jardenberg kommenterar – 20 Jun, 2010

 1. The people on Flickr – Photo Sharing!
 2. – Snälla Magnus Fröderberg, den här bilden borde verkligen vara CC-BY. Den är så helt underbar, och förtjänar att få fötter. Läs mer om hur jag tänker här: https://jardenberg.se/b/bjud-pa-dina-brollopsbilder-och-filmer/

  Och så är det söndag, och vi säger grattis till brudparet. Det verkar ha varit en jäkla fest, hela natten lång. Tur jag inte var där, för idag står det deadline i eldskrift på ett par projekt. Vi ses nog inte förrän imorgon. Och det är helt OK.

 3. Fatta det digitala – här är boken som kostar en tweet
 4. – Jag är inte lika förtjust i konceptet med ”forced tweets”, men det är smart så smart om man vill gå den vägen. Och boken har jag läst, det gick snabbt, och det är en bra sak ;)

 5. Skunk går i graven – Computer Sweden
 6. – Med Playahead, Lunarstorm och nu Skunk i ett enda pärlband mot deadpool vore det lätt att prata om att en bubbla som spricker. Men det är att göra det alldeles för lätt och grunda analysen utan historia. Jämför med hur det såg ut i februari https://jardenberg.se/b/en-vecka-i-februari-2001/ så är det inte svårt att se hur det som sker nu är något helt, helt annat. Som helhet pekar alla kurvor uppåt ;)

 7. COPYRIOT | Om länkande gäng
 8. – Fortsätter Rasmus brytande mot hastighetsreglerna och väntar nästan en hel vecka med att länka till den här posten. Mycket tänkvärd, och missa in kommentarerna. Det här är guld.
  (BTW, stort tack till Dr Spinn som påminde mig om den igen, och som dessutom skrev fina ord här: http://www.doktorspinn.se/2010/06/18/spinns-smurftips-sommarkollo-profsweden-9)

 9. The Vuvuzela By the Numbers [INFOGRAPHIC]
 10. – Underbar infographic på sommarens hetaste snackis. Men jag är lite missnöjd med att man missade den här grejen;)
  https://jardenberg.se/b/vuvuzela-nu-storre-an-hela-sydafrika/

 11. 10 Fun Facts You Didn't Know About Google
 12. – Det enda som var news to me var att Larry och Sergey varit på Burning Man. Det har jag inte helt lätt att se framför mig. Men även om du tror du är en färdigbakad google-nörd, kolla in listan. Kände du tex till det där med de svenska fiskarna?

 13. Design Better And Faster With Rapid Prototyping – Smashing Magazine
 14. – Grymt bra från smashing om prototyping. Så klart, så elegant, så hjälpfullt.

 15. Hejdå taket! « Ebbas blogg
 16. – Vi får följa med Ebba när hon ”stänger taket”. Känns lite speciellt även för oss som bara följt på distans. Jag tycker hon varit hur duktig som helst och är väldigt nyfiken på vad som ska hända efter det motvilliga sommarlovet. Höga fem, Ebba!

  (och glöm nu det där med klänningen;)

 17. Updated conference and speaker tips
 18. – Henrik har uppdaterat sina tips för bättre konferenser – för både både talare och arrangörer. Det är verkligen, verkligen komprimerad och nyttig läsning. Bokmärk!

 19. LOVE Stockholm 2010 | Kärlekskollage
 20. – Det blir inte mer fail än så här. På den officiella bröllopssajten, som bland annat stockholm stad står bakom, kan man ladda upp bilder som sedan sammanställs till ett kollage. Kul tanke. Men ingenstans, vad jag kan se står det ett ord om vad som gäller för rättigheterna till mina bilder. Inget om vad som gäller rättigheten för det resulterande kollaget. Inget om cred, användade, nada. Jag vill starkt avråda alla från att ladda upp bilder här och istället lägga dem på valfri tjänst under en öppen Creative Commons-licens. CC-BY rekommenderas, då får du cred men bilderna kan användas utan andra restriktioner.

  Jag bli inte heller speciellt lycklig av att jag måste ha Silverlight för det här ska funka, eller ett par tusen saker till som känns helfel på den här stadssanktionerade sajten. Illa!

 21. YouTube – super session:zboys pools and jay adams
 22. – Kom att prata om Tony Alva häromdagen. Tidsanda. Enjoy!

 23. RANDOM.ORG – Coin Flipper
 24. – För den med svårartad beslutsvånda…

 25. Kunggen har twittrat från bröllopet – | Signerat Kjellberg |
 26. – Länkar hit eftersom @kunggen inte finns mer.

 27. Report: Google working on paid content system for publishers « Boy Genius Report
 28. – Newspass, kan det vara något? Känns som Google börjar sova med fienden, rent filosofiskt alltså, och jag vet inte om jag tycker det är så klokt. Förlorarna blir både publiken och mediehusen.

 29. Carl XVI Gustaf (Kunggen) on Twitter
 30. – Utan någon som helst tvekan det roligaste sättet att följa bröllopet

 31. A Tweet Too Far? Utah Firing Squad Execution Announced on Twitter
 32. – Nej, det finns inget som inte går att skämta om. Men det finns tweets som inte borde skickats. Det här är nog faktiskt en av dem.

 33. Techrisk » Kritiken mot Creative Commons
 34. – Mycket bra. Vi behöver hålla ordentlig reda på motargumenten också. På samma sätt som Joakim Lundblad vid något tillfälle tog på sig rollen som djävulens advokat i frågan om öppna data: http://blog.skunkmachine.net/2010/03/djavulens-advokat-om-offentliga-data/

  Skitbra. Tack båda två!

 35. Tv-bojkott vid bröllop står fast | Inrikes | SvD
 36. – SVT: vi finansierar er verksamhet med våra licenspengar. Jag kräver att ni framöver släpper material fritt till alla. Basta!

 37. Statlig digital ­politik saknas | Kommentar | SvD
 38. – ”Det är nu hög tid att sätta stopp för fler defensiva regleringar och istället växla över till en mer offensiv statlig digital politik.” Japp!

 39. Support a firm, simple declaration against ACTA — Free Software Foundation — free as in freedom
 40. – Den här var enkel att skriva under på!

3 thoughts on “jardenberg kommenterar – 20 Jun, 2010”

 1. Angående ditt krav på SVT. Är det inte så att de till viss del vill släppa sitt nyhetsmaterial fritt, att publiceras på lokaltidningars hemsidor och så (eller är det bara efter erlagd avgift för materialet?) men har stoppats av de kommersiella medierna som tycker att SVT snedvrider konkurrensen om de släpper material fritt?

  Reply
 2. Där blandar du ihop två aktuella frågor.
  1. De har tecknat avtal med mktmedia om material på lokalsajter. Inga pengar byter händer. Det är en bra sak, ett steg i rätt riktning.
  2. Oberoende av det, och påhejat av utvecklingen i UK där BBC fått hårdare regler, bedriver Tidningsutgivarna en kampanj för att försöka få till stånd ett brittiskt regelverk för att begränsa vad VT/SR/UR får göra på nätet. Mer om det senare här: https://jardenberg.se/b/krav-oppen-licens-pa-all

  Reply

Leave a Reply