I veckan vann Helsingborgs stad utmärkelsen som ”Sveriges IT-kommun”. Det är ett fint pris. Det delas bara ut vartannat år och bygger på en lång och gedigen process som började redan i mars. Juryn är namnkunnig och oomtvistat kompetent, och jag har hört flera jurymedlemmar säga att det är det mest gedigna juryarbete de någonsin deltagit i. Priset delades ut av IT-minister Mehmet Kaplan under en gala i Göteborg, och togs emot av stadsdirektören Palle Lundberg och Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson. En ganska big deal alltså.
Priset, och inte minst motiveringen till att just Helsingborg vann i år fick hela organisationen att känna stolthet och glädje. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg och ett erkännande för vårt hårda arbete på hela området – i ALLA verksamheter. På samma sätt är mitt intryck av responsen jag mött att många Helsingborgare på gatan också uppskattar det. En bra känsla.
Bilden i toppen visar en tårta som ett företag i Helsingborg lät göra för att tillsammans med sin personal fira utmärkelsen. Några av oss fick också smaka, men det som smakade ännu bättre än tårtan var den härliga stolthet och delaktighet som uppvisades av ett företag som egentligen inte alls var inblandade i priset – annat än att man är en del av Helsingborg.
Så på lördagen vaknar jag till en artikel där Helsingborgs dagblad, vår lokaltidning i staden, väljer att skriva om utmärkelsen så här:
Men trots mässans storlek med runt 10 000 deltagare tävlar man inte mot landets alla 290 kommuner. Bara 26 kommuner hade valt att delta i tävlingen om att bli bäst på IT medan 17 ställde upp för att bli årets kvalitetskommun. Detta trots att drygt 150 kommuner under året har fyllt i ett så kallat självvärderingstest.
Det är jag som har markerat det mest anmärkninsvärda stycket. Man menar alltså att förminska utmärkelsen bara för att 26 av 290 kommuner valde att ställa upp i matchen. Det är som att klanka ner på HIFs guld i Allsvenskan 2011 eftersom det bara var 16 lag som deltog trots att det finns 3.226 föreningar registreade i SvFF, eller som att hävda att Peter Bergs fantastiska världsmästerskap är mindre värt för att inte alla i världen var med och rodde i finalen.
På motsvarande sätt borde kanske HD varit lite mindre stolta när de tog emot priset som Årets dagstidning 2012, eftersom det bara var åtta av nästan 200 dagstidningar som nominerat sig själva till priset. Men då tapetserade man istället förstasidan och löpsedeln med budskapet: ”Hurra! Vi är bäst”, och ingenstans framgår det att inte alla var med och tävlade. Chefredaktören Lars Johansson skriver under rubriken ”Priserna sporrar oss” (finns tyvärr inte på nätet) vilken betydelse det har med priser och vilken roll de spelar för organisationen – även om inte alla motståndare är med i matchen, får man förmoda. HD får var glada och stolta när de vinner priser. Kul för dem.
Ännu mer besvärande blir det när man vinner ett designpris och hävdar att det sker i konkurrens med 200 andra tidningar, när det i själva verket bara är ett ytterst litet fåtal som tävlar i samma klass. Eller när dagens artikelförfattare är nominerad till en guldspade, och levererar svar som helt uppenbart bortser från att man bara tävlar mot en bråkdel av alla årets granskande tidningsartiklar. Truls Nilsson ser helt alltså olika på priser som han själv är inblandad i och priser som han skriver om. Det borde mana till eftertanke.
Men det är signifikant för de dubbla måttstockar som HD jobbar efter numera. Man är så mån om att svartmåla allt kommunen gör att man helt tappar konceptet. Man springer vilse i sin jakt på mörka vinklar. Det blir pinsamt.
Riktig illa blir det när man skickar citat för påseende till Per Mosseby, ordföranden i juryn för Sveriges IT-kommun, och väljer att helt bortse från den kommentar han levererar tillbaka:
”… Tycker dock sammanhanget känns förminskande. Det är överlägset största intresset hittills den här gången och fler kommuner som ansträngt sig än tidigare år. Att det inte är alla 290 som gör detta är ju inte konstigare än att inte alla svenskar tävlar i varje SM. Och Helsingborg vann ju faktiskt det delmoment som rankar hur bra webbsida man har. Där undersöktes alla 290, och man kom 1:a (upp från 3:e plats 2014).
Jag tycker ni kan vara stolta över er stads insats!”
Det är ju så här det går till med i stort sett alla tävlingar. Det är inget konstigt att vissa ställer upp och tävlar, och andra väljer att inte göra det. HD har inte tyckt det varit konstigt när de själva eller någon annan organisation vunnit liknande utmärkelser eller skördat segrar. Jag kan, helt ärligt, inte begripa varför HD tycker det går att göra en poäng av det här. Kan det finnas något annat skäl än en intensiv, närmast ideologiskt betingad, motvilja till allt kommunen gör?
Att man sedan dessutom gör en grej av kostnaderna för vår medverkan på Kvalitetsmässan är föremål för en helt annan bloggpost. Låt mig bara säga att responsen var helt enastående. Kostnaderna och deltagande låg relativt sett i linje med de som Kävlinge om man tar storleken på kommunerna i beaktande. I montern var det tre personer (från kommunikationsavdelningen) som arbetade kontinuerligt, övriga (från stadens alla verksamheter) var på plats i första hand för det fantastiska, lärande, konferensprogrammet – men många av dem medverkade också i något av de 20 miniseminarium vi hade i montern. Se dem här, och skapa dig en egen uppfattning om värdet.
Avslutningsvis: Det finns ett amerikanskt uttryck om att regna på någons parad. Det beskriver helt enkelt värsta sortens missunnsamhet, att inte tillåta någon att glädjas, att inte få njuta av stunden. Tänk på jantelagen, men specifikt för tillfällen av stolthet och uppmärksamhet från andra, så tror jag alla förstår vad jag menar. Snålhet, futtighet och svartmålning är andra ord i samma riktning. Och på det här området har nu Helsingborgs Dagblad, lokaltidningen för oss i Helsingborg, slagit något av ett nytt rekord. Men jag och mina kolleger tänker inte deppa för det. Låt oss dansa i regnet!
Joakim HD är sura för att de bli fällda i PoN. ;)
En lingvistisk lek. Att det var en ytterst olämplig spekulation som Jardenberg ägnade sig åt verkar ju många vara eniga om.
Varför inte tala om det artikeln handlar om, rimligheten att lägga så mycket pengar och sända så många chefer till Göteborg? Visst har du en poäng om HD:s “köpta” priser, men är det bra argumentation för en kommunal chef? Du vet ju att det var mycket mummel även internt på tidningen om de priserna, hur mycket det egentligen var värda och hur det användes i tidningens marknadsföring. Att bara skjuta budbäraren känns inte bra från en som står för öppenhet och debatt.
Ska du bestämma vad jag skriver om på min blogg? Jag kan givetvis ta den andra diskussionen också, men det var inte den jag lyfte fram här – helt enkelt för att jag brukar försöka argumentera i frågor där jag har koll.
Vi är helt överens om att du bestämmer vad du skriver i din blogg. Jag köper också rakt av att du besvarar kommentarerna precis som du själv vill.
“Kan det finnas något annat skäl än en intensiv, närmast ideologiskt betingad, motvilja till allt kommunen gör?”
Märker av samma beteende från de regionala/lokala tidningarna i Karlstad. Speciellt moderata NWT. Synd.
Joakim, jag tycker att du överreagerar på ett orimligt sätt. Den här artikeln publicerades när det blev klart med priset: http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/11/03/helsingborg-ar-sveriges-basta-it-kommun/
En ganska traditionell nyhetsartikel om själva utmärkelsen. Fyra dagar senare berättar vi hur mycket Hbg stad satsat på mässan. Vi berättar alltså för våra läsare hur mycket skattepengar Hbg valt att lägga i jämförelse med andra kommuner. Alla inblandade både från Hbg och andra städer får uttala sig och berätta varför det var rimligt med satsningen.
Här är artikeln: http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/11/07/miljonbelopp-spenderades-pa-massa/
På detta blir du “sjukt besviken” och talar om missunnsamhet, futtighet och svartmålning.
Jag kan faktiskt inte förstå din reaktion och jag tycker att ditt tonläge är orimligt högt.
Till sist: när HD presenterar sig själv som prisvinnare så är det givetvis marknadsföring inblandat också, utan tvekan.
Jonas Kanje, nyhetschef HD-Sydsvenskan
Det må vara motiverat att lyfta frågan om summan är rimlig för staden att lägga på denna mässa, men när era journalister använder helt felaktiga begrepp som “mutat” kan jag inte känna annat än att man piskar på ett förakt mot politiker och kommunala ledningen. Jag håller också med Joakim om att artikeln också har en missunsam och omotiverat misstänkliggörande ton.
Var tvungen att genast kolla artikeln igen Anna. “Mutat” förekommer en gång i texten, följt av ordet “in”.
Att ha mutat (till sig något) och att ha mutat in (ett område eller en fyndighet, på mässgolvet i det här fallet) är verkligen inte samma sak.
Men om du inte du ser skillnad på de två begreppen kan det finnas flera andra som inte heller gör det, och då borde kanske tidningen förtydliga för säkerhets skull.
Det borde väl vara tydligt för alla vad min text handlar om – hur ni behandlar utmärkelsen till sverige IT-kommun i den här texten. Inte hur ni behandlar det i någon annan text, och inte hur ni skriver om kostnaderna (jag lade in en marginalanteckning om det på slutet – men skriver också att det är en helt annan bloggpost).
Så varför envisas ni med att fokusera på det. Både du och Lars Johansson skjuter ju in er på något helt annat än det jag kritiserar. Det känns inte särskilt ärligt.
Precis som Jonas Kanje skriver så glömmer du att berätta att vi hade en artikel i torsdagstidningen om att Helsingborg utsetts till bästa IT-kommun. Det förstår nog alla att ni som jobbat med det är glada. Det sätter också Helsingborg på kartan på ett positivt sätt. Utnämningen har ingenting att göra med granskningen av Helsingborgs närvaro på kvalitetsmässan. Det är fullt rimligt att vi som lokaltidning redogör för vad det kostade skattebetalarna och hur många som representerade kommunen på mässan. Helsingborg sticker ju ut på ett uppseendeväckande sätt jämfört med andra kommuner. Kostnaden som vi redovisar var 1,5 miljon, men troligen var den ännu högre. Malmö satsade inte ens en tiondel så mycket. Ett hundratal kommunanställda från Helsingborg var där när till exempel Lund representerades av fem. Som jämförelse kan jag berätta för dig att vi var sex personer från HD som tog emot priserna för Årets redaktion och Årets dagstidning. Vi är försiktiga med utgifter i den privata sektorn.
Ditt agg mot HD har tagit patetiska proportioner och jag kan inte tolka dig på annat sätt än att vi ska sluta granska vad du och andra kommunföreträdare gör. Utifrån vad jag hör när jag är ute på mina läsarträffar – och vad vi tidigare sett i läsarunderskningar – vill läsarna att vi ska göra precis tvärtom, dvs granska mer och tuffare.
Nejdå, jag glömmer inget @larsjohanssonhd:disqus – men varje publicering står väl för sig själv. Ni länkade inte heller själv ihop dem, inte ens som en relaterad artikel. Alldeles oavsett, precis som Jonas Kanje kastar du in halmgubbar i debatten. jag pratar bara om hur ni beskriver utmärkelsen. Vi kan absolut ta en diskussion sedan om övriga bitar i artikeln, men det jag lyfte fram som problematiskt bemöter ingen av er. Inte alls. Det är väldigt svagt, och förstärker intrycket av att ni tappat greppet helt.
Sedan är det intressant med din världsbild. Om du tror att det här handlar om mitt påstådda/påhittade agg mot er borde du fundera ordentligt på varför så många reagerade som de gjorde på den här publiceringen. Noterade du överhuvudtaget alls vad Per Mosseby skrev, tex?
Förresten, @larsjohanssonhd:disqus – sex personer för att ta emot priser låter ju lite överdrivet. Vi var bara 2+2 som var på plats för att ta emot priserna. Övriga från staden var på plats för att bemanna montern (3 personer) eller hålla i/delta på några av de 180 större seminarier som anordnades under konferensen (+ nästan lika många till av mindre karaktär) – och/eller medverka i miniseminarium i montern.
(faktum är att även vi 2+2 var engagerade på en massa andra håll också, så ingen var uppe för att *bara* ta emot priset)
Det är ju som de sjunger i den gamla punklåten. Lätt att satsa högt när andras pengar står på spel.
Dubbla måttstockar eller kanske till och med hyckleri känns inte unikt i media. Förhärligande nyhetsinslag om den egna redaktionen tas med fördel med så mycket salt att de inte går att svälja. Det går att driva två teser, hylla och dissa, samma sak, samtidigt, med samma avsändare. Mediaföretag vill ha försäljning vilket motiverar båda fenomenen. Kommunen däremot har ett ansvar som gör att de får ifrågasättas… det gäller inte medias bevakning.
Det går att peka på utförlig lokal rapportering och mix av nyheter och djuplodande reportage i det här fallet, men det är så tunt att HD borde minska naturligt.
Trovärdigheten är viktigare på lång sikt, det visar sig.
HD är dessvärre en representant för ett sort antal etablerade redaktioner. En viktig orsak till Affärer i norrs popularitet är att folk inom näringslivet är less på ständigt negativa vinklar på detaljer, medan vad stort sker, sker i tysthet. “Granskande journalistik” är tyvärr ofta att dra upp skitiga detaljer men inte ge de stora, mer positiva sammanhangen. Till ex vad en kommuns “säljresa” till Stockholm kostar, och sen inte låtsas om att man lyckats locka Rikshem att investera 1,6 miljarder i kommunen.
Vad gäller egenskryt är svenska tidningar bäst i världen. Här överges alla journalistiska principer. Vet av egen erfarenhet sedan jag var chefredaktör och tidningschef att ingen egen framgång är för liten att skryta med, och inget misslyckande är för stort för att mörka.