Det kändes som att förflyttas fyrtio år tillbaka i tiden. Ungefär så länge har det nämligen stått tomt i Gamla Riksarkivets pampiga byggnad på Riddarholmen. Mellan 1891 och 1968 var det full aktivitet, sedan packade man och drog. På dagen, som det kändes. Jag utgår från att siste man släckte ljuset.

Palatset

Anledningen till besöket var att jag tillbringade en eftermiddag med gänget som siktar på att bygga Sveriges Nationalscen för barnkultur i lokalerna. Tanken är att Palatset ska öppna portarna 2011, och det är ett maffigt projekt. Vi hade en spännande eftermiddag, men det var det avslutande besöket på plats som knockade mig totalt. Det är svårt att se hur man ska kunna misslyckas med projektet, det huset skriker ”failure is not an option”. Tveklöst en av de mest kreativa och inspirerande miljö jag besökt. Se fler av mina bilder på flickr (ledsen för kvaliteten, det var inte optimala förhållande för en iPhone;) – eller via en bred bildsök.

Mest fascinerande: Bokstörten. En rutchbana som byggdes ute i trapphuset för att kunna kunna panikevakuera de viktigaste objekten vid kris. Den användes två gånger, gissa vilka. Kolla sedan facit.

Via twitter fick jag en underbar länk från @carlstr som visar hur det såg ut när det begav sig. I samma kanal tipsade @moonhouse om ett program från SVT och jag hittade det på SVTPlay. Yay!