Google App Engine – så smart…

Idag lanserades Google App Engine, och bloggosfären gick totalt bananas. Men jag tycker det är dåligt fokus på det som är det verkligt briljanta. Den här sortens tjänster har i någon mån funnits tidigare. Men Google gör det så klart med en twist. En baktanke. Mer smartness än andra. Via val av lösning och prissättning (gratis insteg) har man har hittat ett mekaniskt sätt att fånga upp smartskallarna. Låt mig förklara.

I korthet handlar Google App Engine om en gratis driftsmiljö för dina applikationer. Du hackar ihop en pythonapp på din lokala maskin och sedan laddar du upp den till googles massiva miljö. Förutom servrar som är tajt integrerade och tål all trafik du kan kasta på dem så får du tillgång till en massa godis. Tex kopplingar till deras api för users, mail och url-fetch, Django mm – och allt är snyggt (vad jag kan bedöma) samlat i ett gemensamt ramverk som kallas webapp.

För allt detta betalar du ingenting. Så länge du håller dig under deras relativt frikostiga begränsningar (ca 5 miljoner sidvisningar, tex) är det helt gratis. Än så länge är det sluten beta, och avtalet kan ändras, men inget tyder på att det kommer att förändras till det sämre iaf. Man flaggar för att det kommer att bli en kostnad för utnyttjande över de gränser man sätter. Men jag tror inte det är där affärsmodellen ligger.

Istället tror jag det handlar om att attrahera smartskallarna. Det här tillåter ju en extrem form av bootstrapping. Du kan testa din idé utan att det kostar ett öre. Om den visar sig flyga så kan du ju alltid betala för fortsatt drift. Men långt innan du får en faktura tror jag det blinkar stora röda lampor hos Google, som talar om för dem att här händer det saker. Och då kommer de och knackar på din dörr med ett bra erbjudande.

Det finns mer att säga, om hur det här står sig mot amazons alternativ (och varför google är smartare), om eventuella risker med ännu fler ägg i Googles korg, om vår egen modell för att attrahera smartskallar och om den ständiga jakten på ”the next big thing”. Men det få bli senare. Jag vill avvakta och se hur Google App Engine tas emot över tiden. Och jag vill hinna testa mitt eget konto…

Tills dess, läs mer hos till exempel:

15 thoughts on “Google App Engine – så smart…”

 1. @Jonas: du har så klart helt rätt i att det finns en hel del problem. Och Andrew har ju rätt i det han säger (läste den posten också innan jag skrev). Bland annat därför skrev jag inte längre än jag gjorde nu;) Jag vill hinna smaka lite mer på det. Men tanken, affärsidén är verkligen sjukt smart…

  Reply
 2. @Jonas: du har så klart helt rätt i att det finns en hel del problem. Och Andrew har ju rätt i det han säger (läste den posten också innan jag skrev). Bland annat därför skrev jag inte längre än jag gjorde nu;) Jag vill hinna smaka lite mer på det. Men tanken, affärsidén är verkligen sjukt smart…

  Reply
 3. Det finns väl redan “röda lampor” i samband med allt som tankas upp på code.google.com?

  Reply
 4. Det finns väl redan “röda lampor” i samband med allt som tankas upp på code.google.com?

  Reply
 5. Absolut, men varför titta på allt när du kan luta dig tillbaka och låta publiken hantera det första urvalet?

  Reply

Leave a Reply