Under bröllopet idag har jag haft en diskussion på Twitter med @OlovCarlsson på SVT om det faktum att SVT anser sig ha rättigheterna till materialet från kronpinsessans bröllop. Det handlar alltså om ”hela sveriges bröllop” och material som producerats för våra gemensamma licenspengar. Då tycker jag det är självklart att det borde vara fritt att använda under öppen licens. SVT håller inte med (bara ibland;)

Men om vi nu inte kan få SVT att ta sitt förnuft till fånga vill jag vädja till de tusentals kameror, mobiler och videokameror som fanns utmed Stockholms gator idag. Lägg upp dina bilder och filmer med en öppen licens, gärna CC-BY. Här kan du läsa mer om Creative Commons på svenska. Hjälp till med att skapa ett öppet och fritt kulturarv.

Du kan lägga upp dina bilder på vilken tjänst som helst, men jag rekommenderar gärna Flickr som puffar lite för frågan om licens. På samma sätt rekommenderar jag Blip.tv för video, som också låter dig välja licens när du laddar upp ditt material

För att dina bilder och filmer ska hittas bör du tagga med #brollopet, som är den tagg som använts på twitter. Förhoppningsvis kommer mycket av det fria materialet att hitta in på Wikipedia också, så det verkligen blir tillgängligt för hela världen.

Kommentera, kom med fler förslag, hjälp gärna till och sprid. Rock on!

Uppdaterat: läs brevet från nyhetsbyråerna som ställde SVT:s agerande på sin spets.

Uppdaterat 2: Expressens Emanuel Karlsten konstaterar att vad världen ser av bröllopet är SVT:s dumhet – och inte bröllopet.

Uppdaterat 3: Stockholm Stad bjuder oss ett skolexempel på vad man INTE bör göra. På officiella sajten LOVE Stockholm 2010 kör man rejält i diket. Jag blir så ledsen.