En handbok för öppna data

Idag var det leverans av rapporten “Från byråkrati till innovation”. Jag var inbjuden att kommentera och diskutera den, och här är de helt oredigerade anteckningarna för mina tio-femton minuters introduktion. Men först ska du ta hem och läsa rapporten.

Så följer anteckningarna, fråga gärna om det är något som är helt obegripligt (hinner tyvärr inte göra mer än så här just nu, sorry),

Först, massor med beröm till alla inblandade för ett gediget och viktigt arbete.

Sedan; Halmgubben i dagens publika debatt, från skeptiker-håll: öppna data ger inte självklart ett bättre samhälle, eller räddar demokratin – men den är ETT (viktigt) instrument för dess möjliggörande.

Också, förtydliga att “utmaningarna” egentligen också är möjligheter, med substantiella bonuseffekter.

Sist innan de egentliga kommentarerna … Visst är allt det här självklart. Om 1766 vore idag, hur hade offentlighetsprincipen tillämpats?

Fyra påverkansytor: Politiken, juridiken, tekniken – och administrationen.

Politik
– Backlash, ekande fraser från politiker i Riga… De styrande måste förstå på riktigt.
– före de 140 miljarderna, fokus på demokratifrågan nu när tradmedia inte har råd att lösa den uppgiften.
– Tänk på att den mesta data är nationell/regional/lokal data – och då pratar vi sjukt liten ekonomisk marknad. Rimliga förhoppningar.
– Betydelsen av helt gratis data! Kostnad ÄR ett problem (finska studien, och sunt förnuft)

Juridik
– Måste hanteras. Kan hanteras!
– Norska juristen från met.no, Kristin Lyng bevisar; Jurister kan också, det handlar bara om attityd.
– Efterlyser (som vanligt) “En svensk sunlight foundation”.
– Släpp in juristerna tidigare, men acceptera inte ett nej. Om de säger “det går inte”, fråga “så hur gör vi då”? Alltså, liksom med vitrockarna, de måste inte få styra och ställa – utan leverera efter verksamhetens krav.
– Tänk juridik över hela linjen, ställ krav på öppna licenser etc…

Teknik
Som en del av helheten…
– Open source, gemensam utveckling.
– Egna utvecklare, det här är enlöpande process, inte ett projekt. Inte upphandling via dyra konsulter… Bonus, man slipper LOU ;)
– Centralt repository? (Oro för teknisk implementering, säkerhet, drift, kapacitet… – well, jobba tillsammans – vem fixar?)
– Ställ krav på leverantörer, aldrig mer köpa ett system som inte har möjligheterna på plats (API etc)

Administrationen
– Babysteps. “Avoid the big fail and go for the easy win”. Gör det lättaste först, inte nödvändigtvis det nyttigaste.
– Gör det jobbigare att säga nej än att säga ja. Lika besvärligt att göra samma sak som att göra nytt. Friktion på rätt ställe.
– Vänd på det förvalda läget, öppet är default.
– Uppmuntra, hitta incitament. Hur ska vi belöna de som levererar på principen istället för minstanivån?
– Rapporten som ett levande dokument. Bör publiceras i wikiformat, kompletteras med exempel och cases, samt utgöra bas för levande informationsutbyte.

Framtiden
Enda enda tanke bara: Koppling till lifelogging, quantified self, sensorer – data kan sammanställas, och till och med flöda på andra hållet.

Handboken, tänk inte bara sekventiellt. En del kan göras parallellt. Och ska göras kontinuerligt! En angelägenhet för de många… Öppna data kräver öppna processer.

Vi ses på travelhack.

2 thoughts on “En handbok för öppna data”

  1. Angående juridiken så jobbar jag mfl i ett VINNOVA-finansierat projekt för att ta fram ett standardiserat användaravtal för APIer. Ännu ett stå till stacken med andra ord. Mer info snart på mashup.se.

    Reply
  2. Jag försöker få ex bostadsmäklare och hemnet att vara mer öppna med data genom att helt enkelt scrapa innehåll. På det sättet visar jag att datan kan man komma åt även om de väljer att inte ha den öppen, det blir bara lite krångligare för oss som utvecklar och har idéerna! /timpen.se

    Reply

Leave a Reply