Det svåra har blivit enkelt

Har du tänkt på hur enkelt det blivit att göra många komplicerade saker? Visst, vi skäller ofta på tekniken och ofta nog har vi goda grunder för det – men det är lätt att inte se skogen för alla träd.

Som det här med kartor till exempel. En gång i tiden var det en hel vetenskap. Igår satte sig K med ingen förkunskap och skapade en shoppingkarta över sitt Köpenhamn. Klick, klick, klart. Sedan fick hon lite hjälp med embedkoden* och så fanns den på hennes blogg också. En blog som hon för övrigt kickat igång helt själv, regat domänen till själv och styrt om själv. Jag bara säger ”borde du inte…” och sedan löser den otekniska lilla tösen det helt själv. För att det blivit så enkelt.

Samma sak med min mamma som jag skrivit om tidigare (”Är du en enabler”). Sedan hon väl kommit över skräcken för att något ska gå sönder när hon klickar så är det ingen ände på vad hon kan åstadkomma. Igår ringde hon, jätteirriterad, för att formuläret för att göra uppehåll på HD inte fungerade. När jag föreslog att hon skulle ringa dem istället lät hon närmast oförstående. På 18 månader har webben blivit självklar för henne och hon har lärt om hur saker ”ska” göras.

Men alla hänger inte med. Paradoxalt nog är tidigare superusers de sista att fatta den här förändringen.  IT-cheferna är ett tydligt exempel. De envisas fortfarande att många gånger göra saker svårare än de är. Och dyrare – övertron på betalda licens-produkter istället för alternativ från open source-världen är nog det sista som kommer att försvinna. Likaså har användarna idag ofta bättre koll än it-avdelningen, men förvägras av gamla traditioner och rädsla för förlorad kontroll att vara med och dra utvecklingen i rätt riktning. Det finns massor med entydiga rapporter och läsning om vad som borde göras, men jag tror det krävs en helt ny generation it-chefer…

Jag går omkring och får den här sortens aha-upplevelser hela tiden men har ändå en gnagande oro att jag tillhör det gamla, förlorande laget, som inte ser. Att det finns mycket jag missar? Så vad har överraskat dig med sin enkelhet på sista tiden? Vilket skifte i det lilla har gjort att något dyrt och svårt har blivit billigt och enkelt? Om vi hjälps åt att få ihop en bra lista så lovar jag att vi kokar ihop en guide.

* embedkoden, som ord, är exempel på något onödigt svårt i det enkla. Den sortens fikonspråk ställer till problem under en övergångsperiod. Men det löser sig med tiden, enkelt vinner alltid över svårt.

8 thoughts on “Det svåra har blivit enkelt”

 1. Ha, nu får jag äntligen skälla på dig min älskade vän! Ja, i sak har du helt rätt – allt det som var onödigt svårt har blivit enkelt – vilket kommer att leda till nya fantastiska saker i molnet.

  Men, du får INTE skriva “den otekniska lilla tösen”. Inte ens som ett språkligt dramaturgiskt verktyg. För då uppvisar du (omedvetet) samma genderförtryck som alla de teknikschamaner du hatar.

  “Akta dig”, som Freivalds sa, för nu planerar vi in ett pass hos Grupp 8 som en del av din svensexa.

  Flamebait någon?

  Reply
 2. Ha, nu får jag äntligen skälla på dig min älskade vän! Ja, i sak har du helt rätt – allt det som var onödigt svårt har blivit enkelt – vilket kommer att leda till nya fantastiska saker i molnet.

  Men, du får INTE skriva “den otekniska lilla tösen”. Inte ens som ett språkligt dramaturgiskt verktyg. För då uppvisar du (omedvetet) samma genderförtryck som alla de teknikschamaner du hatar.

  “Akta dig”, som Freivalds sa, för nu planerar vi in ett pass hos Grupp 8 som en del av din svensexa.

  Flamebait någon?

  Reply
 3. @Morris: det är K:s egna ord, yttrade i köket i morse när jag berättade vad jag satt och skrev. Det är inte, ur mitt perspektiv, ett “lilla-gumman” uttryck. Och jag vet att du känner mig bättre än så, men din poäng är ändå well taken.

  Men du, glöm det där med svensexa – det tillhör en svunnen tid, om vi nu ska fortsätta på genustemat…

  Reply
 4. @Morris: det är K:s egna ord, yttrade i köket i morse när jag berättade vad jag satt och skrev. Det är inte, ur mitt perspektiv, ett “lilla-gumman” uttryck. Och jag vet att du känner mig bättre än så, men din poäng är ändå well taken.

  Men du, glöm det där med svensexa – det tillhör en svunnen tid, om vi nu ska fortsätta på genustemat…

  Reply
 5. Ha! Och jag känner dig tillräckligt väl för att veta att du inte använder “lilla-gumman” uttryck.

  Och jag är tillräckligt konservativ och bakåtsträvande för att hävda att svensexor och möhippor kan förklaras med ett genderneutralt rituellt perspektiv – så Grupp 8 blir det. Basta.

  Med kärlek,

  Morris

  Reply
 6. Ha! Och jag känner dig tillräckligt väl för att veta att du inte använder “lilla-gumman” uttryck.

  Och jag är tillräckligt konservativ och bakåtsträvande för att hävda att svensexor och möhippor kan förklaras med ett genderneutralt rituellt perspektiv – så Grupp 8 blir det. Basta.

  Med kärlek,

  Morris

  Reply

Leave a Reply