Från blogg till microblogg – Social Multitasking

DN spår 2008 till microbloggens år. Program och onlinetjänster som Jaiku och Twitter tillåter användaren att skicka små korta meddelanden som en registrerad mottagare kan fånga upp snabbt och svara på, exempelvis genom mobilen. Om bloggandet inbjöd till dialog och feedback är microbloggandet närmare en hastig konversation.

Ju mer jag tänker på det desto mer verkar web 2.0 utveckla sig efter människornas nya bristavara, tid. Tid blir mer och mer en knapp resurs i den västerländska världen och människorna försöka hinna med allt mer samtidigt. Jag sprang på en vän ute på stan idag, vi hade båda bråttom men hann med den obligatoriska hälsningen och frågan “hur e läget!?” medan vi passerade varandra. Program som Twitter och Jaiku är en spontan eller stressad hälsning mellan vänner och bekanta i en digitaliserad stad oberoende av geografiska gränser.

MultitaskingMultitasking är ett begrepp som förklarar betydelsen av hur människor idag i allt större omfattning konsumerar flera olika media samtidigt. Vi använder datorn samtidigt som vi lyssnar på musik, radio, chattar eller tittar på en streamad video. Men detta börjar även gälla utanför hemmets privata sfär. Om datorn är hemmets privata mediecentral är mobilen ett exempel på vår publika koppling till informationssamhället runtomkring oss, ett informationssamhälle som mer och mer inbegriper ständig kontakt med andra människor. Dagens möjligheter till ständig uppkoppling har gjort oss till sociala multitaskers i en värld som allt mer frodas i konvergensen mellan det privata och offentliga.

Twitter

2 thoughts on “Från blogg till microblogg – Social Multitasking”

Leave a Reply