Jag har tidigare hävdat att jag ska skriva en bok med titeln ”fem miljoner skäl att hata Norge”, men motivationen minskar hela tiden. Inte nog med att de har NRKbeta, ett lab som ligger i medieutvecklingens absoluta framkant och dessutom gör det på ett sätt som placerar dem i den norska bloggtoppen – nu sätter de kraft bakom en fråga som vi här hemma bara går och mumlar bittert om.

IE6, version 6 av Internet Explorer, lanserades 2001. Med internetmåttmätt är det lika med förhistorisk tid. Ändå kommer den förinstallerad med Windows XP och körs i alldeles för hög utsträckning. För det är en riktigt, RIKTIGT dålig webbläsare. Bilden visar att nästan 25% av IE-användarna på hd.se fortfarande kör en åtta år gammal webbläsare.

ie6

Problemet med IE är att den har så mycket konstigheter för sig att det tar mängder med extra utvecklingstid när vi bygger webbar. Vi måste skapa special-lösningar för IE6, som i sin tur riskerar att ställa till med andra problem. Men vi knyter handen i fickan och biter ihop. Så gör man inte i Norge.

Nu lanserar man på bred front en kampanj mot IE6. På de norska webbplatserna hymlar man inte, utan den som kommer in med IE6 till sajter som vg.no och finn.no möts med en skylt som manar till uppgradering (eller byte till en helt annan webbläsare;) Tekniskt Ukeblad (med domänen tu.no;) driver frågan hårt, och ger uppdateringar efterhand som kampanjen rullar ut på fler sajter.

Man har till och med identifierat att det största problemet är IT-chefer, som håller emot. Rubriken är helsköna: ”IT-sjefer mot internett” och det är bara att hålla med, och jobba mot. Så nu gör vi det tycker jag. Även om det är trist att, precis som i alla vintersporter, komma tvåa efter norge, så är det ju för en god sak.

Upp till kamp även i Sverige alltså. Vi ska under kvällen skruva till den här sajten så att vi också uppmanar till browserbyte, och jag hoppas att alla svenska sajter ska hänga på. Låt oss se till att vi går in i 2010 utan en enda IE6 i våra loggar.

Utvecklingen följer vi i realtid på twitter.com, #IE6 heter taggen som ska användas. Nu kör vi så det ryker. Yihaaa!

Tack till Noah på hd.se – som förmodligen snart har satt det här i verket också…

Norska listan, under utbyggnad