Fotbollshuliganer – mänsklighetens ynkedom

Det är upplopp på Helsingborgs gator, dagen efter det värsta illdådet i nordens moderna historia. Sprängningen i Oslo och skottlossningen på Utøya är inget mindre än en allt överskuggande mänsklig katastrof. Trodde jag.

Men så läser jag att ”supporters” till HIF och MFF tycker att det är viktigare att bete sig som kompletta idioter än att visa på någon som helst medmänsklighet och ödmjukhet inför livet. Hur är man vaggad om man tycker det är rimligt att ta till våld idag, kasta sten och flaskor och göra Helsingborg till en stängd stad idag?

Jag förstår det verkligen inte.

5 thoughts on “Fotbollshuliganer – mänsklighetens ynkedom”

 1. Väl rutet, varför är det så att fotbollen förefaller vara den sport med mest patrask i publiken?

  Reply
  • För att fotboll är världens största publikdragande sport och drar med sig alla sorters människor? Att polisen beter sig som ”patrask” som du kallar det gör inte saken bättre.

   Reply
 2. Patrasket tillhör samhället och fotbollen är bara en arena där det kan komma ut. Varför det drabbar fotbollen kan vara svårt att svara på, men det finns en supporterkultur som bygger på passion och starka känslor och som är accepterad av de flesta. Baksidan är att den kärlek som driver supportrarna precis som all annan kärlek kan gå över i svartsjukeliknande tillstånd och hat mot motståndare.

  Så länge hatet inte övergår till personligt hat, d.v.s. att det finns en mognad hos supportrarna att förstå att det som sker på planen  är ett spel så fungerar det och skapar inga problem i sig.  Jag vill till och med gå så långt att det finns huliganer som kan hantera detta med sina s.k. firmor, de slåss bara med likasinnade och inga andra drabbas av deras märkliga hobby.

  Nu är det sällan så att den mognaden finns och tyvärr attraherar denna kultur patrasket och så går det överstyr. 

  Samhället måste bli bättre på att förstå varför problem som dessa uppstår och inte bete sig lika galet som patrasket vilket tyvärr sker just nu. SvFF och SEF (Svensk Elitfotboll) gjorde det misstaget i början av 2000-talet och var fullt övertygade om att det bara var hårdare tag som gällde, vilket förvisso kan tyckas rätt, men då måste man också förstå den kultur man angriper.

  De ville komma åt buset och våldet, men deras metoder och regler drabbade tyvärr den vanlige supportern mer än det drabbade huliganerna vilket tyvärr ledde till att fler motsättningar skapades och klyftan mellan supportrar och fotbollsetablissemanget ökade och gav bättre grogrund för den huligankultur som länge funnits som marginellt fenomen på svensk fotbolls baksida.

  Det är frukten av de klyftor som revs upp 2002-2003 som vi ser nu, och den enda vägen tillbaka är att bygga broar mellan etablissemanget och de seriösa supporterorganisationer som finns. Tyvärr är läget så infekterat att ingen av sidorna vill ta första steget även om båda sidorna påstår att de för dialog, men det är bara spel för gallerierna.

  Som sagt, svårt att förklara dessa komplexa problem i en kommentar till ett blogginlägg. Skulle nog behövas en doktorsavhandling.

  Reply
 3. Det är extremt viktigt att skilja på “supporters” och huliganer. Det är två skilda saker, med två skilda målsättningar. Vi riktiga supporters står upp mot huliganerna så gott vi kan, bl a genom en gemensam överenskommelse om att inte använda/kasta bengaler under matcherna. Den överenskommelsen ingicks för någon månad sedan, därefter har det varit totalt stopp på sådana händelser under alla matcher.

  Vi riktiga supporters har nolltolerans gentemot individer som förstör för vår förening. Men vi har ingen möjlighet eller auktoritet till att stoppa enskilda individer. Där måste högre krafter agera. Det är likaså svårt, om inte omöjligt, för klubbarna själva att göra något när deras händer är bakbundna. Även om de känner till de största idioterna så har de ingen laglig rätt att agera och avhysa dem från arenan (till skillnad från t ex England/Tyskland där sådana individer har anmälningsplikt hos närmaste polisstation).

  Hur löser man det här problemet permanent då? Jo, SvFF och Sveriges Riksdag behöver lägga fokus på andra saker än att förbjuda bengaler och straffa klubbarna för handlingar som enskilda individer utför. Matcherna ska avgöras på fotbollsplanen, inte i disciplinnämnder och andra instanser. Livstidsavstängning och anmälningsplikt, så blir vi av med huliganerna.Man får inte glömma hur enormt mycket de ideella idrottsföreningarna betyder för det svenska samhället, t ex med barn- och ungdomsverksamheterna. Det är dessa verksamheter som i slutändan skadas mest av disciplinåtgärderna gentemot idrottsföreningarna.

  Och till sist, man ska givetvis inte ringakta huliganvåldet men fler människor skadas allvarligt under en vanlig fredagskväll, ute på krogen, än under en hel fotbollssäsong. De här våldsamheterna är inte ett idrottsproblem, det är ett samhällsproblem.

  Reply

Leave a Reply