Äntligen: IPv6 är här – och Com Hem borde skämmas

Nu kör jag IPv6 - gör du?

Det är väl ingen överdrift att jag tjatat om IPv6, men det har känts lite kluvet eftersom jag själv inte kunna stödja det. Nu är det fixat, sedan flytten av Mindpark och den här sajten till Glesys har jag äntligen placerat my money where my mouth is. Men jag vill ändå sträcka ut ett tack till de superstars på Loopia och Binero som jag vet kämpar med de här frågorna. Jag hoppas verkligen att majoriteten av de större tjänsterna och leverantörerna har hunnit få IPv6-stöd till den stora dagen: World IPv6 Day, den 8 juni.

För egen del har jag två stora problem kvar att jobba med. Det ena är att Google Apps, som tar hand om min mail, kalender, docs etc, ännu inte stödjer IPv6, men det finns en inofficiellt besked som säger att det ska vara på plats till 8 juni. Ett värre problem är att Sveriges största ISP för privatpersoner, Com Hem, verkar stoppa huvudet i sanden helt och hållet. Det är stört omöjligt att få något vettigt besked från dem, och det är inget annat än skandal. Det är helt sjukt pinsamt, faktiskt.

Snart dags att kampanja på allvar mot dumheten?

Hur är din IPv6-status? Testa din sajt – och din uppkoppling. Nu. Den 8 juni är det för sent att så där med skammens rodnad ;)

Uppdatering: Jag ropade hej lite för tidigt. Även om du kan fråga DNS för jardenberg.se/jardenberg.se efter AAAA-records till mina sajter och få korrekta svar, så kommer man inte så pass långt med ren IPv6. Det går nämligen bara att hitta mina DNSer via IPv4… Det  här med DNS är en charmerande välorganiserad röra, och det är mycket som ska på plats nu när man adderar IPv6 till mixen. Det som stör mig mest är att validatorn ovan inte talar om det för mig. Och att det inte finns någon annan som gör det heller. Snabba, smarta @patrikhson gjorde ett hack på go6.se som bär en bit. Mer följer snart.

17 thoughts on “Äntligen: IPv6 är här – och Com Hem borde skämmas”

 1. Hej,

  Vi på Com Hem har påbörjat arbetet med att se vilka förändringar som krävs för att gå över till IPv6. Idag finns inget datum för när detta kommer att genomföras i större skala. Det vi vet är att vi fortfarande har en bra tilldelning av IPv4-adresser. Jag ska se över varför det inte finns information om detta på comhem.se

  Hälsningar,
  Ola Eriksson
  ansvarig sociala medier
  Com Hem

  Reply
  • Hej
   Om det nu dyker upp tjänster som enbart tillhandahas i IPv6 hos operatörer som inte har några IPv4 kvar, då kan ej comhems kunder ta del av dessa, och det oavsett hur många IPv4 adresser comhem har kvar. Tänk skälv ex P2P, ingen av dessa som har IPv6 kommer du åt från comhem.

   Reply
 2. Vi diskuterade ju detta lite grann på FB Jocke. Jag lovade att återkomma till dig när jag fått svar internt, vilket jag också fått. Men jag ville ha lite klarare besked än att det inte finns någon utbredd efterfrågan, varför jag inte heller återkommit. Det jag vet är att delar av vårt nät redan är redo för tekniken och att EuroDocsis 3.0 stödjer IPv6 fullt ut.

  Det enda som i dagsläget finns om IPv6 på comhem.se är det som står om du söker på IPv6 från http://www.comhem.se/kundservice (Frågor och svar samt sök på comhem.se är en historia för sig, men ett omarbetning pågår).

  Brian Einarsen
  Projektledare Digitala Media
  Com Hem

  Reply
  • Jag tror att det aldrig kommer att bli en efterfrågan på IPv6 från konsumenter, lika lite som man vill behöva välja metall för skruvar i bilen. Men om bilen ramlar isär… Man vill ju bara att allting skall fungera. Men snart kommer det kanske att finnas coola tjänster som bara går att använda över IPv6 och då blir folk vansinniga om dessa inte är nåbara. Själv hade jag såklart bytt ISP om det blev aktuellt.

   Reply
  • Japp, men världen ser det ju inte på Facebook, inte i den gruppen iaf;) Jag tycker det börjar bli dags för er att publikt komma ut med en tidsplan. Men det är givetvis ingen kritik mot dig, Ola eller annan enskild.

   Ett lämpligt mål vore att säga att någon första etapp ska vara avklarad till World IPv6 Day.

   Reply
   • Inget personligt givetvis!
    Vi vet att det finns ett stort intresse för IPv6, dock hos en begränsad del av våra kunder ska vi komma ihåg. Detta gör ju saken inte mindre intressant förstås och vi jobbar som sagt var med frågan. Du kommer vara den första att få ta del av en tidsplan när en officiell sådan finns:)

    Reply
    • Det är klart att det är för en MYCKET begränsad del av era kunder som det här är intressant idag. Men jag ser inte att det bara handlar om kundnytta i ett strikt kommersiellt och relativt kortsiktigt perspektiv. Det handlar också om att sveriges största leverantör av internet ut i stugorna borde ha resurser att faktiskt vara med och driva frågan. Det känns inte rätt att ni ska vara en av de långsammaste vagnarna rent kommunikativt.

     Att det sedan är tvärtom när det gäller utrullningen (att storleken är en besvärande faktor) har jag den yttersta respekt och förståelse för.

     Reply
    • Det första jag frågar när någon försäljare ringer är om de har IPv6. Har de inte det, så förklarar jag att de inte har något bättre än det som jag redan har idag (egen tunnel). Då är samtalet över.

     Ja, jag bor i ett sk ComHem-hus. Nej, jag har inget från ComHem, varken TV, Telefoni eller Data.

     Reply
   • Det har du helt rätt i. Och tack vare att du påpekade bristen på information så tar vi också tag i att tydliggöra det som ligger publikt, även om det inte för tillfället motsvarar dina förväntningar.

    Reply
 3. rundfunk:~ mansaxel$ dig @ns1.binero.se jardenberg.se axfr

  ; <> DiG 9.6.0-APPLE-P2 <> @ns1.binero.se jardenberg.se axfr
  ; (1 server found)
  ;; global options: +cmd
  ; Transfer failed.

  Öppenhet Pöppenhet ;-) Jag vet att det inte är ditt fel men bara säg till så ordnar jag och andra vänner service över v6 och v4 med axfr oblockerad ;-)

  Reply

Leave a Reply