“Får jag fotografera dig naken?” – fem frågor på tal om näthat

Jag tror de flesta av oss är överens om att vårt beteende styrs av de insikter vi kommit till. Och utan kunskap är det svårt att skaffa sig relevanta insikter. Min övertygelse är att mycket av hatet i vårt samhälle, och därmed också näthatet, kommer av att vi helt enkelt inte förstår.

Vi förstår inte vilka konsekvenser hatet kan få, och vi har varken insikt eller kunskap för att göra något åt det. Så häromdagen bestämde jag mig för att testa hur det står till med de grundläggande kunskaperna. I ljuset av instgram-upploppet i Göteborg bestämde jag mig för att kolla av med ett gäng ungdomar och fokusera på fotografering. Det var enkelt, jag är ute och träffar skolungdomar i stort sett varje vecka, bland annat genom transfer

Det här morgonen träffade jag ett trettiotal tredjeårselever på medieprogrammet. De är alltså snart på väg ut i yrkeslivet som specialister på medier, i alla fall något mer specialister än gemene man. De borde ha förutsättningar att kunna svara på de fem frågor jag ställde dem. Så blev det alltså inte…

Jag pekade på en av eleverna och frågade hela klassen, en fråga i taget:

  1. Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?
  2. Får jag lov att publicera den bilden på nätet?
  3. Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?
  4. Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden
  5. Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?

Fem distinkta frågor. Vill man, kan man komplicera en del av dem, men i praktiken finns det hyfsat klara och entydiga svar på alla fem frågorna. Faktiskt. Diskussionen var väldigt nyttig och spännande men faktum kvarstår – eleverna hade inledningsvis fel på varenda en av frågorna. Helfel!

Men jag förfäras inte av att eleverna fick underkänt. Jag förfasas över två andra saker som hänger ihop, intimt förknippade. Dels att de aldrig diskuterat de här fem frågorna förr och dels att läraren hade lika dålig koll som eleverna. Sannolikt ser det likadant ut med kunskapen i hela deras omgivning. Lärare vet inte, och skyr diskussionen. Föräldrarna vet inget och vidtar i värsta fall helt galna åtgärder (det finns hjälp att få). Kompisen vet inte, men gissar gärna och myter om hur det är får fäste. Alla irrar omkring, ingen förstår. Och det måste vi göra något åt.

Kan vi inte testa att diskutera de fem frågorna med våra kollegor på arbetsplatsen, mellan skolkamrater, i lärarrummet, över söndagsmiddagen? Antingen helt oförberett eller efter att googlat fram svaret. Sedan skriver du tillbaka och berättar hur det gick.

Finns det intresse kan jag sedan leverera fem nya frågor, och sedan fem till. Jag är övertygad om att efter en fyra-fem repetitioner runt nätrelaterade ämnen som det här kommer något att hända. Eller vad tror du?

Avslutningsvis. Jag vill inte peka finger. Men jag blir heligt förbannad på att våra ungdomar får lov att gå nio år i grundskola utan att det här diskuterats. Vi behöver inte ens luta oss mot kravet på “digital kompetens”, det räcker att vi för ett ögonblick funderar på vilken kunskap som är absolut essentiell i vårt uppkopplade samhälle.

Att det dessutom inte diskuterats under tre år på ett medieprogram avstår jag helt från att kommentera. Det är nog bäst så. Hat är ju inget jag vill slösa energi på…

Uppdatering: Ja, jag kan ha synpunkter på om en del av de rätta svaren verkligen är så som de borde vara. Ffa gillar jag inte svaret på fråga tre, men det förvånar nog ingen av mina trogna läsare ;) Poängen här är bara att diskutera hur relativt glasklar lagen är på de här fem punkterna. Men att ytterst få vet om det. Och att det är ett problem.

Uppdatering: Här är facit!

Bild: CC BY Stefan Johansson, Flickr

23 thoughts on ““Får jag fotografera dig naken?” – fem frågor på tal om näthat”

  1. Spännande.

    Det vore förstås också bra om du gav ett litet facit.
    Jag är fotograf, och har som du vet också diskuterat upphovsrätt och fotorätt, så jag har hyfsad koll på de här frågorna, men det vore ändå värdefullt att få din redogörelse för svaren.

    Reply
  2. För att visa att inte heller jag vet svaret på frågorna, väljer jag att göra bort mig här och nu genom att chansa:

    Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?
    – JA

    Får jag lov att publicera den bilden på nätet?
    – NEJ

    Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?
    – NEJ

    Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden?
    – NEJ

    Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?
    – NJA … det känns som om något slags medgivande är på plats här.

    Reply
    • Spontant utan att egentligen ha koll svarar jag likadant som Lotten, bortsett från att jag svarar rakt NEJ på sista frågan. Den fotograferades respektive fotografens medgivande kan naturligtvis ändra samtliga nej till ja.

      Reply
      • Hmmm … Svaret på tvåan måste ju rimligen vara JA föresten. Tidningar behöver knappast tillstånd från de personer de publicerar bilder på, och de bilderna publiceras även på nätet. Men “rimligen” har inget med lagen att göra, och lagen säger helt andra saker om mig än vad den gör om någon som kan peka på en formellt korrekt ansvarig utgivare, så “rätt” svar på tvåan är nog ändå NEJ.

        Reply
  3. “Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?”
    Ja.
    “Får jag lov att publicera den bilden på nätet?”
    Ja.
    “Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?”
    Nej.
    Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden?
    Tveksam, men lutar mot nej.
    Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?
    Ja.

    Reply
  4. Spännande frågor. Jag tycker nog att de rätta svaren är “som de borde vara”. Dock är det tragiskt att det finns människor som utnyttjar detta, men det är ju precis det vi får försöka komma till rätta med genom att verka för ett respektfullt synsätt på våra medmänniskor.

    Svar:

    1. Ja (i enlighet med tryckfrihetsförordningen).

    2. Ja (med stöd i samma lag som ovan. Skulle man plötsligt behöva människors medgivande vore journalistiken stendöd inom ett par veckor. Inte minst paparazzijournalistiken, vilket jag iof möjligen skulle kunna se som positivt).

    3. Nej (upphovsrätten till bilden ägs av den som skapat den, dvs. fotografen – och bara hen kan bestämma vad som ska göras med den).

    4. Nej (återigen TF. Möjligen kan det här vara fråga om en kränkning av något slag som faller utanför medialagarna. Men med tanke på de lättklädda, smytagna bilder som ofta publiceras på mer eller mindre kända personer tvivlar jag. Oftast är det åtminstone helt i enlighet med lagen).

    5. Ja (Offentlighetsprincipen igen. Fotografen äger som sagt rättigheterna till sin bild och får göra precis vad som helst med den – även sälja den vidare till andra. Den/de som utgör motivet på bilden har ingenting med detta att göra överhuvudtaget).

    Reply
  5. Jag gick media på gymnasiet, och vad jag kommer ihåg, gick vi igenom lagarna ganska hastigt. Vilket gör mig ganska osäker på vissa av svaren nedan.

    #Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?
    -Ja, i offentliga miljöer. Står någon utanför mitt fönster och fotar mig är det en annan sak.
    #Får jag lov att publicera den bilden på nätet?
    -Ja, i icke kommersiella syften.
    #Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?
    -Nej, det är fotografen som äger bilden.
    #Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden?
    -Ja, det gör skillnad; då det kan handla om kränkning.
    #Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?
    -Nej, inte utan mitt samtycke nedskrivet.

    Ser fram emot facit!

    Reply
  6. 1 ja
    2 nej, du behöver vara publicist
    3 nej, upphovsrätt
    4 nej tveksam här, men bilden får väl inte vara kränkande
    5 nej medgivande krävs

    Reply
  7. Hu… Det här kan bli hur pinsamt som helst:

    1. Ja. Men jag tror att det finns planer på att ändra det. Tror att det är en gråzon idag, där det finns planer på att ändra lagen. Ja idag, men jag undrar om det inte kommer krävas modellavtal i framtiden, såvida jag inte befinner mig i en folkhop.
    2. Gäller inte PUL längre? (Gud, så pinsamt, jag borde ju veta…) Men kanske är det ok om det är i icke-kommersiellt syfte?
    3. Nej, upphovsrätten kräver ditt tillstånd.
    4. Se 2…
    5. Tror att det krävs modellavtal om du ska använda mig i kommersiellt sammanhang.
    Som sagt, det här kan bli precis hur pinsamt som helst.

    Reply
  8. Får jag lov att fotografera dig utan att fråga om lov?
    – JA

    Får jag lov att publicera den bilden på nätet?
    – JA

    Får du lov att publicera bilden jag tagit av dig?
    – NEJ

    Gör det någon skillnad (för fotograferingen eller publiceringen) om du är naken på bilden?
    – NEJ

    Kan jag sälja bilden av dig, när någon vill använda den i en annons?
    – NEJ

    … tror jag.

    Reply
  9. Pingback: Näthat

Leave a Reply