#001 av #blogg100 – meta, statistik och dagens bloggare

Fredrik Wass kickar igång ”#blogg100 – andra sommaren”, och bloggosfären blir euforisk som det vore 2008 igen. Inget kunde göra mig gladare, det är bara någon vecka sedan jag gnydde om att bloggandet kommit av sig. Och nu ställer över 100 bloggare (massor med praktisk information bakom den länken, läs den) upp på att blogga minst 100 bloggposter på 100 dagar. Det är ju så vackert att man bli alldeles knottrig.

Själv anmälde jag mig direkt, och bestämde mig tidigt för att ha ett tema genom alla hundra posterna. Nästa lika snabbt kom jag fram till att jag ska göra två saker: lyfta fram en spännande bloggpost eller bloggare varje dag, och leverera ett dagligt referat över hur det går för oss som bloggkollektiv. Det senare gör jag bland annat med hjälp av utmärkta Notified, som låter mig bevaka och analysera nära nog allt som händer runt #blogg100. Varje dag ska jag försöka peka på något intressanta skeende.

Notified-1

Första statistik-kollen måste naturligtvis handla om vilken otrolig buzz det blev. Från noll omnämnande av #blogg100 före måndagen, till en rejäl hockeystick som stegras och når nästan 600 (uppdatering: 738 när vi stänger dygnet) idag, startdagen onsdag den 23 januari. Spinn, baby. Spinn!

Här kan du se en PDF-rapport över läget, hämtad från Notified och här kan du se läget så som Topsy ser det. Det här kommer att bli en analys och statistik-fest av stora mått. Tjoho! Och då är det här ändå bara det som syns för de olika analysverktygen – men mer om hur det där fungerar längre fram. Ämnena ska ju räcka i 99 dagar till;)

Dagens bloggare är också kopplad till det uppsving som #blogg100 fick idag. Redan tidigt under dagen trendade vår hashtag på Twitter och med det kom den vanliga – och bedrövliga – störtfloden av spam. Alltid snabba Nikke Lindqvist var omedelbart framme och levererade dagens meta-meta-uppmaning. Inlägget ”När en tagg trendar på Twitter” handlar om hur vi ska hjälpas åt att bekämpa skräpet som smutsar ner #blogg100.

Det där är ett ganska typiskt Nikke-inlägg. Han blandar ofta en del internetaktivsm, en del folkbildning och en del smart googlejuice till en spännande och smaklig mix. Här kan man lära sig både hur god SEO fungerar, hur Internet i stort fungerar och hur det politiska Sverige inte alltid fungerar. Bloggen Nikke Index är nästan lika gammalt som webben självt, i huvudet står det ”En kärleksförklaring till internet sedan 1997”. Precis så är det. Cool är han också.

3215726663_fcd2d712d8_b

Nikke till vänster på bilden, som jag tog på väg ut till första #24hbc. Nästan lika hård är Jonas Lejon, till höger på bilden. Men han bangar #blogg100, så han får bara en liten länk ;)

Då drar jag ner gardinen för dagens första metablogg om #blogg100. Tills i morgon är du välkommen att både ställa frågor om bevakning och analys samt tipsa om bloggare som bör få lite extra sökarljus på sig. För att löpande följa hela flödet rekommenderas Jonas Larssons RSS-länk och David Svensson snygga presentation av twitterflödet.

Bildcred, toppbilden: CC BY-NC-SA MarcelGermain/Flickr

14 thoughts on “#001 av #blogg100 – meta, statistik och dagens bloggare”

  1. Man får tacka för uppmärksamheten. Jag tror verkligen att #Blogg100 kommer att bli riktigt bra för att återvitalisera bloggandet. Vi har alltför länge nischat oss för hårt och åtminstone jag har alltför svårt att skriva de där korta mellanposterna. Ska verkligen försöka bli bättre på det nu. Eller, jag måste ju. Det kommer ju inte att gå annars.

    Reply
  2. Pingback: #blogg100
  3. If a meeting room is often only used on certain days of the week does it need to be cleaned on a daily basis? Could it instead be cleaned every other day or only when it has been in use. With some clever thinking it is possible to streamline an office cleaning operation without impacting on levels of cleanliness, which ultimately removes additional costs.

    Reply

Leave a Reply