Det värsta är alla som blundar…

Du har säkert inte missat uppståndelsen runt Hans-Erik Hellborgs felskickade mail. Storyn är stort uppslagen på Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och bilden har delats över 4.000 gånger bara från Mehran Mahmoudis originalpost på Facebook. Bloggen Alliansfritt Sverige har hittat fina uttalande från Hellborg, som alltså är lektor i Rättsvetenskap, och som sådan uttalat sig om att man ska tänka innan man skriver. Nåja.

Men min första reaktion handlade inte om avsändaren utan om den tilltänkta mottagaren. Jag undrar om det är första gången Anneli stöter på Hans-Eriks rasism eller om hon är medskyldig genom åratal av tystnad.

535401_10151566027543646_1472856978_n

Bildcred, toppbilden: CC BY NC-SA ickle_munchkin/Flickr – skärmdumpen har jag lånat från Mehrans Facebook. 

Parentes: Jag måste passa på att att tjata lite också. Jag har sagt det så många gånger tidigare: det går inte att pudla en sådan här sak. Det går inte att bortförklara det som ”ett plumpt skämt”, som han gör i intervjun med Nyheter24. Ett sådant här uttalande görs inte utan ett fundament av osunda värderingar. Punkt. Fler borde agera som Grekland när de vägrade skicka grekiska trestegshopparen Voula Papachristou till OS – oavsett hur mycket hon försökte bortförklara sina rasistiska tweets.  Se det som en variant på att ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Eller för att koppla det till Hans-Eriks tes om att man ska tänka innan man skriver – det är liksom inte att han skrev det här som är problemet. Det är, faktiskt, att han tänkte det.

14 thoughts on “Det värsta är alla som blundar…”

 1. Funderar på om han har torrets eller nåt annat, typ som en jobbarkompis som var gift med en thailändska och alltid kom med plumpa invandrarskämt. Eller han spm alltid ska dra bögskämt… Tröttsamt, och man undrar varför…

  Reply
 2. Vad är det som säger att hon inte sagt ifrån förut? Vad är det som säger att hon inte skulle ha sagt ifrån om hon faktiskt fått det här mejlet? Eller att hon tröttnat på att säga ifrån eftersom han är för dum för att lyssna?

  Reply
 3. Det mest intressanta i denna historia är ju att Hans-Erik Hellborg som universitetslektor i rättsvetenskap på Högskolan Dalarna anser att anställda har lojalitetspliktmot sin arbetsgivare, det bör han nu ta konsekvenserna av:

  “– Några renodlade lagar finns inte när det kommer till kritik via till exempel sociala medier. Men generellt så har man en så kallad “lojalitetsplikt” mot sin arbetsgivare vilket innebär att man inte ska säga saker som kan skada företaget eller skrämma bort kunder, varken på eller utanför arbetsplatsen, förklarar Hans-Erik Hellborg som är universitetslektor i rättsvetenskap på Högskolan Dalarna.”

  Reply
 4. Administrativ personal, vare sig det är på högskolor eller i privata företag, lär väl knappast kunna ha åsikter om vad chefer eller i detta fall en universitetslektor skämtar om. I dagens Sverige skulle de då omedelbart förlora sitt jobb. Eller tycker du att administrativ personal på något sätt skall representera arbetsplatsens goda samvete, och göra det med risken att bli avskedad?

  Reply
 5. Bra sagt. Och dessutom, vad är det för pudel? Han kallar det för “ett skämt”. Vad är man för sjuk individ om man tycker det var kul?

  Han borde pudla för det också….

  Reply
 6. Förbaskat ledsam historia som jag tyvärr inte tror är unik. Bortsett alla redan skrivna förklaringar och “bortförklaringar” ser jag också hur detta k a n ha påverkat Mehrans studiegång i ett större perspektiv. Kursen han valde bort på nämnda högskola ges endast som del av ett program och är troligen en kurs som tillsammans med andra kurser hade genererat heltidsstudier och full ersättning/lån från CSN. I förlängningen kan det nu visa sig att Mehrans studiegång påverkas negativt pga detta, inte minst ekonomiskt. Han kan ju ha eget boende etc.

  Reply
 7. Något jag tycker är intressant, och som jag inte sett följdfrågor på, är när han skulle förklara det med att han hjälper “utländska” studenter extra mycket. Där hade det gått förbi att mailet var skrivet på klockren svenska.

  Reply

Leave a Reply