Grön avatar… varför då?

För snart två år sedan gällde röd tröja för munkarna i Burma. Sedan var det lila för piratpartiet. Och nu ska alla ha en grön avatar för att visa sitt stöd för oppositionen i Iran. Tim ‘O Reilly har det, Mike Butcher har det, Mymlan har det.

Alla som känner mig vet att jag är en engagerad typ. Jag är för allt som kan göra skillnad. Men det här har jag svårt för. Det känns så… jag vet inte, futtigt?

Så om jag inte har en grön avatar, en röd tröja eller en lila halsduk så beror det inte på att jag inte bryr mig. OK?

22 thoughts on “Grön avatar… varför då?”

 1. Man visar att man bryr sig om det som händer utanför ens egen toadörr. Jag känner mig motiverad för att vara grön mycket för PBs jobb för att Iranier ska kunna komma ut på nätet med rapporter om vad som händer. De som kommer ut, kanske snubblar över gröna typer och känner stödet. Att deras kamp för att smuggla ut rapporter faktiskt lönar sig.

  Reply
 2. Det behöver väl inte inskränka sig till att bara ha en grön avatar? För mig är det ett sätt att visa att jag bryr mig – och att jag gör saker. Jag har mailat samtliga partiledare, flera olika ledamöter i FN och EU, för att trycka på så omvärlden fördömer det som händer i Iran. Jag har även skänkt pengar till organisationer i Iran. En grön avatar är inte det enda jag gör – men genom det visar jag att jag bryr mig.

  Reply
 3. Du har ingen grön avatar? So what, men att du bloggar om det för att sedan skriva att det känns futtigt? Det här kanske också känns futtigt;


  Du har nära 2000 followers, en grön avatar tar dig ett par minuter att fixa men kan inspirera så många andra människor till att involvera sig. Behåll din bild for all I care men kalla det inte futtigt är du snäll.

  Reply
 4. Jag kan inte annat än att hålla med Jocke, som jag skrev för några dagar sedan på Twitter och fick hela grön ikon ligan mot mig. Tycker kanske dock att det viktigaste vi kan göra är att hålla den mediala pressen igång. Ta te x redaktörernas kamp för Dawitt, nä kanske inte fungerade men det sätter landets kackiga ledning i strålkastarljuset vilket förhoppningsvis är rätt obekvämt i längden. Mitt hatobjekt just nu är kommunalfullmäktiga i Riga som förbjöd Pridefestivalen. Fuckers! Inte en spänn i stöd så länge de inte har lärt sig något om majoritetens förtryck.

  Reply
 5. Håller med. Dessa symboliska aktioner är lite fåniga. Framförallt kring iran eftersom hela världen vet vad som händer och hela världen är för det. Så vem visar man stöd för? Bättre är då att ändra sin location på twitter till teheran. Det är inte symboliskt utan en akt av desinformation som gör det svårare för myndigheterna att följa iranska twittrare.

  Reply
 6. Allting handlar juh om hur många som gör det. Går en ensam man och demonstrerar med plakat på stan så ser det futtigt och rent av knäppt ut. Men ansluter sig tusentals till hans tåg så är det inte längre futtigt.

  Googleskylt på bilen kan också kännas futtigt i den här kontexten ;-)

  Reply
 7. Jag satt och läste en artikel om nyhetsflöder från Iran på Sydsvenskan, klickade mig vidare till Mymlan och kom sedan hit och läste ditt inlägg.

  Jag är nog inte en person man kallar för dunderengagerad men i vissa frågor finner jag trots allt engagemang. Min avsikt nu är inte att skriva något revolutionerande som får fler att tycka som du men jag vill med vänlig stämma sälla mig till den skara av människor som tycker som du. Varför i hela fridens namn ska man följa alla dessa små nycker om färgval för en eller annan sak? Man kan väl i sitt stilla sinne vara nog så engagerad utan att behöva följa med på minsta lilla struntsak.

  Reply
 8. Här finns info om vilka som samarbetar med diktaturen i Iran-och möjliggör övervakning av folket klicka på länkarna

  Bojkotta Nokia och Siemes finska och tyska bolags svarta sida!

  http://www.idg.se/2.1085/1.236657
  http://online.wsj.com/article/SB124562668777335

  Action online!
  Stöd Iranska folkets kamp om frihet från förtryck
  Se youtubefilmen- en ung kvinna i Teheran dödas i sin kamp mot förtrycket!

  Kära vänner,
  Iranska aktivister har vädjat till världen att motsätta sig våldsamma angrepp på deras protester.
  Massiva nya protester planeras, regimen är uppdelad. Ett enat globalt ramaskri på 1 miljon röster
  skulle kunna hjälpa till att stoppa våldet.
  Vi uppmanar världens ledare att enas mot förtrycket!

  Idag är det med hjärta och hopp att mänskliga rättigheter stärks! Frihet från förtryck!
  Avaaz organisatörer levererar framställningen/ Ditt stäöd direkt till ledare för Irans största handelspartner och organisationen för den islamiska konferensen, FN och andra internationella grupper som respekteras i Iran.
  Där ledarna reagera våldsamt till FREDLIG protest, från Burma till Zimbabwe till Iran, är global solidaritet nödvändigt för att visa regeringar som förtrycker försvagar deras ställning, snarare än att stärka den.
  Avaaz betyder “röst” på farsi, det iranska språket. Låt oss visa de människor i Iran att, oavsett vilka de röstade för, stöder vi deras rätt att få sina röster hörda.
  Klicka nedan för att underteckna sprid gärna budskapet :

  http://www.avaaz.org/en/iran_stop_the_crackdown

  Reply

Leave a Reply