En författare undrar: Vad kan internet göra för mig?

Under ett utbildningspass med ett gäng BUSar tänkte jag demonstrera hur man kan jobba med video. Förtydligande: Rent tekniskt alltså. Jag visa lilla Flipen, hur enkelt det var få upp det till Youtube, hur enkelt det var att få in det i bloggen.

Samtidigt kan vi förhoppningsvis visa upp styrkan i vårt sociala och hjälpsamma internet. Så kika gärna på klippet, klura på frågan, och tyck sedan till i en kommentar nedan. Som alltid – tack för hjälpen!

Och kolla så bra kommentarer det kom. Internet FTW ;)

13 thoughts on “En författare undrar: Vad kan internet göra för mig?”

  1. Vad kan internet göra för att hjälpa en författare att presentera och marknadsföra?
    Ja, till en början så blev jag ju nyfiken, såg boken via filmen och ingår i målgruppen eftersom jag är barnboksintresserad, skriver och läser mycket tillsammans med mina barn och har en son som håller på att växa in i målgruppen.

    Min första tanke var en motfråga – vad kan och vill du själv göra, i första läget? Lättare att svara om man vet. Filmen och frågan var ett steg, men det känns som att du behöver göra och lägga ut något mer, för att det ska bli mer. Sedan stannade jag kvar i frågan, tog mig tiden att googla och ser att du har en generös webbsida med info om dig och böckerna, på http://www.pernillagesen.se.

    Jag personligen, kan kolla efter ditt namn nästa gång jag är på biblioteket, och gillar jag boken kan jag tipsa i min sons klass om böckerna + att de kan beställa författarbesök, och så är vi ett litet steg till på vägen vidare. Tycker också att frågan känns mer personlig med en video, så det var tack vare den + Jockes fråga via Twitter som jag tog mig tiden att skaffa lite mer info.

    Lycka till och vänligaste hälsningar!

    Reply
  2. Daniel Suarez är en kille som skrev Daemon, en IT-Thriller som ingen ville publicera. Han och hans fru tryckte då själv upp exemplar och skickade till bloggare som skrev inom områden som boken berörde (AI, datasäkerhet, spel etc). Sakteliga började de få en växande skara geek-anhängare som hjälpte till att sprida bokens förträfflighet (och angelägna budskap) vidare. Läs mer här http://www.wired.com/culture/culturereviews/mag

    Boken snappades sedan upp av förlaget Dutton och Paramount Pictures kommer eventuellt att göra en film av boken.

    Mycket av Daniels initiala framgång berodde nog på hans väldigt personliga approach gentemot bloggarna.

    Detta var bara ett exempel men precis såsom Internet skakat om de etablerade värdekedjorna inom musikindustrin och där musiker och band själva kan ta kontroll över marknadsföring och försäljning genom att kommunicera direkt med sina fans så torde det finnas många paralleller för författarnas situation och möjligheter.

    Reply
  3. Hej Pernilla!

    Vi tänkte likadant, fast tvärtom: vad kan vi göra för författarna?

    Svaret blev Smakprov. Vad du bör göra är att skicka oss ett smakprov på din bok, sen distribuerar vi till bloggar, boklådor och våra vänner på Facebook/Twitter + att det blir välkommen del av vår tjänst smakprov.se och de snart 4 000 smakproven som redan finns där!

    Så här ser det ut idag hos oss: http://www.smakprov.se/bok/Det-som-gor-ondast-P… – men vi lägger gärna till ett blädderbart smakprov också!

    PS. Glöm inte dina tidigare böcker – smakprov skall vara gratis!

    Reply
  4. Internet kan hjälpa dig som författare t ex genom att ge snabb feedback på ditt skrivande och med att hitta personer som gillar böcker som liknar de du skrivit via tjänster som t ex getglue.com. Med e-böckernas möjligheter kan du också t ex skriva följetonger som ger en kort väg från skrivande till publikation.

    Reply
  5. Eftersom det handlar om barn- och ungdomsböcker, borde det kännas naturligt att skicka ut recensionsexemplar till några av alla de lärare som bloggar här i landet. Och bibliotekarier. Och barn och tonåringar. Det finns rätt många, faktiskt. Det finns även ett antal bokbloggare av olika dignitet.
    Det finns olika sätt att hitta dem, men ett tips är att börja med sajter som http://bloggtoppen.se och http://bloggportalen.se, kanske även http://knuff.se för att se vad man kan hitta där. Sedan får man kontakta och se om man kan få en adress, och hoppas att de skriver något på bloggen om boken.
    Det finns även ett antal specialiserade forum där man kan nå rätt målgrupp. http://familjeliv.se skulle kunna vara ett, t ex.

    Reply
  6. Tusen tack för alla förslag! På 6 kommentarer hittar jag väldigt mycket info, och det mesta är helt nytt för mig. Så nu tänker jag titta närmare på en kommentar i taget för att orientera mig. Återkommer eventuellt med frågor på era inlägg. Hoppas det är ok. Och åter igen, TACK!
    /Pernilla Gesén

    Reply
  7. Hej! Jag tänkte först inte skriva, men here goes lite lösryckta tankar…

    Jag hade velat ha lite mer info i videon för en större känsla om det goda ändamålet? Det är lättare att hjälpa då.

    Jag hade velat se boken i olika former för att folk ska kunna läsa och hitta till din bok på olika sätt. Det kanske inte ska vara en tryckt bok längre? Är det lärdomar eller kapitel i den som man skulle kunna prenumerera på gratis via sms, och finns det företag eller institutioner som hade velat sponsra något sådant? Har du illustrationer som är fina att sprida på internet som 'seriestripar'? Eller kapitel eller lösa sidor som du kan ge ut? (Du måste själv vara kreativ och avgöra vad som passar just dig, din bok och dess målgrupp.)

    Läs om hur Chris Anderson gjorde med boken “Free”, att han publicerade boken i olika former: som tryckt bok, som ljudbok i kort och lång version, som kostnadsfri PDF men även i en förkortad betalversion etc. Nedan är exempel på en författare som publicerar sin bok på en blog, och några som twittrar om sin.

    • Free kampanjerbjudande om boken: http://www.longtail.com/the_long_tail/2009/07/f

    • Kevin Kelly & bok som blog: http://www.kk.org/newrules/blog/

    • Hippa svenskars guide på Twitter: http://twitter.com/HippaSvenskar

    Reply
  8. Finfin kommentar!
    Du har så klart alldeles rätt i att den här filmsnutten var gravt otillräcklig. Men den var alltså i sig inte till för att bygga boken – den var två saker:
    1. Ett redskap för mig att demonstrera tekniken som sådan på ett levande sätt. Har uppdaterat i texten ovan.
    2. Ett sätt att demonstrera hur vänliga och snälla folk är på internet. Och kloka. Vilket du medverkade till på ett alldeles utmärkt sätt.

    Reply
  9. Hej alla

    Joakim din föreläsning öppnade en massa dörrar liksom kommentarerna här.
    TUSEN tack för alla tips, det känns som en massa bitar föll på plats (-:
    Jag har länge haft tankar på att skriva en e-bok i presentationsteknik för att kunna länka till youtube, sajter på nätet m m.
    Förlagen hänger inte riktigt med, många tänker så fyrkantigt kring böcker. De ska se ut som de alltid gjort.
    Nästa bok vill jag ska bli både pappersbok, e-bok, ljudfil m m men vet inte vilket förlag som tänker i de banorna. Är det nå'n som vet
    Eva Kihlström

    Reply
  10. Joakims föreläsning öppnade en massa dörrar…
    Ville bara säga TUSEN tack för alla tips, det känns som en massa bitar föll på plats (-:
    Jag har länge haft tankar på att skriva en e-bok i presentationsteknik för att kunna länka till youtube, sajter på nätet m m.
    Förlagen hänger inte riktigt med, många tänker så fyrkantigt kring böcker. De ska se ut som de alltid gjort.

    Nästa bok vill jag ska bli både pappersbok, e-bok, ljudfil m m men vet inte vilket förlag som tänker i de banorna. Nå'n som vet?
    Eva

    Reply

Leave a Reply