For the record: om iPad i sverige

Jag läste precis en undersökning som rapporterade att iPad i Frankrike sålt ca 400.000 ex. Det är ett högt tal, men ändå bara lite drygt en halv procent av befolkningen. Det betyder, om vi ska översätta det till svenska förhållande, att det ska säljas ca 60.000 iPads i Sverige.

Nu är det alltid vanskligt att jämföra. Det kan vara att man säljer procentuellt fler i Frankrike, eftersom de inte är lika internetifierade som vi är, och den funkar bra som ett uppsteg från Minitel. Eller så säljer vi många fler i Sverige för att vi är så nördiga som vi är.

Hur som helst, jag tror att för många tillmäter iPad för stor betydelse. Make no mistake, jag älskar mina iPads (vi har två;). Men iPhone är en mycket större revolution för mig, och min MB Air är ett mycket bättre arbetsredskap när jag är på vägen.

iPad har tre funktioner för mig. Den är cool att visa upp på föreläsningar, den är bra på muggen och i soffan och den är smidig när jag smiter ner till Koppi för en snabb kopp kaffe. Men den är också bland det första jag skulle dumpa om jag behöver göra mig av med barlast.

Igen, missförstå mig inte, den är ett fantastiskt stycke ingenjörskonst. Och mycket av det vi ser i paddan idag kommer att ta plats i andra enheter, och lära oss lära om. Men i mitt nuvarande liv, med min nuvarande setup – så är den faktiskt ganska överflödig. Jag ser samma symptom hos många andra.

Jag har alltså använt min första iPad i gott och väl sju månader och min andra, med 3G, i drygt två. 3G gjorde så klart viss skillnad, liksom att jag fick svenskt tangentbord när jag gick över till betaversionen av 4.2. Men sammantaget är det ändå så att mitt nyttjande minskar istället för ökar. Det är inget gott tecken när det kommer från en teknikälskare. Kanske den funkat bättre på min mamma, men än så länge finns det inga tecken som tyder på det – hon trivs också utmärkt med sin iPhone i fickan och sin MB i väskan och på skrivbordet. Hon fattas liksom inget…

Förmodligen är det så att vi är för producerande. Plattan funkar som bäst i en relativt avslappnad konsumtions-situation. Men det är inte så ofta vi nöjer oss med det längre. Vi vill interagera, dela, kommentera. Till det fungerar både iPhone och dator bättre.

Men jag säger inte tyvärr, det är bara ett konstaterade från vad jag ser och upplever. Tiderna kan förändras och beteendena likaså. Däremot blir jag lite orolig över matematiken och kalkylen hos de mediehus som lägger väldigt många och tunga ägg i iPad-korgen. DI tror tex på 100.000 fler iPads i Sverige än i Frankrike, och DN tror att flertalet iPad-ägare ska läsa DN (och betala för det)?

En bra sajt som lirar i både dator, iphone OCH iPad vore modellen, tror jag. Och det är nog där vi landar.

Hoppas inte mediehusen slår sig för hårt bara. Eller, kanske, ska jag hoppas att jag har fel ;) Jag skulle bli väldigt glad om en halv miljon svenskar har iPad nästa år, Planeto funkar grymt bra i paddan.

Sveriges nördigaste crowd surfar inte sönder sina iPads precis... (ipad-trafik vs baseline på jardenberg.se)

64 thoughts on “For the record: om iPad i sverige”

 1. Har inte haft paddan lika länge som du, men känner igen mig i analysen. Jag har redan hunnit känna att jag hellre suttit med en MBA 11″ i knät än en padda.

  Det sagt, det är en väldigt skön kompis i soffan och funkar hyggligt istället för en bärbar på bussen.

  Men som sagt, en MBA11 skulle passa mig bättre.

  Reply
 2. För mig har min MB blivit stationär och paddan det som följer med. Det har inneburit en flytt av doc till molnet och jag har den till funktioner som jag inte gjorde innan. Det är musikappar, spel, navigation, skissar och styr musik hemma. Jag läser helt plötsligt mer och jag slösurfar i soffan. Men som sagt. Det var först i och med 4.2 med svensk tangentbord och multitask som det riktigt lossnade. Fick jag välja två av tre så åker ipad bort till förmån för MB & telefon. Så är det. Och får jag bara välja en så är det telefonen. Frågan är bara hur jag ska kunna hitta ett behov så jag måste köpa en 11″ air…
  Hade 11″ air haft SIM-kort så hade det varit helt givet val.

  Reply
 3. För mig har min MB blivit stationär och paddan det som följer med. Det har inneburit en flytt av doc till molnet och jag har den till funktioner som jag inte gjorde innan. Det är musikappar, spel, navigation, skissar och styr musik hemma. Jag läser helt plötsligt mer och jag slösurfar i soffan. Men som sagt. Det var först i och med 4.2 med svensk tangentbord och multitask som det riktigt lossnade. Fick jag välja två av tre så åker ipad bort till förmån för MB & telefon. Så är det. Och får jag bara välja en så är det telefonen. Frågan är bara hur jag ska kunna hitta ett behov så jag måste köpa en 11″ air…
  Hade 11″ air haft SIM-kort så hade det varit helt givet val.

  Reply
 4. Jag har bytt från padda till MBA11″.Men det grundar sig i att jag producerar. Tror att man inte ska underskatta mängden som bara vill konsumera med “ett stänk av kommentera”. I den gruppen passar iPaden absolut utmärkt.Är övertygad om att det kommer att säljas avsevärt fler iPads än i Frankrike, fler än vad mediehusen hoppas – men att alla dessa paddor kommer att användas till annat än vad mediehusen drömmer om.

  Reply
 5. Jag har bytt från padda till MBA11″.Men det grundar sig i att jag producerar. Tror att man inte ska underskatta mängden som bara vill konsumera med “ett stänk av kommentera”. I den gruppen passar iPaden absolut utmärkt.Är övertygad om att det kommer att säljas avsevärt fler iPads än i Frankrike, fler än vad mediehusen hoppas – men att alla dessa paddor kommer att användas till annat än vad mediehusen drömmer om.

  Reply
 6. Jag vill ha min padda på köksbordet, istället för papper. Där tycker jag datorns tangentbord är i vägen. Men jag vet inte om det räcker som incitament för köp (för jag har inte köpt ännu, vilket också säger något).

  Reply
 7. Jag vill ha min padda på köksbordet, istället för papper. Där tycker jag datorns tangentbord är i vägen. Men jag vet inte om det räcker som incitament för köp (för jag har inte köpt ännu, vilket också säger något).

  Reply
 8. Jag tror snarare att det handlar om att utbudet av applikationer & tjänster är problemet.
  Först när fler verksamhetsspecifika tillämpningar dyker upp kommer iPad till sin rätt.

  Då menar jag inte rena plankningar av befintliga desktopapplikationer, utan “Appleifierade” versioner av t.ex. bokföringsprogram, bokningssystem, journaler etc.

  Reply
 9. Har bara haft min 3G-padda sen i augusti så min inbromsning har inte börjat ännu. Kanske är jag mer konsument än producent och därför mer lämpad för iPad? Jag bär med mig paddan överallt och datorn är allt mer sällan ens påslagen hemma – aldrig har en laptop känts så oportabel. Har heller inte utvecklarlicens på iTunes så det är fortfarande iOS3 och engelskt tangentbord som gäller. Är helt säker på att jag kommer att känna mig ännu mer ihopväxt med iPaden när apples bluetoothkeyboard lirar å-ä-ö på riktigt.

  Reply
 10. Har 2 paddor som jag haft precis samma tid som du och jag håller inte riktigt med. Trodde att Ipaden skulle bli något för soffan hemma men den har varit med mig i jobbet i princip alla dagar. Integration med Google mail/apps funkar ju kanon och eftersom den går bra att köra ppt presentationer i den så har jag med den till kund ibland.
  Jag ser mer och mer att den används i de flesta sammanhang där man inte har något bord att sätta ner en dator på. För har man det ja då är en MB överlägsen men ofta är tangentbordet bara i vägen. Det gäller de flesta resor med buss, bil, tåg, flyg.
  Man skriver ju inte några långa romaner på den men den är hundra gånger bättre att skriva på en Iphonen tycker jag (har kört nokia E71 tidigare och längtar tillbaka ibland när det gäller skrivning)
  t ex Twitters egen app tycker jag funkar bäst på just Ipad men det finns ju många fler. En annan är Eyetv som blivit riktigt bra nu. En sak som jag tycker suger rejält är att man inte kan komma åt filer i filsystemet på något enkelt sätt. Jag kan ana apples ambitioner men för oss som vill och kan använda den lite mer avancerat finns det ingen anledning att inte tillåta det.
  Om jag läser rätt så ligger förvånande många företag i startgroparna med att börja använda den. Har hört att t ex SAS lär ha planer på att använda den och dom är säkert inte ensamma.

  Reply
  • Jag skriver minst dubbelt så snabbt på iphone med tummarna än vad jag gör på iPad (oavsett fingersättningen eller pekfingervals). Men vi är säkert många olika. Min take är att det inte är en sådan dussinprodukt som många hoppas på. I vissa segment kommer den rocka, så klart.

   Reply
   • har hört fler som skriver fort på iphone och det kan jag också göra men det blir ju bara fel. Har skickat massor med tokiga meddelande tack vare den stundtals idiotiska ordbytaren. Jag vet att man måste klicka bort ord som man inte vill att den ska byta till men jag tar mig inte tid till det alltid. Eftersom jag tittar på bokstäverna när jag skriver (det måste jag iaf) så vet jag ju att jag skrivit rätt och har inte tid med att hela tiden lyfta blicken för att se om iphone tänker byta ut ordet. Det knepiga är ju att ordbytaren gör en del nytta iblan som man inte vill vara av med. Sedan är det så att jag tycker det känns stenålder att behöva hålla telefonen med 2 händer för att skriva ett simpelt sms men men jag kanske vänjer mig…

    Min dotter som går i gymnasiet använder ipad varje dag och det verkar också funka kanon.

    Reply
 11. Har min i dryga 1-2 veckor (16 gig 3G) och uppdaterade till senaste GM2 beta så jag fick svenskt tagentbord (vad ska man annars göra när man ligger i sängen hemma och är sjuk).

  Tror du har rätt angående producenter vs konsumenter. ipaden tycker jag känns som en ren konsument-maskin.. jag sitter hellre med google reader & twitter på ipad’en än på macbook’en numera. Känns bara enklare och snabbare. Har även märkt att laptopen ligger kvar i datorväskan när jag kommit hem från jobbet eftersom jag slö-surfar enbart när jag är hemma– och där tycker jag ipad’en också vinner över macbooken (får inte svett-lår av en ipad i knät som jag får av en macbook t.ex).

  Har även använt mig lite av den i jobbet på möten– men då hade jag inte 4.2:an så det blev lite meck med att byta mellan en PDF och plaintext för att sköta anteckningar– men nu har jag iaf 4.2:an så det ska bli intressant vid nästa möte för att kolla hur det går.

  Om jag behövde kasta ut någonting så hade jag nog kastat iväg min macbook eftersom det -går- att koda på en ipad om man verkligen vill ;) (checka in Gusto t.ex).

  Reply
 12. Haft min 1,5 månad ungefär och den är med överallt och hemma är datorerna allt mer ofta avstängda/används av ungarna istället. Är väl mest konsument men producerar en del texter till bloggar mm. Saknar att kunna lagra filer men det mesta går ju att ha i molnet. Har med den på kundmöten mm och för anteckningar, skissar lösningar mm direkt (istället för på whiteboard) och kan maila det till kunden omedelbums. Saknar svenskt tangentbord då åäö-skrivningen saktar ner skrivfarten. Men när jag skall grotta med att bygga WP-siter så väljer jag att använda laptopen eftersom jag inte har något bra sätt att redigera php-filer.

  Reply
 13. Bra text Jocke, men för egen del känns det som att iPaden används mer och mer av mig. Jag gillar den också mer för varje dag. Förhoppningsvis behöver jag aldrig välja bort något av macbook, ipad eller iphone.

  Reply
 14. Har gått från “hela tiden” till “för det mesta” med min iPad. Men det är konsumtion som gäller. En intressant grejj är att jag utan problem kan läsa papperstidning hemma utan sura miner men på paddan blir det “teknikkommentarer” från familjen. Jag hoppas mycket på när den kommer till Sverige. Då skall jag köpa böcker och prenumerera på tidningar i den. Tycker även den fungerar utmärkt som mailmaskin.

  Reply
 15. Jag har haft min i lite drygt en månad och är klart imponerad av ingenjörskonsten som du säger. Däremot har jag inte skaffat svenskt tgb ännu, så jag orkar knappt producera ens en kommentar eller ett mail på den, då tar jag hellre upp iphonen.
  För ren konsumtion däremot, läsning, twitterfeeds etc är den lysande.

  MEN, den största användaren i mitt hushåll är min knappt treåriga dotter Isabell som är helt besatt av memory, hellokitty-spel och liknande. Hon skulle aldrig greja att hantera en dator ännu, men paddan är det perfekta devicet för små barn! Väldigt få som tänker på det tror jag.

  Finns hur mycket som helst att säga, men jag sitter på bussen nu och skriver via telefonen, så detta får räcka :)

  Reply
 16. Min sambo har haft sin iPad (64Gb 3G) sedan början av juni, och hon använder den varje dag både här hemma och ute på diverse äventyr. Främst som kalender, mailhanterare och underhållningsmaskin men också för att skriva protokoll på möten och andra sysslor som hon tidigare använde sin MBP till. Själv skulle jag föredra en 13-tums MBP framför en iPad om jag valde mellan de två alternativen, men om jag inte hade haft en iPhone redan så skulle iPad ha varit mycket mer intressant.

  Reply
 17. De flesta här har säkert en liknande set-up som jag har, dvs 3-4 “devices”, en MBP 15″ för att jobba och producera på, en AIR som får följa med på resor och presentera, en iPhone för att alltid vara uppkopplad och givetvis en Mac mini med plex för undehållning till TV’n .. En iPad i sammanhanget konkurera med min Air dvs för resor och slösurfa i soffan men vinsten (för mig) är inte tillräckligt stor för att vara värd en “wow” dessutom skulle jag vara strandsatt om något akut jobbrelaterat skulle inträffa där en “riktig” dator oavsett prestanda _enkelt_ kan kompilera, köra terminaler etc i en stressad situation.. Min gissning är att 98% av kunderna kommer att använda det till en Internet device, dvs slösurf och spel i soffan.. och därmed är de största konkurenterna mobiltelefon och netbook .. de målgrupper som gör något annat med en dator kommer troligvis tycka att det är för mycket pengar att lägga på en 2:e device .. Mao jag håller med dig Joakim, utanför denna IT bubbla med välbetalda prylbögar kommer nog det vara svårt att sälja massor med pads .. intressant blir det dock när marknaden får 20-30 plattor från billiga asiat märken .. om man bara surfar i soffan är det värt apple tax?En telefon är en statuspryl som du visar upp, en ipad inte så mycket i längden .. Föresten har jag bytt ut alla mina äpplen till Sony idag .. Sony vaio z-13, 13″ full HD, raidade ssd, i7 och 1.4 kg .. det är magical ..

  Reply
 18. Skönt med en analys som inte bara är evangeliserande ;) Jag tror att paddan har en plats i vissa hem, men inte alla. Där den (eller dess gelikar) har mycket att utforska är däremot på arbetsplatser. Med rätt programvara hade man kunnat skapa helt fantastiska museiupplevelser eller bara mycket mer effektiva mötesanteckningar. Kanske hade man kunnat koordinera hemvården genom att läsa av var man varit och vad man gjort?

  Reply
 19. På jobbet använder jag min till att läsa vetenskapliga artiklar som jag förut hade skrivit ut. Det fungerar jättebra och är mkt smidigt att alla synka alla artiklar med Papers-appen. Trodde jag skulle använda den mer hemma, men oftast är iPhonen närmare till hands när jag vill surfa lite eller kolla twitter eller feeds. Men som kokbok fungerar iPaden bra. Min fyraåring älskar att spela memory och testa alla olika appar. En iPad kommer antagligen aldrig kunna ersätta en laptop för produktivt arbete, men däremot är den klockren för vissa andra tillämpningar, t.ex kokböcker, barnböcker och skapa/spela musik (vad jag förstår kommer MIDI-stöd i 4.2).

  Reply
 20. Jocke, har du läst kommentarerna på DM-artikeln som är länkad i ditt inlägg? Där skriver en “Mållgan” följande:

  “Eftersom antalet prenumeranter som har Ipad och är intresserade av att prenumerera på morgontidningen i det formatet är max 100 st för tillfället och knappast någonsin kommer att överstiga 500 personer, så kommer ju dock dessa att tvingas betala ett mycket högt pris! Det är är definitivt ett uppenbart fall av Kejsarens nya kläder.”

  Jag har ingen aning om vem han är eller vad han kommenterat tidigare. Och även om han troligtvis överdriver lite med siffrorna så är det sjuka att han blir brutalt påhoppad som en late adopter av stora mått, som tror att internet är en fluga och som missade Beatles.

  Han har ju rätt?! Jag är sjukt mörkrädd om mediebolagen tror att iPad ska få oss att plocka fram plånboken på permanent basis. Däremot kan läsplattorna (som produkt) säkerligen få oss att välja bort Metro och morgontidningar när vi åker kollektivt mm.

  Reply
 21. Har parkerat min MBP 15″ hemma och dragit till med en 27″ iMac på kontoret. Däremellan kör jag iPad. Väldigt sällan jag använder MBPn så den är mest avstängd. Alla dokument har flyttat till dropbox och finns tillgängliga överallt.

  Håller med om att det inte produceras på iPad men för mig gäller det mer att kunna svara på epost och skicka dokument och det funkar perfekt på iPad. En del driftövervakning görs också och med en terminalapp är man hemma om något behöver åtgärdas.

  Funderar på en Air men känner mig inte helt övertygad, 11″ saknar belyst tangentbord va? Och det är en dealbreaker för mig.

  Älskar verkligen min iPad och klarar mig inte utan den. Kör wifi nu och funderar på 3G men tror jag kommer ha is i magen och köra på nästa generation vad den nu kommer innehålla.

  Reply
 22. Din teori om konsument vs producent stämmer klockrent på mig. När jag producerar sitter jag vid min 27″ och har ett utmärkt arbetsredskap!

  När jag softar, läser böcker, läser RSS, spelar brädspel med familjen då utnyttjas paddan! För mig är en MB inte ett alternativ alls. Paddan funkar bra att använda hos kunderna oxå. Här köps det nog en padda till vad det lider :)

  Reply
 23. Jag har haft min 3G-padda sedan i början av juni och jag använder den mer och mer. Producerar (texter), konsumerar (böcker, mycket tidningar, musik, tv), använder som arbetsverktyg (projekthantering, supportverktyg, dokument) samt någon gång spelar något spel.

  Sen jag fick paddan har jag inte haft med min MacBook på ett enda möte (inte ens när jag skriver protokoll), en enda konferens eller en enda resa. Öppnar sällan laptopen hemma heller.

  Jag tror dock fortfarande att den perfekta kunden inte hittat ipaden än: min mamma. Kvinnor 50+ som vill ha mail, något spel, se på Play-tjänster, läsa någon blogg, surfa, skriva dokument och använda Facebook. Men hon/de betalar inte den prislappen Ipad har idag.

  Reply
 24. Det är korroborrerar ju bara det jag sagt hela tiden; ett telefon-OS på en tablet är ett fundamentalt och gigantiskt misstag, och gör den till väldigt lite mer än en svullen leksak. Kul – visst – men ej mycket mer.

  För seriöst jobb kräver man mer. Om Paddan haft ett vettigt OS, skulle situationen varit helt annorlunda.

  Just nu är en 11 tums air betydligt vettigare idé än en padda. Och det beror BARA på OS’et.

  Visst, jag är knäpp, jag kör inte “telefon OS” ens på min telefon (Linux, baby) och inser att det inte är för kreti och pleti att hålla på så. Men hey, vem faen vill vara kreti eller pleti anyway? :)

  /Z

  Reply
 25. Du är inte i målgruppen Jocke. Du svarade själv på varför du inte använder den med din tweet häromdagen där du sa att du slösurfade för första gången på mycket länge – du är helt enkelt väldigt sällan i iPad-mode.
  http://twitter.com/jocke/status/3738169430245377

  iPad är att sitta i soffan och flippra på fjärkan, sitta och skita med ett magasin, läsa något vid frukostbordet istället för att läsa på mjölkpaketet, ligga i sängen och spela lite patiens, sitta på möte/föreläsning och låtsas vara intresserad av det som sägs eller komma ikapp den där TV-serien när ungarna vunnit slaget över TV:n.

  iPad är för alla de som lämnar sin bärbara jobbdator på jobbet. Som efter 17.00 inte jobbar, men som för den sakens skulle gärna konsumerar saker via en skärm. Som aldrig skulle få för sig att ta med sig sin bärbara till sängen, som har datorn på ett databord.

  Min fru har i princip bara använt iPad sedan hon blev föräldraledig och inte jobbar när hon är framför skärm – däremot skriver hon mycket. Så mycket att hon har med blåtandstangentbordet hit till Thailand (men absolut inte sin MBP).

  Jag använder främst iPaden när jag ligger i sängen den där halvtimmen som man varvar ner innan man somnar som man önskar var så mycket längre.

  Många early adopters som försöker använda sina iPads istället för bärbara (till skillnad mot folk som använder iPads till andra saker än vad de använder sin bärbara till) kommer att ta med sin nya MBA 11 nu istället för iPaden – den är ju lika stor. Dels för att vi early adopters alltid vill använda det vi köpte senast mest, men främst för att det är dumt som fan att använda en iPad istället för en bärbar.

  Reply
  • (om sisådär en halvtimme är jag klar med dagens jobb här i sängen. då kommer MBA bytas mot iPad. på schemat står podcastlyssning och lite kortspel tror jag.)

   Reply
  • Hehe, och mitt slösurfande gjorde jag med en [wait for it…] iPhone! Funkade grymt bra, för jag tycker att paddan är för tung för liggande läge. Den är perfekt i knät, uppkrupen i soffan.

   Men du har rätt i att jag inte är typisk, inte alls. Jag är bara rädd att min atypiskhet (?;) egentligen skulle tala till paddans fördel.

   Vi får se. Snart vet vi, även om de första rapporterna garanterat kommer att vara överdrivna på alla håll och kanter, både uppåt och neråt. Om ett år ses vi här igen och skriver första delen av facit.

   Reply
 26. Do you want an Ipad? This is an easy way to get one. Just post a link to an increadible video on YouTube and start sharing with your friends. You might be one of the top ten winners. mostinvincible.com

  Reply
 27. Jag är nog likadan som Roger Åberg. Ipaden ligger på köksön, ständigt redo för lite surf och spotifystyrning. Producerar inte något på ipad, utan det är macbook air 11″ som står för det numera.
  Ipaden är hysteriskt bra för att läsa böcker, och mot kvällen blir det just läsning och en och annan tv-serie. Igår blev det även lite spel för barnen och mig.
  Ipad är helt enkelt ett komplement för mig. En enhet jag skulle kunna vara utan, men som fyller sitt syfte titt som tätt.
  Men om jag måste välja vad jag tar med mig på t.ex. resor.. så hamnar ipad sist.

  1. iphone
  2. macbook air
  3. ipad

  Reply
 28. 1. Höll föredrag på ett evenemang inom IT och sjukvården för ett tag sedan och trodde jag skulle vara lite lagom rebellisk och prata om iPad. Tji fick jag, varenda monter, varenda konsultföretag hade iMac och en flock iPads. Till och med de stora konsultföretagens chefer stod i talarstolen och viftade med sina iPads. iPad kommer slå igenom på bred front på massor av marknader där man vill kunna skräddarsy appar och olika funktioner.

  2. Det finns inga Android tablets. Ännu. Det finns ingen profil för Android Tablet och därmed inga godkända tablets. Och därmed inga som får ha Android Market eller ens loggan på enheten. Det enda som finns är Android-telefoner med stora skärmar. Jag är dödens trött på att förgäves vänta på att det ska dyka upp 10″ Android-tablets av god kvalitet. Men dessa verkar vara som enhörningar, minst sagt sällsynta. Och kom inte dragandes med några tidningsartiklar om vad som någon presstalesman försöker få er att tro redan finns. Jag vill kunna köpa och få levererat.

  3. “Claes” här ovan är någon annan än mig, men det förstår ni va? :)

  Reply
  • 4dagars roadtrip i europa med Gallaxy tab och jag villigt erkänner att 7″ formfaktorn är smidigare och lika bra eller bättre än 10″ .. Men vi får vänta till 2.3 för att få ett helt anpassat os.

   Reply
  • Var på en restaurang där serveringspers. Hade iPad som snackade med kassan vid utgången. Alla bokningar och köp reggades och när besökarna gick pröjsade de på vägen ut.
   Det finns hundra andra användningsonråden som inte är konsumenter i soffan. Och att bygga för dessa är väldigt spännande.
   T.ex. En arkeologisk utgrävning där man geotaggar allt man hittar med en padda/iphone och de olika på plats kan se hur grejorna växer fram. Bygger data i realtid.

   Reply
    • Det var på lammet och grisen på Öland. Tror de har en restaurang i Sälen också. Jag var där och plåtade ägaren till en artikel och han berättade hur det funkade. Tyckte det var en grymt bra lösning.

     Reply
     • Kul! Synd att båda ligger så långt från Stockholm…
      Jag har länge haft denna idé: Skapa en iPad-app för restaurangkypare:
      1. Logga order och skicka direkt ut i köket (så som Wagamama m fl gör idag med iPaqs)
      2. Lägg upp snygga bilder på alla maträtter och drinkar som kan visas för gästerna.
      3. Lägg in databas över alla ingredienser så att kyparn kan svara på frågor: gluten, soja, jordnötter, köttets ursprung, LCHF-menyer, KRAV-märkt etc.
      4. Kalkylator för att dela upp notan på gästerna
      5. Bordsbokningsfunktion så alla kypare kan ta emot bordsbeställningar

      Behövs nog även nån smart hållare för att bära iPad som frigör armarna.
      Jag pitchade denna idé för Apples Newton 1993, var lite väl tidig där…

      Nån som vet fler exempel på krogar som börjat köra med ipads eller liknande?

 29. Det är en fråga om enhetspersonlighet. Antar folk som slöar lite mer framför sin browser skulle gilla en padda bättre. Jag? En mer av en “contributer” som är van att tvåfinger-zooma järnet när jag surfar icke-mobila sidor på iPhone. Likväl van att se filmklipp – likväl som film- och TV-serier – även på en liten W880 (!). Liten skärm inget problem för undertecknad och därav inte en USP. Magasin? Blir tyvärr svårt. Ser inte det med prislapparna som just nu presenteras. Spel? Här har iPhone en fördel av sitt format. Möten/Mässor? Där funkar den utmärkt. Trist den är kontroversiell med t ex Prezi ;) Inom barnböcker såg jag som småbarnsfar ett nytt iPad-användningsområde. Ungarna har en tendens att banka på QWERTY. iPhone funkar bra för film för mina barn, men som sagt inte för böcker.

  Reply
 30. Misstänker att distinktionen konsumtion/produktivitet accentueras oproportionellt av ett begränsat programutbud till paddan. Produktivitetsprogrammen än ännu få, och flera av dem tar inte vara på iPadens möjligheter. Vi kommer med all sannolikhet att se oväntade lösningar på hur touchgränssnitt förändrar “officepaket” och nischprogram, på samma sätt som touch förändrade spel och mediekonsumtionsprogrammen förevigt, snabbt efter iPhonens debut.

  Min iPad 3G är inte alltid med men alltid på. I hemmet, på konferenser och resor har den en given plats och förändrar igen hur mediet, ni och jag interagerar.

  Att välja mellan iPhone, iPad och MBP är som att välja mellan frukost, lunch och middag… .

  Reply
 31. Jag tror iPad blir en succé just för att den är konsumtionsinriktad. Vi producenter klarar oss förstås inte utan våra macar. Ska bli spännande i jul och se hur min 72-åriga morsa tar till sig en iPad i sitt första möte med datorvärlden.

  Reply
 32. Är lite nyförälskad i paddan så frågan är om jag tänker nyktert. Dock skall sägas att anpassas morgontidningarna till paddans format på ett optimalt sätt så behöver iallafall inte jag papperstidningen mer. Mediahusen sysslar med nyheter så nog borde någon slags digital platta vara framtidens melodi. Oavsett namn på produkten så jag helt övertygad om att ipad är en bra start.

  Reply
 33. Att producera på ipaden är inte helt enkelt, att presentera på ipaden är helt beroende på vilken app som har vga-ut. Så på de områdena är den relativ begränsad. Den stora volymen tid på min ipad går åt till att konsumera information. Diverse RSS-läsare gör ett riktigt fint jobb.

  Dock är det en bubblare som seglat upp som en rejäl överraskning. Inte så värst stor tid kanske men med VPN och en bra klient för att fjärransluta har min ipad visat sig vara riktigt suverän. Jag springer runt på flera skolor och med VPN och fjärrklient är det en baggis att ansluta till alla servrar för att fixa saker i språnget. Det trodde jag inte när jag skaffade den. Då var det mest på skoj…

  Reply
 34. Trevligt med en balanserad analys och framför allt kul att läsa alla kommentarer. Jag tror att Ipaden kommer sälja bra i Sverige men inte så bra som den hade gjort om den hade släppts i somras. Det har gått lite får lång tid och många kommer vänta in v2. När dessutom MBA kom ut på den svenska marknaden så gick kanske lite av hypen ur Ipadbollen. Själv håller jag med dem som säger att vi ännu inte sett alla användningsområden och håller med Jocke om att Ipaden visar vägen mot nästa generation datorer och OS. Helt klart är det en kool pryl och jag använder den 2-4 timmar om dagen.

  Har skrivit om mina upplevelser av paddan på min blog http://www.magnusipad.com

  Reply
 35. Jag skrev redan i april i år att jag inte riktigt ser hur jag ska använda mig av iPaden: http://hd.se/it/taggat/2010/04/14/taggat-testar-ipad/

  Sedan dess har jag testat den intensivt i några veckor och kommit fram till att jag älskar att läsa mina bloggar, att blogga i min Tumblr och att läsa artiklar i Instapaper i den när jag ligger i soffan. Jag tycker också att det är kul att Twittra från den, att titta på bilder och läsa nyheter i nyhetsapparna. Men sen tar det slut.

  Den är rolig, absolut, men jag orkar varken gå och bära på den om dagarna eller ta till den när jag ska göra jobbgrejer. Då behåller jag hellre min iPhone i ett stadigt grepp i handen och har Macbooken i väskan. Vi har ju klarat oss finfint hittills tillsammans och det kommer vi nog göra ett tag till.

  Reply
 36. Felet är inte paddan i sig – det är OS:et! “Telefon-OS” på en tablet är VANSINNE!

  Det har jag alltid sagt, och det blir nu bara besannat om igen. Jag älskar min iPad’s hårdvara. Jag svär osande slingor dagligen om den sorgliga ursäkt som kallas “OS” på den.

  /Z

  Reply
   • Sure, skärmupplösningen är lite låg, fast på hårdvaruplanet är väl mest bristen på USB och kortläsare det stora problemet? Tyngden har inte stört mig, eftersom jag vet det är mysiga energirika batterier jag bär på.Nej, för mig är det helt denna idioti dom vågar kalla ett “OS” som stjälper precis allt. Jag tror tanken med ett “mobilt OS” i en tablett är ett fundamentalt feltänk, baserat på dagens begränsade CPU/RAM/Batteri situationer. Jag tror idén med så simpla OS är en söt liten parentes i utvecklingen av dessa devices som vi kommer att fnissa åt om några år./Z

    Reply
   • Jag tycker också att tyngden är besvärlig. Det är lustigt, alla jag visar den för säger “Oh vad lätt den är”, men när man hållit den i sängen en kvart domnar händerna. Sittande funkar den ju klockrent, men jag tror tyngden kommer vara en begränsande faktor. Och en retina-skärm skulle ju lyfta paddan ett stort snäpp

    Reply
 37. Har privat en 64GB 3G sen i augusti, och har för någon månad sen delat ut femton paddor till en pilotgrupp om femton personer på advokatbyrån jag jobbar för. Hemma finns det en acer netbook, som hustrun numera mest använder för att kolla svt play o dyl på, och ett par iMacar (jo, lite fanboi är man väl, alltsedan den första: Apple ][+…).

  Tycker att en av bökigheterna med paddan är att jag ännu inte hinnat något bra sätt att bära med den på. För stor för jackfickan förstås, och jag har ingen lust att släpa omkring på en väska. Använder ett macally-case som skydd/ställ som funkar väldigt bra för just det, men det är lite obekvämt att gå omkring med vad som känns som en gammal filofax i näven. Den som kommer upp med en bra lösning här kan nog tjäna en slant.

  Hemma används paddan lika mycket av mig, hustrun och minsta dottern (9 år). Äldre dottern är fast i WoW-träsket sen länge, så där duger inget mobilt krafs. Paddan har varit med på resor inom och utom Europa och funkat som navigator, guide och arbetsverktyg. Hade det inte varit för de bisarra kostnaderna för mobildata så hade jag lätt utnämnt den till århundradets reskamrat… En anpassad navigationsapp vore inte fel förstås.

  Som arbetsredskap så fullkomligt älskar jag mailhanteringen (jag har diskonterat unified mailbox och åäö…) – jag orkar sällan svara mer än enstavigt, och bara på akuta mail, via min iPhone. Tror att de flesta klarar av 90% av det de behöver kunna göra utanför kontoret via mailen, men vi har också möjlighet att använda Citrix-appen för att komma åt alla interna resurser. Lite småfippligt och -segt kanske, men bra att kunna komma åt dokumenthanteringssystem och liknande. Resultatet av piloten kommer med all sannolikhet bli att vi rullar ut paddor till alla jurister, även i Finland, Danmark och Ryssland, men inte förrän den släpps i Sverige “på riktigt” – och definitivt inte innan iOS 4.2. Man märker också att Apple har en bit kvar på företagssidan. Knöligt att ex vis rulla ut förinstallerade och -konfigurerade standardappar (ej egna) t.ex. Gäller ju för övrigt iPhone också, men det blir tydligare när användningsområdet breddas till mer desktop-liknande lösningar.

  Slutligen håller jag med Jocke om skärmen – har man använt iPhone 4 blir det svårt att inte tycka att paddan ser oskarp ut. Vanesak kanske, men tror att en uppgradering är nödvänding om den ska ta fart på riktigt som läsplatta.

  Reply
 38. Som i första hand konsument och ibland producent, i rollen som presschef, är det snarare så att jag väljer paddan före laptop. Detta gäller på möten och på springande fot. Slår sällan på min laptop numera. Däremot tycker jag att iPhone till viss del kannibaliserar på paddanvändningen.

  Reply
 39. Analysen blir ju lite närsynt när du utgår från din egen användning av iPad. Ska man bedöma en produkts potential får man nog vara lite mer vidsynt än så. Visst, för de som arbetar inom IT, media och kommunikation kanske inte iPad är ett lämpligt arbetsverktyg, men för alla andra som inte arbetar med att producera innehåll är det ju en synnerligen lämplig produkt. Tänk till exempel företagsspecifika appar, skräddarsydda för t.ex sjukvård, fältsäljare, hotell & service, utbildning osv. Alla företag som har anställda på språng som kan vinna på att ha ett enkelt, portabelt IT-stöd med sig. Och att ha en produkt där slutanvändaren inte kan “ställa till det” med egna inställningar/modifieringar utan egentligen bara köra igång en app som bara används till en sak måste ju vara en dröm för en IT-chef.

  Likaså finns det ju en enorm marknad av vanliga konsumenter / användare som bara använder sin “vanliga” dator för enkel konsumtion av surf, mail, musik och video och som dessutom finner en vanlig dator onödigt komplicerad med drivrutiner, multitasking, filer och hårddisk.

  Reply
 40. Så skönt med flera olika miljöer vilket gör att vi tvingas till en mer transparent hantering av våra data och applikationer. iMacen hemma, MBPn på kontoret och kunddator hos största kunden. Där emellan hanteras mejl, webb, socialt och dokument med iPhone och iPad. iPaden minskar helt klart för mig i användningsgrad men jag är övertygad om att den behövs. Sen är den ju snygg så jag gråter ;-)

  Reply

Leave a Reply