Börsfall, bitcoins och mjuka värden som sedelpress

Uppdatering, tre år senare (se också grafen sist i artikeln). Den här texten skrevs för publicering i den lokala marknadsföreningens tidning, Mihngel. Många har hört av sig och berättat att de blev smårika, då de gjorde precis det jag uppmanade till. Engagerade sig lite i Bitcoins. Även om den kan synas väldigt simpel räckte den för att väcka intresse. Och det är ju bra där. Nu vet vi att bitcoin blev ett världsfenomen. Vi har inte sett slutet, och utgången är i högsta grad osäker. Men att det är värdefullt att ibland spana över runt hörnet måste vi nog vara överens om. Så fortsätt var nyfiken. OK? 

Så rasar då börsen igen. När jag skriver detta, i badkaret den 19/8 2011, så är börsen ner 8% på två dagar. En del tunga papper är ner mer än 15 % och inte ens råvaror verkar gå säkra. Grekland är i kaos och London brinner. Allt detta i en tid då vi borde vara på väg upp ur en lågkonjunktur.

Trots alla försök att bygga stabila ekonomier så händer det här gång på gång. Löser vi ett problem, tex är det osannolikt att en valuta som Euron någonsin skulle kunna kastas in i hyperinflation, så väntar ett annat. Det är en utmärkt grogrund för att utforska alternativa modeller.

Som i österrikiska Wörgle för 80 år sedan. Då experimenterad man med en lokal valuta, en “freigeld”, vars princip bygger på att pengarna är värda mer när de omsätts (mycket grovt förenklat;) I den lilla skalan förefaller det ha varit extremt framgångsrikt, arbetslösheten minskade från 30% till nära noll. Försöket stoppades av centralbanken som fick panik inför risken att förlora makt och kontroll. Nu händer det igen.

Bitcoin är namnet på en modernt konstruerad valuta. Det finns ingen centralbank, ingen som äger den enskilda sedelpressen, ingen fast växelkurs – och knappt någon som använder det. Men som testbänk är det extremt intressant, och en del anser redan nu att det är en fullt fungerande världsvaluta. Något helt annat än Wörgles “free money” men ännu mer skiljt från den ekonomiska modell vi har idag. Och då som nu är makten oroad och kallar det för det största hotet mot samhället i vår tid. Juryn är ute, vi får se var det tar vägen. Vill du utforska så är det bara att googla bitcoin, installera programvaran och starta din egen pengafabrik.

Men en helt annan och viktigare fråga är om vi verkligen måste sätta likhetstecken mellan värde och pengar. Som kloke fd ärkebiskopen K.G. Hammar sa i ett samtal i malmö för ett par år sedan:

“Det värdefullaste vi har i livet är gratis. Kärlek till exempel”

Vi växer nu upp, även vi som redan är vuxna, till en tid som handlar mycket om social valuta. Som handlar om att tid och uppmärksamhet också är värden. En tid där växelkursen många gånger sätts mellan mjuka värden på båda sidor om likamed-tecknet. Det har jag skrivit mycket om, liksom att i slutänden måste även sådana värden växlas ut mot pengar. Så klart, jag är ju varken hippie eller kommunist ;)

Så hur kan då fantastiska tjänster som Google och Facebook vara gratis för oss att använda? Givetvis för att det inte är gratis, det är bara vi användare som inte betalar med pengar. Genom att lägga tid, energi och en massa personlig data i deras händer skapar vi ett värde som de sedan kan växla ut mot pengar från annonsörer. Värde är lite som energi på det viset. Det kan byta form, precis som gratis solenergi lagras i trädet, för att sedan återanvändas när du eldar på i din brasa.

Men till skillnad från energi som inte kan förstöras är det oerhört lätt att förstöra de värden som byggts upp i det här kretsloppet med människor och maskiner. Fundera nu en stund på hur din verksamhet tar vara på de värden som ni bygger upp – eller kanske snarare på den potential ni har att bygga sådana värden.

Jag är nämligen helt övertygad om att du sitter på den där sedelpressen, men jag är nästan lika övertygad om att du inte vet om det. Och det är väl onödigt. Börsen lär ju dyka igen, och din bästa kapitalförsäkring kanske inte har ett dugg med pengar att göra…

Uppdatering: Magnus Engdahl har inspirerats till en fin engelsk version: Transfer value to money

Och så här har bitcoin utvecklats sedan jag skrev den här artikeln.
Bitcoin_Price_Index_-_Real-time_Bitcoin_Price_Charts

8 thoughts on “Börsfall, bitcoins och mjuka värden som sedelpress”

Leave a Reply