Jag är ett stort TEDx-fan och har medverkat och deltagit vid flera sådana event. Det är alltid härligt spännande tillställningar, och även om kvaliteten är skiftande så präglas de av att vara ”in the spirit of TED”. Men så hittar jag TEDxSkane, arrangerat av Hälsoakademin och det tar inte många sekunder att upptäcka hur de kapat TED för sina egna syften. Regelverket är förvisso omfattande men inte på något sätt svårt att förstå. I synnerhet inte om man vill göra rätt…

Hälsoakademin bröt på TEDxSkane mot flera av reglerna. Några klockrena exempel som jag kan se i efterhand: Två av sex föredragshållare var från Hälsoakademin (”Sponsors may not present from the stage”), företaget omnämndes i anslutning till den inspelade inledningen, Hälsoakademin har en fet banner i botten på eventsidan (”Sponsor or partner logos or names may not appear on your site’s homepage”), i annat material och på Facebook blandar man in sitt företag i eventet (”Never mention your event’s sponsors on social media accounts”). Listan kan göras lång. Jag kan inte se att man inte gjort det här helt medvetet, och då man inte skickat ut några länkar till utvärderingen så är man nog klar över att kuppen genomskådades av deltagarna.

Reglerna för TEDx är ingen lag, och Hälsoakademin får givetvis vara så sviniga som de själva anser att de har råd med. Men jag blir olycklig och arg över att se TEDx missbrukas på det här viset. Jag har mailat till [email protected] och jag rekommenderar dig att göra detsamma om du är lika ledsen som jag @HenrikAhlen berättar att vi ska maila till Lara Stein, som är TEDx Licensing Director istället, [email protected]. Det finns något med TEDx som vi måste slå vakt om.

Och till Hälsoakademin vill jag bara säga: Be honest and do good shit!

Jag har många fina TEDx-minnen, favoriten är TEDxAlmedalen. Mästerligt arrangerat av Greatness och Twingly – som får cred för att de förtjänar det, inte för att de trycker ner den i halsen på oss.

Bilden är från TEDxAlmedalen och visar Brit Stakston och Nikke Lindqvist, sommaren 2010

BTW, om du vill länka utan att ge google-juice, använd: http://302.se/hae och http://302.se/tedxskane. Tack till @nikkelin för den fina tjänsten.

BTW2, ingen som helst skugga över de andra talarna. Jag utgår också från att arrangörerna av ett TEDx är good guys och att man ställer upp för en god sak.

BTW3, missa inte kommentarerna här, bland annat från en av talarna. Om du också var där får du gärna berätta hur du upplevde det.

Uppdatering: Har fått besked från flera håll att TED dragit in licensen för Hälsoakademin. Det blir inte fler TEDx från dem. Men det är viktigt att fortsätta trycka på, så att andra som vill missbruka TEDx goda namn och koncept inser att det kostar mer än det smakar.