Eftermiddagen och kvällen har tillägnats Media evolution och Chris Anderson i Malmö. Det hela var en mycket lyckad tillställning med många visa ord från profeten själv. En sak fastnade jag speciellt för:

”It arrives 18 hours late and leaves ink on your fingers. That is why news paper sales are starting to decline.” – Chris Anderson väldigt kortfattat om varför papperstidningen har problem i relation till nätet.

Anderson fortsatte med en intressant paradox. Nämligen den om att magasinen i USA inte alls har det problemet, tvärtom så ökar deras prenumerationer hela tiden, i alla fall hos de tidningar som ingår i Newhouseimperiet (exempelvis Wired, Vogue, The New Yorker, Vanity Fair etc…). Jag tror inte att papperstidningen kommer att försvinna helt och håller alltså inte med den där Amerikanska smartskallen som sade att den sista papperstidningen trycks i April 2048 eller hur det nu var? Däremot tror jag att det är helt klart att den måste förändras, både i form och affärsmodell för att fortsätta vara ett starkt komplement till det digitala utbudet. Men hur?

Jag undrar om inte papperstidningen har något att lära av magasinen? Det är kanske en ide att skruva på utseendet, bort med strävt tidningspapper och trycksvärta och in med glossiga papper och en storleksskala som mer går hand i hand med magasinen. Dagstidningarna kanske till och med inte ska komma ut varje dag utan istället vara något man ser fram emot att spendera helgen framför. För att slänga in sociala medier i ekvationen kanske man ska kunna koppla upp sig mot varje enskild artikel via mobilen och genom den kunna lämna och läsa kommentarer, kommentarer som efter en urvalsprocess trycks i nästa nummer av tidningen.

Jag tror att det handlar om att addera ett mervärde till papperstidningen och kanske till och med till nyhetsbegreppet i stort. Det finns en anledning till att folk under 23 (och nu generaliserar jag, sorry…) vet mer om Paris Hilton och Jonny Depp än om finanskrisen. Nyheter ska definitivt inte bagitaliseras eller kommersialiseras på något sätt, men kanske ompaketeras?