för jag tycker det vore väldigt roligt att se några nyhetssajter byggda på Django. Jag är fortfarande djupt imponerad av Guardians lättrörlighet när de byggde http://mps-expenses.guardian.co.uk/ på bara någon vecka.

    Reply
  19. Om några veckor är Newspilot, det redaktionella system som Sydsvenskan och snart också Expressen har, fullt integrerat med Drupal :) Då får man som webbredaktör full koll på artiklarna i Drupal i samma system som reportrarna skriver i.

    Reply
  20. Har ingen länk att visa det just nu, men vi utvecklar för fullt och först ut är Värmlands Folkblad samt KFS Media i Finland som kommer köra Newspilot och Drupal.
    Vi kommer i nästa steg också se över integrationen med Polopoly och Escenic då det är mycket hoppande för en webbredaktör mellan två system idag.

    Kommer under veckan lansera en infomakerblogg där jag kommer skriva endel om detta.

    Reply
  21. Nej, jag menar inte antingen eller. Jag menar att drupal vore ett utmärkt fundament för deras webpublicering. Men att man för specialare och snabba lösningar bygger i Django, tex.

    Reply
  22. WordPress är super till det mesta. Men i det här fallet säger jag Drupal, bla för att klara den tunga användarbehörigheten som jag antar att Bonniers upplägg kräver.

    Reply
  23. Jag skulle vilja vända på din teori Jocke; Drupal är dina speedboats där du m.h.a. färdiga och väl testade byggstenar snabbt sätter ihop ett projekt. Django är ditt hangarfartyg som kräver egen kod, test, qa osv.

    Reply
  24. Jag skulle vilja vända på din teori Jocke. Drupal är dina speedboats där du m.h.a. färdiga byggstenar snabbt sätter ihop ditt projekt. Django är ditt hangarfartyg som kräver egen kod, testning, qa osv.

    Reply
    • Så kan man också göra, men det är inte den modellen jag skulle valt. Jag tror ganska mycket på att lyssna och lära av de som verkligen provat det här, och gjort det i en progressiv och modern variant av den miljö vi har i våra svenska mediehus.

      Reply
      • Joakim: Du hade inte valt det eftersom du antagligen inte kan Drupals styrkor och svagheter på dina fem fingrar. Om du vill lyssna och lära dig av som gjort detta många gånger bör du passa på. Dick vet nämligen precis vad han talar om, han är en av killarna på NodeOne bakom integrationen av Drupal mot NewsPilot.

        Inom drupalvärlden talar man om The Drupal Way. Det är ett revolutionerande sätt att bygga avancerade webbapplikationer och webbplatser utan tung och tidskrävande systemutveckling. Man får en billig, effektiv och lättrörlig plattform. Det är ett av skälen till att The Economist och Vita huset valt Drupal och inte EpiServer, eller för en delen Django.

        Reply
        • Jag hoppas du inte säger att alla typer av “avancerade webbapplikationer och webbplatser” med fördel kan byggas i Drupal? Drupal har sina styrkor, men också sina svagheter. Att någon med helt andra krav och behov (whitehouse/economist) har valt ett system betyder inte ett dugg för dig om du inte har samma behov.

          Reply
        • Bäste Sören: Jag tror att vi som gillar Drupal och gärna ser att det tar sig framåt inte har något att vinna på anonyma halvspydiga kommentarer. Det känns lite… proprietärt? Mer kärlek.

          Utan att lägga några ord i munnen på någon gissar jag att lite av det som Jocke syftar på är utifrån det The Guardian presenterade på FOWA tidigare i höstas. Kan verkligen rekommendera att titta på det. Väldigt intressant att få ta del av hur de gjort och jag tror definitivt att ett liknande upplägg där Drupal och t.ex. Django kompletterar varandra skulle ge bra resultat.

          Reply
        • Sören: Det stämmer som du säger. Men jag tycker vi bäst diskuterar öppet utan anonyma inlägg.

          Reply
  25. Om om jag inte minns fel så var kamerorna där. Vart filmerna finns nu kan nog bara NodeOne svara på (Eller jag chansar på att de inte är intankade än, då det är sjukt tråkigt ;)

    Reply
  26. Det är intressant, milt sagt.

    Bonnier visar att de har ingen koll på marknaden. De sätter sig i samma båt som alla tråkiga kommuner. De satsar på EPI. Det finns ingen logik bakom det hela. Det är kortsiktigt och enormt dyrt att ge sig in i låsta format. Det är som att producera i QuarkXpress och skicka ut en PS fil till läsarna på Syquest-drivar. Att Bonnier har så pass hål i huvudet är för mig skrämmande.

    2009 är snart slut och den tydligaste trenden globalt är opensource och plattformsoberoende. Vad gör Bonniers? De går djupt in i dot net i ett litet skitbolag som säljer en CMS som inte används till media. Att sen se till att låsa sig fast i Microsofts servermiljö med alla de säkerhetsproblem som finns där och sen en plattform som är som en droppe i havet är obegripligt. EPI är hemskt på många sätt och vis. Det har aldrig varit en bra plattform och kommer aldrig att bli en bra plattform. Den är för liten.

    Tittar man runt om i världen så är det allt fler som ger fingret åt låsta CMS lösningar. Konkurrenten Allers Förlag kör med wordpress och slänger ut EPI. Inte bara kostnaden utan det handlar om en för låst miljö som EPI innebär. Svårt att använda och svårt att få hjälp ifrån andra.

    Att Bonnier vill sitta med alla äggen i en korg är konstigt. Speciellt i en korg där det är få andra som använt den och ingen har utforskat om korgen håller när det väl gäller.

    Bonnier står just nu med dubbel dumstrut på sig. De tycks ha obegränsat med pengar och bryr sig inte ett skvatt om att integrera redaktionella system med webben. Det blir åter igen hårda skott mellan webb och print.

    Strategi och kunskap tycks helt saknas.

    Måste dock lyfta på hatten för EPI som lyckats sälja på sin skit på ännu en kund. För EPI är ett skräckexempel på hur en produkt inte skall se ut 2009.

    Reply
  27. Fick ett tips på MKSE om att “Det ingen nämner är att all utveckling ska läggas i Ukraina och att de egna utvecklarna med tiden ska fasas ut”. Ciklum i så fall, som i FN EPi-caset. Den ni!

    Reply
  28. Ett förtydligande!
    Expressen och Sydsvenska är inte inblandat i något Drupal-projet med Infomaker.

    Däremot kör Sydsvenskan Newspilot men då INTE med någon Drupal-koppling ut! Expressen har valt Newspilot, men kör det inte än.

    Newspilot kommer däremot ha en integration med Drupal som vi också har för Polopoly och Escenic.

    Reply
  29. Det handlar ju om att EPI är byggt för rena intranäts lösningar eller kommunala hemsidor.

    Valet på EPI handlar mer om att EPI behöver större referenskunder än bästa plattform. Det är precis som att inte ett redaktionelltsystem fungerar på alla tidningar.

    Åk på olika IFRA evenemang och titta. Alla talar opensource.

    Reply
  30. Liknelsen med iPhone ‹› Android passer bra! Interessant nok spår Gartner at Android vil overta iPhone innen 3 år (http://is.gd/4ZB0e). Mer interessant er kanskje at Gartner klassifiserer Drupal som “visionary”, tett oppunder Google (http://is.gd/4ZB93).

    Det er iaf ingen tvil om hvilken retning vinden blåser ;)

    Reply
  31. Nämn en lyckad integration mellan EPI och det redaktionella flödet. Ingen EPI partner eller EPI själv kan visa detta.

    Case close.

    Fast om det nu stämmer att de skall avveckla utvecklingen av sajterna nationellt och lägga ut det i öst, då kommer allt fram i ett annat ljus.

    Reply
  32. @mattiasostmar: Wow! Undrar vilka som är rådgivare bakom att Bonnier storsatsar på EPIServer? Do I hear a distinct falling (#failing?) sound? ;-)
    2:34 PM Nov 22nd from TweetDeck

    Reply

Leave a Reply