Hälsoakademin missbrukar TEDx – och borde skämmas!

Jag är ett stort TEDx-fan och har medverkat och deltagit vid flera sådana event. Det är alltid härligt spännande tillställningar, och även om kvaliteten är skiftande så präglas de av att vara ”in the spirit of TED”. Men så hittar jag TEDxSkane, arrangerat av Hälsoakademin och det tar inte många sekunder att upptäcka hur de kapat TED för sina egna syften. Regelverket är förvisso omfattande men inte på något sätt svårt att förstå. I synnerhet inte om man vill göra rätt…

Hälsoakademin bröt på TEDxSkane mot flera av reglerna. Några klockrena exempel som jag kan se i efterhand: Två av sex föredragshållare var från Hälsoakademin (”Sponsors may not present from the stage”), företaget omnämndes i anslutning till den inspelade inledningen, Hälsoakademin har en fet banner i botten på eventsidan (”Sponsor or partner logos or names may not appear on your site’s homepage”), i annat material och på Facebook blandar man in sitt företag i eventet (”Never mention your event’s sponsors on social media accounts”). Listan kan göras lång. Jag kan inte se att man inte gjort det här helt medvetet, och då man inte skickat ut några länkar till utvärderingen så är man nog klar över att kuppen genomskådades av deltagarna.

Reglerna för TEDx är ingen lag, och Hälsoakademin får givetvis vara så sviniga som de själva anser att de har råd med. Men jag blir olycklig och arg över att se TEDx missbrukas på det här viset. Jag har mailat till [email protected] och jag rekommenderar dig att göra detsamma om du är lika ledsen som jag @HenrikAhlen berättar att vi ska maila till Lara Stein, som är TEDx Licensing Director istället, [email protected]. Det finns något med TEDx som vi måste slå vakt om.

Och till Hälsoakademin vill jag bara säga: Be honest and do good shit!

Jag har många fina TEDx-minnen, favoriten är TEDxAlmedalen. Mästerligt arrangerat av Greatness och Twingly – som får cred för att de förtjänar det, inte för att de trycker ner den i halsen på oss.

Bilden är från TEDxAlmedalen och visar Brit Stakston och Nikke Lindqvist, sommaren 2010

BTW, om du vill länka utan att ge google-juice, använd: http://302.se/hae och http://302.se/tedxskane. Tack till @nikkelin för den fina tjänsten.

BTW2, ingen som helst skugga över de andra talarna. Jag utgår också från att arrangörerna av ett TEDx är good guys och att man ställer upp för en god sak.

BTW3, missa inte kommentarerna här, bland annat från en av talarna. Om du också var där får du gärna berätta hur du upplevde det.

Uppdatering: Har fått besked från flera håll att TED dragit in licensen för Hälsoakademin. Det blir inte fler TEDx från dem. Men det är viktigt att fortsätta trycka på, så att andra som vill missbruka TEDx goda namn och koncept inser att det kostar mer än det smakar.

15 thoughts on “Hälsoakademin missbrukar TEDx – och borde skämmas!”

 1. Jag var en av talarna och blev chockad över hur Hälsoakademin hijackat eventet. Sur eftersmak när man ställer upp för den goda sakens skull…
  Jonas Michanek

  Reply
 2. Jag var där och jag blev oerhört konfunderad när arrangörerna själva föreläste, ena minuten tackade de av andra och andra minuten blev de avtackade. Jag har själv varit med och arrangerat TEDxMalmö med Anders Printz och varit på TEDxÖresund och sett otaliga TEDxEvent på nätet och aldrig sett något liknande.

  Reply
  • Vore väldigt intressant att höra av arrangörerna. Vid det här laget vet jag iaf att Laura fått ett tiotal mail.

   Hoppas det kan bli så sur eftersmak att andra undviker att göra om ”misstaget”.

   Reply
 3. Hela upplägget är ett hårresande brott mot TEDs enkla och välmotiverade regler för TEDx.
  Jag har arrangerat 5 st TEDxStockholm events och känner mig å alla TEDx-vänners vägnar upprörd över hur TEDxSkåne hijackar varumärket och konceptet TEDx på det här sättet, det drabbar oss alla. Tycker även synd om talarna, som blivit utnyttjade. Sånt hrä får inte ske igen
  Jag anmäler det här till mina kontakter på TED i USA.

  Reply
 4. När jag läste det här blogginlägget blev jag riktigt förvånad. Förvånad att det inte är fler företag som har tagit sig friheter med TedX konceptet. Är detta första ggn eller finns det fler tillfällen?

  Jag känner TedXMalmö och TedXÖresund skaparna och har hjälpt dem med bla tips till talare. De är, precis som alla andra som skapar event utan att tänka på hur mkt pengar man tjänar, i behov av sponsorer men väljer alltid mycket noga VEM som ska få sponsra och HUR man får sponsra. Jag har själv försökt sponsra dock utan att känna till regelverket – arrangörerna informerade mig vänligt och bestämt om reglerna. Jag accepterade och blev riktigt imponerad.
  Fantastiskt bra regler. Åhörarna får information som är osponsrad dvs trovärdigheten är stor för varje talare – kanske en light version av vår tids public service.

  Jag har bara ett budskap till de som vill utnyttja ett bra koncept som TedX till sin fördel: DU blir inte trovärdig när du försöker utnyttja ett koncept som du får använda gratis. Vi lever i ett allt mer värderingsstyrt samhälle vilket i sin tur gör oss konsumenter mer känsliga för hur vi tar emot budskap och reklam. Att bli lurade gillar vi inte.
  Såg ngn som gjorde ett liknande stunt på Pecha Kucha Malmö i hopp att saluföra en bok om jantelagen och använde sig av Hungerprojektets logo på varje slide. Det var inte snyggt och vi var många som blev upprörda.
  Vill du marknadsföra dig så kan du skapa ett eget arrangemang – det är inte så svårt att göra det – bara lite passion och kreativitet.

  Avslutningsvis vill jag gratulera Hälsoakademin som har solkat ned sitt varumärke genom att utnyttja TedX konceptet till sin egen fördel.

  // Tina (medarr. av gratis events som Creative Clash, Thought Made mm…)

  Reply
 5. Det är bara att hålla med i kritiken. Det är synd att föredragshållarna kommit i kläm. Det är också trist att vi som bokat föredragshållarna, ordnat lokal, teknik och alla praktiska detaljer, har kommit i kläm. Vissa beslut har tagits av Hälsoakademin trots våra motsatta rekommendationer eller påpekanden. Vi som team valde att genomföra allt, för att inte svika inblandade. Speciellt inte föredragshållarna som uppskattats otroligt för sin fantastiska insats. Jag har kontaktat TED angående saken.

  Reply
  • Bra det, har fått besked om att TED har satt en stor röd varningsflagga på Hälsoakademin nu. Men jag blir nyfiken Karin, vem är ”vi” och vilken roll hade ni i eventet. Hittar inget här http://tedxskane.se/partners som förklarar?

   Menar absolut inget illa, vill bara ha kartan klar för mig inför framtiden.

   Reply
 6. Fy faaan vad pinasmt! Synd att Hälsoakademin smutsar ner TEDx goda varumärke. Som arrangör av TEDxHelsingborg har jag satt mig in i arrangörs-manualen där det är MYCKET tydligt att man inte får använda eventet som reklam.

  Speciellt tråkigt för föreläsarna / andra som ställer upp gratis.

  /samuel west
  TEDxHelsingborg

  Reply
 7. Bra att fler och fler avslöjar Hälsoakademin Europa AB. Syna gärna deras sätt att arbeta. Hur de utnyttjar arbetslösa och sjukskrivna. Konstigt att inte fler anmält dem. Kan inte förstå hur FK och AF skickar personer till dem.

  Reply
 8. Inledningen angav tonen för arrangemanget: “Välkommen till Hälsoakademin Europa” i stället för det förväntade “Välkommen till TEDx Skåne”.

  Reply
 9. Det har tagits hand om. Superbra bloggpost Jocke! Bra att någon vågar säga till och uppmärksamma missbruket. Vet inte vad alla följder blir för TEDxSkåne, men TED personal har kontaktat dom.

  @Donnacarlsson du och Helle får gärna vara värdinnor på nästa TEDxMalmö också. Det gjorde ni superbra! :-)

  Reply
  • Dom fortsätter att göra reklam och använda TEDxSkåne, både på sidan och facebook. De raderar de som skriver negativt och har bla tagit bort länken till jardenbergs blogg.

   Titta här hur de lagt ut alla föreläsare.

   Reply

Leave a Reply