Gästblogg: Nicklas Lundblads läslista

Tidigare i veckan hade jag igen förmånen att få tillbringa tid med Nicklas Lundblad, smartskalle på Google (bland annat). Alla som mött Nicklas vet att han är otroligt inspirerande, och en del av det som gör honom så spännande är alla citat han sprider omkring sig. Ett annat utmärkande drag hans generositet. Så varsågod: en shortlist från Nicklas på läsvärda böcker som ligger lite djupare än de vi rekommenderade i vår tidigare läslista.

I en tid där 140 tecken är normen finns det ett enormt konkurrensförsteg att vinna om man har tålamod att läsa böcker. (Missförstå mig inte, jag gillar begränsningen i 140 tecken också – Twitter är ett uttryck för den urgamla driften att begränsa uttrycket för att skapa konst. Grekerna använda hexameter – vi använder tiden och antalet tecken.) Okej, men det finns en väldig massa böcker, och en del av dem är verkligen så tråkiga att man bara vill stryka ut alla hjärnans skrynklor för att kolla att det inte fastnat några dumheter där.

Så vad ska man läsa. Ah! Se där en fråga som jag gillar. Det här är min kanon för nät/media/teknik/perspektivvrickningar.

  • Jorge Luis Borges hela verk. Det är inte så mycket och ni kommer inte att ångra det. Borges ställer alla relevanta frågor om minne, hågkomst, information och etik som kan tänkas.
  • Stansilaw Lems Cyberiaden. Av det enkla skälet att det är en fantastisk bok som ställer frågor om kognition, simulation och det digitala.
  • Vernor Vinge, åtminstone True Names och Rainbow’s End. Den senare mer för ett nära perspektiv på framtiden. Den förra för att den fångar en del (men inte hela) integritetsdebatten.
  • Charles Stross, i princip vilken som helst, men en räcker.
  • Hofstadter och Dennett, The Mind’s I en märklig liten samling med fantastiska perspektiv.
  • Cass Sunsteins Infotopia kanske tillsammans med Republic.com i någon av upplagorna.
  • Yochai Benklers The Wealth of Networks. Mest för att den djärvt lovar att vi nu har en helt ny samhällelig produktionsform, men också för att den innehåller en del resonemang om historicism.
  • Lawrence Lessig, och här blir det knepigt. Jag har en tendens att alltid peka på Code and Other Laws of Cyberspace eftersom den innehåller de flesta resonemang som han sedan utvecklar, men Remix, den senaste, var också väldigt väl genomförd.
  • Ithiel de Sola Pools Technologies of Freedom – tanken hisnar litet när man läser den, men det kan vara värt att kanske plöja en antologi i stället och då skulle jag rekommendera Peter Ludlows intressanta lilla samling Crypto Anarchy, Cyber States and Pirate Utopias. Särskilt urvalet av Hakim Beys texter om temporära autonoma zoner är fina.
  • Stewart Brands The Clock of the Long Now för att vi alltid underskattar tiden och tankar kring tiden i resonemang vi för, även (särskilt) om teknik. I samma anda kan man läsa Ray Kurzweils The Singularity is Near.

Uh, ja, jag kanske ska sluta där. Men det finns mycket, mycket mer. Nu har jag inte ens nämnt Boyle, Biegel, Cohen, Litman eller Wu. Och jag har inte förklarat varför jag inte nämner Castells. Men det finns skäl!

Nicklas Lundblad är fil.dr i informatik och skriver mellan varven på bloggen Kommenterat samt är ledamot i regeringens IT-råd.

12 thoughts on “Gästblogg: Nicklas Lundblads läslista”

Leave a Reply