Du har säkert inte missat uppståndelsen runt Hans-Erik Hellborgs felskickade mail. Storyn är stort uppslagen på Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och bilden har delats över 4.000 gånger bara från Mehran Mahmoudis originalpost på Facebook. Bloggen Alliansfritt Sverige har hittat fina uttalande från Hellborg, som alltså är lektor i Rättsvetenskap, och som sådan uttalat sig om att man ska tänka innan man skriver. Nåja.

Men min första reaktion handlade inte om avsändaren utan om den tilltänkta mottagaren. Jag undrar om det är första gången Anneli stöter på Hans-Eriks rasism eller om hon är medskyldig genom åratal av tystnad.

535401_10151566027543646_1472856978_n

Bildcred, toppbilden: CC BY NC-SA ickle_munchkin/Flickr – skärmdumpen har jag lånat från Mehrans Facebook. 

Parentes: Jag måste passa på att att tjata lite också. Jag har sagt det så många gånger tidigare: det går inte att pudla en sådan här sak. Det går inte att bortförklara det som ”ett plumpt skämt”, som han gör i intervjun med Nyheter24. Ett sådant här uttalande görs inte utan ett fundament av osunda värderingar. Punkt. Fler borde agera som Grekland när de vägrade skicka grekiska trestegshopparen Voula Papachristou till OS – oavsett hur mycket hon försökte bortförklara sina rasistiska tweets.  Se det som en variant på att ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Eller för att koppla det till Hans-Eriks tes om att man ska tänka innan man skriver – det är liksom inte att han skrev det här som är problemet. Det är, faktiskt, att han tänkte det.