Internet, en gigantisk webbapplikation.

Jag var inte speciellt insatt i webben innan jag började på Mindpark. Jag kom in i svängen mitt i Web 2.0-revolutionens bloggar, kommentarer och sociala nätverk. För mig har nätet mer eller mindre alltid sett ut på detta viset. Därför är det inte konstigt att jag behövde hitta en konkret definition av termen webbapplikation till en presentation jag ska ha imorgon. Jag visste vad det var men vad skiljer egentligen en webbapplikation från internet i dagens läge? Så här löd definitionen på wikipedia:

“In software engineering, a web application or webapp is an application that is accessed via web browser over a network such as the Internet or an intranet.”

Hmmm, ok, inte mycket klarare. Här är en annan från boxes and arrows:

The fundamental purpose of all web applications is to facilitate the completion of one or more tasks.”

Aha, säg det då! En webbapplikation, enkelt förklarat, är alltså ett verktyg eller mjukvara på nätet som hjälper användaren att utföra en handling eller uppgift. Det kan till exempel gälla redigera filmer, blogga eller skapa en projektplats. Det gäller alltså mer eller mindre alla tjänster som sätter användaren i producentrollen.

Som jag sa kom jag in på nätet sent, mitt uppe i web 2.0-erans höjdpunkt. På grund av det ser jag internet som en enda stor webbapplikation. Idag grundar sig nätet i sin helhet på interaktion och användarmedverkan. Surfare bloggar, kommenterar, lägger upp filmer, foto, deltar i konversationer på sociala nätverk, microbloggar, redigerar filmer och foto etc, etc… Allt detta innebär handlingar som grundar sig på interaktion, produktion och användarmedverkan. Inte konstigt man inte fattar!

För är inte nätet en ända stor webbapplikation? Jag menar jag ser en klar distinktion mellan termen och det internet som grundade sig på statiska hemsidor och envägskommunikation. Men eftersom den digitala komunikationsmodellen idag har blivit tvåfilig och dessutom låter användarna köra, är gränsen betydligt mer diffus.

Exempel på webbapplikationer i traditionell mening:

ThinkFree

Remember The Milk

Basecamp

Snap

JumpCut

PicNic

4 thoughts on “Internet, en gigantisk webbapplikation.”

 1. Don Tapscott, författaren till bland annat Growing up Digital samt Wikinomics har en skön kommentar till Thomas Watsons citat:

  “I think there is a world market for maybe five computers.”
  – Thomas Watson, chairman of IBM, 1943

  Don Tapscott menar att i framtiden kommer det endast finnas en dator och det är internet!

  / Hampus

  Reply
 2. Don Tapscott, författaren till bland annat Growing up Digital samt Wikinomics har en skön kommentar till Thomas Watsons citat:

  “I think there is a world market for maybe five computers.”
  – Thomas Watson, chairman of IBM, 1943

  Don Tapscott menar att i framtiden kommer det endast finnas en dator och det är internet!

  / Hampus

  Reply
 3. Låter absolut vettigt. Mer och mer funktioner och tjänster blir ju webbaserade och existerar i allt högre utsträckning i molnet. Dessutom blir nätet mobilare och allt tillgängligare, ett exempel är ju digital mobilanvändning som ökar hela tiden, framförallt genom iPhone. Internet tror jag kommer att bli mer och mer abstrakt, en funktion och dimension som helt enkelt alltid kommer att vara närvarande.

  Reply
 4. Låter absolut vettigt. Mer och mer funktioner och tjänster blir ju webbaserade och existerar i allt högre utsträckning i molnet. Dessutom blir nätet mobilare och allt tillgängligare, ett exempel är ju digital mobilanvändning som ökar hela tiden, framförallt genom iPhone. Internet tror jag kommer att bli mer och mer abstrakt, en funktion och dimension som helt enkelt alltid kommer att vara närvarande.

  Reply

Leave a Reply