Googles uppfattning om Socialdemokraterna och Piratpartiet

I helgen skrev jag och gillade Google Similar Sites. En smart lösning för att utifrån den sida du står på hitta fler som enligt Googles smartness är ”liknande”. Ikväll testade jag den på lite politiska sajter, och fascineras av resultatet.

Först Socialdemokraterna

socialdemokraterna

Liknande sajter är några av de andra partiernas förstasidor. Moderaterna, Miljöpartiet, Piratpartiet och Kristdemokraterna. Det finns helt uppenbart en linje, även om kanske Vänsterpartiet borde varit en av de fyra.

Så testar jag att klicka på Piratpartiet och göra om försöket. Nu ser det annorlunda ut.

Piratpartiet

Här möts jag inte av parti-ettor utan av Piratpartiets engelska sida, den engelska wikipedia-sidan för Pirate Party, Rick Falkvinges blogg och Christian Engströms sajt.

Onekligen en viss skillnad. Nästan så det känns som om det suttit två olika personer och skruvat på algoritmerna. Två personer med helt olika uppfattning om hur ”liknande” ska tolkas. Men så kan det väl inte vara?

Jag får ställa frågan till google-experterna. Vad säger Nikke, Simon, Nicklas och alla de andra?

6 thoughts on “Googles uppfattning om Socialdemokraterna och Piratpartiet”

 1. ganska lyckad viktning tycker jag. det är liksom “pirat-” i piratpartiet som är det säregna, medan de gamla trötta riksdagspartierna är mer “-partiet”, oavsett blocktillhörighet.

  Reply
 2. Jag tror det beror på att dom “andra” partierna mest länkar internt, vilket leder till att beskrivningarna viktas högt “Parti”, “Välfärd”, “skolpolitik” och såna saker är det den gör bedömningen att dom är similar på. PP länkar friskt mellan sig, många länkar mellan dom där sidorna som har hög rank pga många länkar…

  Känns inte helt orimligt iaf.

  Reply
 3. “Google Chrome Extensions are not supported on Mac yet. We are working to enable them soon”

  Eftersom jag vägrar att besudla min Mac med Windows så kan jag ännu så länge bara uttala mig utifrån det du säger ovan och det jag ser när jag klickar på den vanliga Similar Sites-länken.

  Först och främst. Leif är något på spåret, men Similar Sites-kopplingen skapas inte bara utifrån vart sajten i sig länkar. Den skapas, som jag tolkar det, utifrån hur andra sajter länkar. Om sajt A länkar till sajt X och Y och sajt B länkar till sajt Y och Z så har vi redan där en likhet mellan sajterna X, Y och Z.

  Ta en titt på vilka sajter som liknar lindqvist.com.

  Joinsimon.se är absolut en sajt som liknar Lindqvist.com, men likheten kommer sig av att vi har liknande inlänkar. Det är helt enkelt väldigt ofta så att en sida som länkar till mig även länkar till Simon.

  Muttaburrasaurus.se är dotterns blogg. Den liknar inte alls Lindqvist.com, men det råkar kanske finnas en och annan länk från mitt övriga nätverk till hennes sajt från sidor som också länkar till lindqvist.com. Dessutom länkar Muttaburrasaurus.se till Lindqvist.com på många sidor.

  mj.barczyk.se och jag har inte särskilt många gemensamma länkar. Men vi har ett par från väldigt prestigefyllda sidor som i sin tur har många inlänkar. Nämligen från CSS naked Day-projektet.

  Sedan är det är smickrande men lite förvånande att lindqvist.com liknar DN.se och Aftonbladet.se och idg.se. Då är det mindre förvånande att förknippas med Bard.nu och Dan.se och alls inte förvånande att min Bloggy-sida listas där.

  Men kopplingen till DN och Aftonbladet skapades nog under den tiden så jag deltog som mest aktivt i anti-FRA-debatten. De länkkluster som skapades under våren och försommaren 1997 går inte av för hackor.

  Ett annat sätt att ta sig an problemet är att titta på likheter i områden där man arbetar väldigt aggressivt med länkköp och länkbyten. Titta på liknande sajter till ferratum.se och smspengar.se Det står väldigt klart att dessa typer av sajter arbetar på väldigt liknande sätt när det gäller att bygga sina inlänkar.

  Det här är i alla fall hur jag har uppfattat Similar Sites-funktionen i Google. Men nu undrar jag nyfiket om du ser ungefär samma saker även i Chrome-pluggen?

  Reply
 4. Nikke, tusen tack för fylligt svar. Ska kolla upp dina sajter nu – och det kan du också göra utan att bli windows-smittad. Chromium för mac, dev-linjen, kör extensions utan problem. Och den har redan blivit min default-browser. Helt underbar.

  Reply

Leave a Reply