Gowalla eller Foursquare – hur ligger det till

Jag är en stor fan av LBS, Location Based Services, och skriver ofta om det i mina morgonkommentarer. Just nu går väl alla och håller andan i väntan på vad Facebook egentligen ska göra.

Men när jag nyss kastade ut en fråga på Twitter om Gowalla vunnit över Foursquare så insåg jag att ämnet lever i allra högsta grad. Ska länka ihop lite här under kvällen, men det vore kul om ni som aktiverade er i Twitter ville lägga en kommentar här. Kör du Foursquare eller Gowalla? Och om du har tid och lust, varför? Tror du att bästa tjänsten vinner eller kommer något helt annat att ta över. Gör du som jag och fuskar med Latitude också? (uppdatering, kolla min widget en bit ner till höger) Kommer Twitter att få upp ordentlig fart?

Fler länkar och lite tyck längre ner. Men tar gärna emot tips: vad borde jag läsa på ämnet ”LBS i sverige”?

För egen del:

 • Jag har 448 vänner @ 4sq och 565 vänner @ Gowalla. Har blivit addad, inte aktivt sökt upp – borde alltså reflektera någon slags spridning.
 • Jag gillar Foursquare bäst, men har en känsla av att Gowalla används mer.
 • På sikt kommer vi att se det totalt integrerat i Facebook, och en kommande openLBS. Typ.
 • Jag gillar autologin, skulle gärna haft det. Men jag är ju en transparensidiot. Kan sakna Plazes
 • check.in var en besvikelse
 • Det är synd att Fireeagle verkar stå stilla och att Brightkite tappat fart.
 • Realtids-Jocke via Latitude

Samlade länkar:

Reblog this post [with Zemanta]

55 thoughts on “Gowalla eller Foursquare – hur ligger det till”

 1. Foursquare FTW. Jag gillar att man kan lämna tips om platser på ett enkelt sätt och därmed hitta nya guldkorn om man befinner sig på en ny plats själv.

  Reply
 2. Jag anväder Foursquare för att det helt enkelt har vettigare funktioner än gowalla. Tex att man kan lämna och läsa tips och todo för olika platser. Och att man slipper alla konstiga saker som man “hittar” i Gowalla. Foursquares spelbit är roligare, att försöka bli mayor på något ställe, vara den med mest poäng i bekantskapskretsen eller varför inte försöka samla så många badges som möjligt.
  Nackdelarna är väl att Gowalla används av fler och att det borde komma flera badges till Foursquare.

  Reply
 3. Gowalla har foto och lite händigare UI.
  4sq har mayorship.
  Använder check.in för båda bara för jag inte kan bestämma mig vilken jag gillar mest. Tror det lutar åt 4sq.

  Reply
 4. Foursquare! Började med Gowalla, men bytte då deras Android-klient var så gräsligt dålig. Nu inser jag att Foursquare faktiskt är roligare än Gowalla, och har skönare runt-omkring-tjänster!

  Reply
 5. Jag har testat båda men initialt tyckte jag att 4sq buggade lite för mycket så jag har hållt mig till Gowalla under en längre period.

  Senaste veckan så körde jag 4sq ganske hårt för att testa det och det har blivit avsevärt mycket bättre.

  Jag fortsätter att använda mig av Gowalla, men är inte helt främmande för att “konvertera”. Den stora nackdelen med Gowalla är att den är alldeles på tok för USA-inriktad, och det tror jag att de tappar mycket på i längden.

  Reply
 6. Jag tror att Gowallas försprång när det gäller antal användare helt enkelt beror på att Foursquare inte fanns i Sverige i början och när det väl kom så var det bara till Stockholm. Och att byta är nog inte så roligt för de flesta då alla deras vänner använder Gowalla.

  Reply
 7. Gowalla har definitivt ett mer lättillgängligt gränssnitt. Jag gillar också att man kan se historiken för en plats direkt i appen, foursquare visar bara tidigare besökare via på webbsidan. Jag föredrar också fokus på interaktion med vänner istället för att samla poäng och bli major, som ju är (åtminstone det ursprungliga) syftet med foursquare.

  Men 4sq känns ändå lite robustare och systemet för att lägga till och hantera platser är överlägset. It's a toss-up, än så länge.

  Reply
 8. Kör Foursquare, en stor anledning är att det fanns tidigare till Android än Gowalla. Har man en gång börjat använda något så tar det emot att byta.

  Reply
 9. Jag gillar konceptet, men ärligt talat så suger både Gowalla och 4sq. I förra versionen för android så krashade Gowalla konstant medan 4sq funkade fint. I nuvarande funktion så krashar 4sq men inte Gowalla, om man inte försöker ta en bild, då krashar även Gowalla.

  Och nu har vi även Google Latitude med location alerts och location history, som glatt talar om att en kompis är i närheten när han susar förbi med tåget och påstår att jag i snitt är på jobbet 14 timmar i veckan.

  Sammanfattningsvis är det spännande och roliga tjänster som behöver mogna en del, gärna som du föreslår genom standardisering och kommunikation mellan tjänsterna.

  Reply
 10. Jag använder 4SQ dels för att jag gillar konceptet med med mayorhips än med gowallas “tokens” eller vad de nu hette, Nu med den senaste uppdateringen av 4SQ som gör att man även kan direkt i appen välja vad för slags plats man checkar in på. Så saknar jag inte så mycket från gowalla.

  Reply
 11. Lustigt att du postade det här idag. Förra veckan hade jag exakt samma tankar om UK / London. En irritation är att alla LBS-tjänsterna är svåra att få tag i. Har t ex flera kontakter i London som försöker claima sina venues på 4sq men inte får svar.

  Jag kör Foursquare. Helt klart störst här i London. Jag tycker dessutom 4sq har klart mest affärsnytta med mer intressanta features. Gowalla är mycket snyggare, och deras “trips” är en finess jag gärna hade sett hos 4sq. Tror curator-typerna hade kunnat göra mycket kul med det om 4sq implementerade det.

  Två intressanta länkar:

  http://gigaom.com/2010/05/28/geolocal-the-rise-

  http://trends.google.com/websites?q=foursquare….

  En annan kul LBS är Flook, som fokuserar just på samlandet och inte på tävlan om att bli ledare i sitt hood / favoritställe:

  http://eu.techcrunch.com/2010/06/07/is-it-a-flu

  http://thenextweb.com/apps/2010/06/08/flook-bui

  // Manne

  Reply
 12. Ah, en fråga för Gowalla-användarna. Jag har kört Gowalla och Foursquare parallellt ett tag, och provat att checka in på samma ställe i båda. Mer ofta än inte är Gowalla helt ute och cyklar när den rekommenderar platser i närheten, hundratals meter off. Medan Foursquare är mycket mer exakt (och snabbare).

  Samma känsla i Sverige?

  // Manne

  Reply
 13. Som många andra började jag med Gowalla men tyckte det var så trist att jag gick över till Foursquare. I stort sett för att i 4sq får man poäng och kan bli mayor, men i Gowalla händer det i stort sett ingenting.
  Kommer att göra Turistbyrån här i Visby till en 4sq-plats där man får en liten bonus när man checkar in.

  Reply
 14. Använder både Gowalla och Foursquare. Gowalla är snyggare och det är lite roligt att ha items, men Foursquare är “nyttigare” och roligt i och med mayorships. Jag tycker det verkar som att Foursquare växer så det knakar. Ärligt talat önskar jag att en tjänst utvecklas till en supertjänst så jag slipper använda bägge…

  Reply
 15. Känns som du missat Google Latitude i din analys. Jag har lämnat 4sq till förmån av latitude. Många vänner med Android samt autouppdatering sålde in mig. Jag kör Longitude på iPhone för samma funktionalitet (kräver jailbreak)

  Reply
 16. Jag har använt båda och gillar Gowalla bäst. En av anledningarna är att Gowalla har utvecklats hela tiden medan det i foursquare inte händer någonting nytt.

  I Gowalla finns numera foto och kommentarsfunktion på checkins som inte fanns när jag började vilket jag gillar.

  Många som förespråkar Foursquare har ofta mayorships som första argument men i Gowalla har varje spot nu en leaderboard som är en top-10-lista över vilka som checkat in flest gånger. Jag tycker att Gowallas leaderboard är bättre dels eftersom man ser hur långt man har kvar till att bli nummer ett och dessutom skriker den inte automatiskt ut på Twitter att man är leader som Foursquare gör med sina mayorships.

  Gowalla har också utökat sitt sortiment av pins (kan inte säga något om ifall foursquare gjort det med sina badges då jag inte har använt det lika mycket). Och man kan också skapa egna trips vilket man inte kunde tidigare, något som jag tycker är lite kul.

  Därför ger jag många plus till utvecklingen av Gowalla.

  De items som finns i Gowalla vill en del samla på och en del bryr sig inte. Men man måste ju inte bry sig heller. Har man tio items i sin backpack så får man inga fler. Easy as that.

  Foursquares poängsystem känns helt ologiskt, åtminstone i mina ögon. Hur mycket poäng man får på olika ställen verkar vara ganska slumpmässigt och sedan nollställs poängen varje vecka. Jag förstår att den nollställs för att alla ska få en ny chans att “vinna” varje vecka men totalpoängen tycker jag kunde sparas också.

  Dessutom är ju Gowalla mycket snyggare. Så Gowalla is my winner.
  Sedan vilken som vinner dem emellan känns svårt att avgöra men en app som utvecklas och förbättras har ju helt klart bättre framtidsutsikter i mina ögon. Dock verkar det ju som att de flesta som har kommenterat här gillar Foursquare bäst.

  Reply
 17. Analys och analys;) Jag skrev ju så här ”Gör du som jag och fuskar med Latitude också?” Och om du låter blicken följa ut till höger här så ser du att jag kör latitude live och med full upplösning kontinuerligt från min HTC Desire.

  Men mitt inspel var precis en så öppen fråga. Kul att du satsar på Latitude, för egen del ser jag ytterligt små sociala effekter med den tjänsten än så länge.

  Reply
  • Drog mig till minnes den här diskussionen idag efter att jag postade om min sorg på checkain.se. Nu har Foursquare helt klart vunnit för mig och många andra. Det senaste året har de gjort så mycket rätt medan Gowalla inte har gjort särskilt mycket rätt alls. Så… fortfarande gäller “en app som utvecklas och förbättras har ju helt klart bättre framtidsutsikter i mina ögon”. Men medan jag för ett år sedan hoppades att det var Gowalla som skulle gå i den riktningen så blev det Foursquare. Och nu har Gowalla dödat sig själva…

   Reply
 18. Jag tror också öppenheten kan vara en nyckel. Det känns iaf som att nördarna verkar tycka det är roligare att hacka 4sq, och sånt har ju visat sig förr ge resultat.

  Reply
 19. Använder båda ytterst lite, främst för att jag inte har någon riktigt bra device för dem, men så är man lite lat för att hålla på å checka in också. Men har för mig att 4sq var lite enklare att hitta platser med.

  Som sagt, båda fanns inte i Sverige i början så kan tänka med att andelen kan vara helt annorlunda utomlands, vill minnas att jag såg en antydan till det när jag var i London sist.

  Märkligt annars att Brightkite inte har lyckats bättre, de var först på plan i min värld iallafall. Ännu ett bevis på att först inte alltid är bäst.

  Hela diskussionen påminner lite om dopplr vs. tripit som jag har funderat på såhär inför sommarsemestern, om det nu är nån mer än jag som använder de tjänsterna nuförtiden.

  Reply
 20. det är alltså något företag som har erbjudanden i solna? eller vad innebär nearby offer?
  Och isf får du inte bara det för att det är det enda som ligger “någorlunda nära”?

  Reply
 21. Ja, så är det med största sannolikhet. Gameshop i Solna har ett erbjudande som jag får upp överallt när jag checkar in i närheten.

  Jag tror dock att de fortsättningsvis kommer att vara ganska USA-fokuserade så länge de inte har någon anställd/utvecklare/idespruta på denna sidan Atlanten.

  Reply
 22. ”Special nearby” står det, på en gul platta. Och det är väl inställt att dyka upp när man checkar in inom ett visst avstånd. Det är det första jag sett i Sverige från 4sq. Däremot har jag sett samma sak i London och Prag, men där var ”erbjudanderadien” kortare och kändes mer relevant.

  Reply
 23. Jag letade precis efter en jämförelse mellan Gowalla och Brightkite… Men jag ska testa 4sq på en gång… Det är ju bra med konkurrens, men mindre bra när användarna sprids över olika tjänster med samma funktion, då förloras lite av poängen!

  Reply
 24. Jag kör Foursquare. Läste nånstans att Gowalla var mer för lekar/underhållning och kände då att Foursquare skulle vara mer i linje med vad jag ville ha. Jag gillar Foursquare, men känner att min egna vänkrets inte alls har hunnit ikapp och börjat använda geobaserade sociala tjänster än – för tillfället har jag två vänner där :). Jag gillar idéen med att man kan tipsa om saker på olika platser skarpt.

  Reply
 25. Jag ser att Brightkite nämns i diskussionen ovan. Som ett värde på hur mycket det har fått fotfäste i Sverige så gick jag precis in på deras hemsida där de skriver att den senaste bilden tagen i Lund är för 17 dagar sedan. Inte särskilt aktivt i Lund, med andra ord…

  Reply
 26. Jag kör båda – ser som Maria Hägglöf fördelar hos Gowalla men märker att jag oftare loggar in på 4sq… Även jag är stor fan av geoloc – läge att hålla koll på flödet (och kanske strömmen) från #smcsfsv ämne: Geoloco i San Francisco imorrn tisdag – gissar på kvällstid men håll ögonen öppna. Lägg på 9 timmar – blir mitt i nassa här men det kan det ju vara värt…

  Reply
 27. Vad är det roliga med Foursquares Mayorships när man kan sitta hemmifrån och hålla borgmästarskapet på jättemånga platser inom 2 km radie ?

  Gowalla leder överlägset i Sverige i antal användare och aktivititet, inget snack om saken. När FB Places kommer i Sverige kommer det säkerligen bli mest använt, följt av Gowalla för de som gillar Trips, samla Items och få Pins.
  Foursquare kan ni räkna bort i Sverige redan nu, på grund av att det har alldeles för få mervärden jmf med FB Places.
  Gowalla har satsat mycket mer på mervärden kopplade till ett check-in, eftersom de alltid sagt att det bara är en tidsfråga tills FB geo. loc. tjänster kommer.

  Reply

Leave a Reply