En uppmaning till #blogg100 – glöm inte konversationen

Eftersom jag bestämt mig för att metablogga om #blogg100 läser jag i stort sett allt som skrivs. Det är fantastisk läsning, och jag stjärnmärker, skicka över i instapaper, sparar länkar och retweetar hej vilt. Men igår kom jag på vad jag inte gör, som jag brukade göra och borde göra igen. Kommentera!

Egentligen började det skava redan när jag utsåg Lotten till #featuredblogger, för det var något mer än hennes texter som stack ut på just den bloggen. Och nu inser jag vad det är. Det går nästan inte att hitta en post med färre än 40-50 kommentarer. Och det är en makalös kvalitet, humor och värme i kommentarsfältet. Inget näthat och inte många infantila ”Först”…

Något har hänt med vår attityd till bloggkommentarer. Samtalet har kanske inte dött ut, men det har flyttat från startläget. Till och med Fredrik Backmans fans verkar ha gett upp, hans kommentarstrådar har tappat sin gamla gnista. Istället lever konversationen om hans texter vidare på Facebook. Inget ont i det, men vi tappar en del av den tidlösa bloggens poäng. Jag var inne lite på problemet redan för tre år sedan, när jag försökte peka på skillnaden mellan att önska var en konversation ska ta plats – och att kräva det.

Men så tänker jag, nu när vi gör ett enormt ryck och författar närmare 50.000 bloggposter på 100 dagar, borde vi inte kunna leverera lite kommentarer också. Om inte annat ett positivt tillrop och lite pepp. Det blir så mycket mer värdefullt då. Själv har jag satt ett kompletteringsmål. Under de återstående 95 dagarna ska jag lämna minst fem kommentarer varje dag. Det tycker jag #blogg100-bloggarna förtjänar. Häng gärna på!

…och så kan vi väl påminna varandra om hur gott det känns med en inlänk också. Läser du något bra den ena dagen – och det gör du sannolikt varje dag – tipsa gärna dina läsare om det den andra dagen. Länkkärlek är god kärlek!

Bildcred: CC BY-NC Tarik Browne/Flickr

56 thoughts on “En uppmaning till #blogg100 – glöm inte konversationen”

 1. Bra att du stöter på oss! Men det var ju tiden då, men den faktorn kan vi kanske inte alltid skylla på.

  Reply
  • Om någon har tagit en timme för att skriva en text som startar något i dig är kanske den där minuten för ett ”Tack, det här får mig att tänka på…” inte så mycket begärt ;)

   Reply
 2. Kul, det är lite så jag tänkte. Jag är inte med i blogg100 (fast jag skriver bokrelaterade inlägg 365 just nu i stället) och jag tänkte i stället använda blogg100 just som du skriver: att kika runt och läsa lite mer i stället. Men man glömmer lätt bort att kommentera, särskilt om inte någon annan har gjort det först. Bra att få en påminnelse om att det kan spela roll för skribenten. Gillar ditt metaprojekt!

  Reply
 3. Kunde inte hålla med mer. Jag försöker kommentera så mycket som möjligt, men den där snabba tweeten är ofta så lätt att slänga iväg. Ska följa din uppmaning och skärpa mig!

  Reply
 4. Bra Jocke! Kommentarer var ju en stor del av bloggosfären, men försvann ju lite längs med vägen – man kan väl lite undra varför.

  (Kan dock själv konstatera att jag nästan postade detta som en kommentar på Facebook istället – av gammal vana samt för att jag inte är inloggad på Disqus i min iPhone och därmed tvingas vara semi-anonym)

  Reply
   • Inte om man kör med unika lösenord för varje tjänst och inte har ett smidigt vis att komma åt dem i iPhonen – ja jag är ett edge case och jag borde väl börja med 1password för att råda bot på mitt problem :P

    Reply
    • Om du kopplat facebook och twitter till disqus så är det en barnlek att logga in i telefonen ändå (iaf i iPhone).

     Men annars kan jag varmt rekommendera 1pass, älskart!

     Reply
 5. Måste man kommentera på denna posten? :)

  Håller med. Jag har hellre få läsare som kommenterar än en massa anonyma läsare som man inte har någon aning om man berikat deras liv på något sätt eller bara snott deras tid.

  Hur gör man med dom bloggar som inte kan kommentera på? Ser att man kan sätta på Submissions på Tumblr men det är ändå långt från optimalt. Letar man upp dom på Twitter och kommenterar där?

  Reply
  • Själv har jag faktiskt gett upp på Tumblr. Tycker du fortfarande att det är värt det? Min förhoppning var att det starka community som finns där skulle väga upp omaket av en plattform till men jag såg inga sådana effekter alls.

   Reply
   • Jag registrerade en Tumblrblogg i slutet av 2010, men började aldrig att använda den – förmodligen mest för att det sammanföll med minskningen av det allmänna bloggandet. När jag nu till slut valde att vara med i #blogg100 så kom jag på att jag jag ju kunde använda den. Anledningen är att jag tror att jag inte kommer att lägga upp lika kvalitativa eller intressanta (nåja) inlägg som på min vanliga blogg, och då vill jag gärna separera det hela. Kanske kommer jag på andra tankar om ett tag – vi får se. Som svar på din fråga måste jag dock säga att jag inte har använt Tumblr tillräckligt mycket för att göra bedömningen om det är värt det. Mitt fokus för #blogg100 var att tröskeln skulle vara oerhört låg för mig att komma igång, för annars vet jag att jag förmodligen inte skulle orka/hinna/prioritera att köra alla 100 dagarna. Och med en färdigregistrerad blogg, lösenord som jag fortfarande kommer ihåg och redan installerade appar (sedan tidigare Tumblrsatsningar som jag varit med i, t.ex. http://digitalian.tumblr.com/ ) så var tröskeln ganska låg att komma igång på Tumblr.

    Reply
 6. Kan inte mer än hålla med – kommentarer är guld värda! För mig är kommentarer mycket mer värt än antalet läsare, som Michael påpekar ovan. Hellre en liten men trogen skara än många anonyma som inte kommenterar. En inte obehagligt stor del av mina läsare, t ex, kommer till bloggen via granatäppleöppningsrelaterade sökord, såsom “öppna granatäpple.” De flesta studsar vidare, men en del läser lite fler sidor. Det är roligt.

  Jag har inte twitter, men brukar lägga upp på Facebook när jag skrivit ett inlägg. En del kommentarer hamnar där, men helst skulle jag vilja ha dem på bloggen istället. Hamnar de på Facebook glömmer du bort dem och de försvinner i flödet. Men om du inte läggar upp på Facebook så kanske inte alla ser nya postningar – avvägning.

  Kul projekt du har Joakim! :-)

  Reply
 7. Jag skall verkligen försöka, det är ju som du säger ett skönt sätt att före en dialog. Annars är jag dålig på att kika på andra bloggar än matbloggar (en smula nördig om du frågar mig) men jag skall verkligen vidga mina vyer under de här 100 dagarna, och lovar att försöka kommentera så mycket jag bara kan!

  Reply
 8. Bra förslag! Jag nappar på din utmaning och lovar också att lämna fem kommentarer om dagen (detta blir nummer ett). En anledning till att jag slutat kommentera är dock de där sabla orden man ska fylla i på alla blogspot-bloggar som ska bevisa att man är en människa och ingen robot. Jag är nog uppenbart en robot.

  Reply
 9. Jo, visst är det så: det är ju dialogen och responsen som är det som ger mest när man uttrycker sig och vill veta om det gått fram. Och precis som Pelle Wessman skriver, så var det ju mer av kommenterande förr, men sedan flyttade dialogen till andra sociala plattformar där det är lättare att få ner några korta meningar.

  Dessutom är det åtminstone för mig ganska viktigt att svara på kommentarer jag får – om nu inte det är en intetsägande kommentar förstås – eller om kommentarsfältet svämmar över och jag inte hinner med.

  Jag har ju följt flera populära bloggar ganska länge, bl.a. din, men har känt mig en aning blyg och osäker och har därför varit usel på att kommentera hos dem som jag uppfattar som extra inflytelserika. Ganska dumt egentligen. :)

  Reply
 10. Lysande att påminna om att ju fler som bidrar desto livligare konversation. Vi skapar ett samtal som ger mervärde till bloggarna. Nu ska jag ge mig ut bland alla spännande #Blogg100-bloggar och kommentera/prata/konversera och inte minst upptäcka massor med spännande insikter, kunskap och erfarenheter.

  Reply
 11. Det tycker jag låter som en ruskigt bra idé, och jag kommer hädanefter att ta efter och göra likadant. Jag tänkte på det för nån månad sen, att jag märkt att jag blivit sämre på att kommentera. Förut kunde jag gå in på en blogg och åtminstone lämna ett trevligt “Fin blogg, trevlig läsning!” kommentar. Ska skärpa mig nu och bli bättre!

  Reply
 12. Hear, hear!

  Bara som ett exempel, kan jag rekommendera dagens inlägg som handlar om en ny poesiform som kommentatorerna plötsligt och out of nowhere började tramsa omkring med i gårdagens kommentatorsbås.

  Det är kommentatorerna som gör att jag skriver – jag är som Jarl Kulle med andra ord. (Han ville helst spela teater och då företrädesvis inför publik. Att göra film var trist, sa han … eller om han sa att hans näsa så så stor ut på en filmduk. Ja, ja, nå’t var det.)

  Reply
 13. Som nybliven bloggare har jag också uppmärksammat det där med att kommentarerna inte hamnar i bloggen utan istället på Facebook och Twitter. En tanke som slog mig är att jag och många med mig allt mer surfar på mobilen och att kommentera bloggar från mobilen blir ofta bökigt. Det blir mycket skrollande, speciellt om det redan är mycket kommentarer. På mobilen är det mycket enklare att slänga in en kommentar eller att gilla på Facebook eller Twitter är i själva bloggen.

  Reply
 14. Åh vilket bra blogginlägg! Vilken bra uppmaning! Tänk om alla som inte orkar eller har tid att vara med på #blogg100 följer ditt förslag. Vilken bloggkärleksbomb!

  Reply
 15. Att se det plinga till i mobilen för mail och det är en kommentar i bloggen är en lyckostund, sen är det inte så noga vad det är för typ av kommentar (förutom spam då förstås, dumma Blogger som skickar mail även om dem). Försöker kommentera när jag läst något och under december är jag en flitig kommentatör i Lottens bås oxå och kan bara hålla med om värmen och humorn där, Men ibland blir det lite väl internt, under december försöker man förklara alla interna begrepp för nytillkomna men vardagspratet kan man känna sig lite utanför i. Alla verkar känna till allt om alla.

  Jag har märkt att #365foton genererar kommentarer men mest på just de inläggen, det verkar inte vara så många som läser det andra (fast å andra sidan har jag varit rätt dålig på mitt vanliga bloggande ett tag).

  Reply
 16. Precis vad jag gjorde idag, länkade till de bloggtexter inom #blogg100 jag läste på morgonen. Kul att få det att hänga ihop, väva in i egna tankar. Men så tänker jag att jag ofta skriver texter som jag kanske inte förväntar mig kommentarer på. Det är självfallet fritt att kommentera, men det är inte debatt jag söker. Fast nu ska jag nog skicka med en fråga eller så i slutet så kanske jag får en annan respons. Testa är kul. :)
  / Ninni

  Reply
  • Två små tips: registrera dig som användare på Disqus (det ger en massa fina bonuseffekter) och länka tillbaka till din blogg när du skriver om den. Gör det lättare för folk att bygga relation till dig och sänk tröskeln för oss att hamna på din blogg. Och rock on!

   Reply

Leave a Reply