När jag postade de första två numren av Magasinet Guru kom det en del intressanta frågor. Så här kommer mina svar, i den mån jag nu kan ge några. Ställ gärna följdfrågor eller diskutera i kommentarerna, jag hänger på.
Intressant! Främst förstås för innehållet och kanske för den upphovsrättsliga sidan av saken. Men kan du berätta något om den tekniska lösningen?
Tack, men först ett par ord om upphovsrätten. Jag har alltså inte clearat upphovsrätten varken med Bonnier eller med respektive upphovsman. Jag räknar kallt med att Bonnier bryr sig lika lite om Guru idag som man gjorde våren 2001. Och när det gäller de som jobbade fram innehållet i Guru så hoppas jag verkligen att de delar min stolthet över det som vi åstadkom och gärna ser att det sprids för en bredare publik. Jag kan givetvis inte i någon som helst juridisk bemärkelse göra som jag har gjort nu när jag sätter (CC-BY resp upphovsman) som licens på materialet. Men, helt ärligt, är det inte det en schysst och praktisk lösningen?
Jag diskuterar gärna den frågan, det vore väldigt intressant att höra olika förhållningssätt till det här. Guru är ju en utmärkt ram för att praktiskt diskutera hur vi ska förhålla oss till upphovsrätten.
Hade du gamla PDF:er liggande, eller har du scannat?
Jens Frejrud, chefredaktör och master of ceremonies på tidningen, fick uppdraget av mig för ett par år sedan: ”hitta pdf:erna”. Tre flyttar senare lokaliserade han en låda med cd-skivor som innehöll alla fem nummerna. Det är en salig röra och PDF:erna är inte i bästa skick
Men allt finns där, så det är bara att bita ihop och snickra. Praktiskt jobbar jag med helt vanliga Preview, programmet för att läsa PDF-dokument som följer med OSX. Jag öppnar förstasidan, skär till den enligt skärmärken och sparar som en ny master. Sedan öppnar jag övriga sidor och drar in i nya mastern. Flyttar runt så att sidparen hamnar hyfsat rätt, lägger in blanksidor där det saknas annonser etc. Det värsta pysslet är nästan att beskära. Normalt sett hade man kunnat automatisera det, men av okänd anledning så håller inte alla sidor samma format och placering. Automatiken skulle klippa flertalet sidor på utefter fel linjer.
Den resulterande filen blir runt 250-300MB och det är för stort för Scribd. Så jag har skapat ett eget Quartz filter för att dra ner vikten till ca 50MB. Det existerande, ”reduce file size”, klarade inte av att bilderna var CMYK. Lyckligtvis är det enkelt att skapa ett eget, och så här ser mitt Guru-filter ut
Detta scribd, hur funkar det? Kostar det något för dig? Finns det någon gräns för hur mycket du får lägga upp?
Scribd är en av många tjänster för att arkivera och tillgängliggöra digitalt material, ffa PDF och andra dokument. En annan intressant spelare är Issuu men jag valde Scribd, dels för att de har ett mer komplett set med features med framför allt för att stödja deras satsning på HTML5
Den kostar inget att använda, utan finansieras med annonser och en cut på det som säljs i deras store. Dokumenten får inte vara större än 100MB, någon annan begränsning är inte känd för mig.
Värt att notera, jag har använt Scribd i flera år och är mycket nöjd med deras tjänst. När jag lade upp första numret av Guru så fick jag för första gången problem – bilderna syntes inte. Jag meddelade deras helpdesk, fick ett svar inom en timme och de hade löst problemet inom 12 timmar. De tackade för att jag hjälpt dem hitta en bugg och lade ner stor energi på att jag inte skulle behöva ladda upp dokumentet igen efter att de hade fixat sitt problem. Jag kunde inte vara mer nöjd.
Jag ville inte logga in på Scribd, så därför fick jag inte ladda hem PDF:en till min dator.
Right, det är många som har reagerat på det. Jag har själv aldrig reagerat över den begränsningen eftersom jag är inloggad. Ledsen om en del tycker att det är en olägenhet, men för den sakens skull har jag sett till att de är tillgängliga via min dropbox (en annan favorittjänst;) också. db.tt/Cn7TYk borde leda dig till en enkel nerladdning, där du kan välja mellan fullstor eller komprimerad version
Scribd ger en sökruta där man kan söka i innehållet, men från Google blir väl detta inte sökbart?
Jo, det är meningen det. Det är till och med så att Google är deras sökpartner, om jag inte tolkar det fel. Hur det än är med den saken så är det tveklöst så att öppna dokument blir indexerade av google. Prova ska du få se.
Jag kan länka till nr. 2, men inte till sidan 17? https://jardenberg.se/b/guru-nr-2-nov-2000-magasinet-guru/
Rätt. Det där är en brist som jag bett dem lösa. Det var nog nära att hända med deras gamla flashspelare, men nu är det fullt fokus för dem att få ordning på nya HTML5-versionen först. På sikt blir det sannolikt som på tex Slideshare (en annan favorittjänst, specialist på presentationer) att man kan länka så här för att komma till sidan 11 (du måste klicka på länken, embeden startar alltid på sidan 1) www.slideshare.net/jocke66/tedxbotkyrka-start-caring-start-sharing/11
Är du nöjd med lösningen? Hur mycket tid måste du lägga ner per nummer eller årgång?
Jag är mycket nöjd med lösningen. Det som tar tid är att bearbeta PDF:erna. Klipp och klistra har hittills tagit ca 3-4 timmar per nummer. Det finns säkert mer att göra när det gäller själva publiceringen, taggningen etc – men det här är work in progress. Tar tacksamt emot ALLA synpunkter och tips.
Utvärderar du nyttan genom att mäta antal sidvisningar eller något liknande?
Ja, statistik på den här sajten så klart, men också den statistik jag får på Scribd. Den är inte så fyllig ;)
Men vad jag egentligen är mycket mer intresserad av är ”engagement”. Alltså kommentarer, länkar, bloggar som nämner etc. Jag gör inte det här för att få en massa bred trafik, jag gör det för att jag tror och hoppas att det finns en grupp individer som finner det intressant och värdefullt – och som kanske blir inspirerade att själv börja dela med sig.
Vet inte om det är ett alternativ? http://www.netpublicator.com
Netpublicator kan säkert vara ett alternativ – det är ju den som tex HD/NWT valt för sin tidningspublicering. Men jag vet inte varför den är bättre än Scribd, berätta gärna vad du gillar.
För lite erfarenhet för att ha funnit det jag ev. inte gillar ;) Har bara gjort enstaka provskott i samband med ett uppdrag, det fungerade dock helt friktionsfritt. Där var bl.a. möjligheten att kunna beställa den fysiska trycksaken i samband med att man läser/blädrar i den digitala en viktig faktor, något som Netpub fixar. Men som sagt inga problem från uppladdning av en korrekt PDF till publicering och en schysst navigering i den digitala tidningen, fungerar klanderfritt.
Ett problem med att sätta CC-BY utan att ha den juridiska rätten är att upphovsrätt inte kan godtrosförvärvas. Det innebär att tredje part, som (utan att ha läst den här texten) använder sig av material från Guru i tron att hon har rätt att göra det, begår upphovsrättsintrång utan att veta om det, liksom alla som i sin tur använder sig av material från det bearbetade verket. Att man kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång i god tro är förstås märkligt, men så ser lagen ut. (IANAL. TINLA.)
SlideShare är alltså att rekommendera över Scribd för just presentationer?