Ja, jag är en nörd när det gäller mobiltelefoner. Anledningen enkel, mobilen hjälper till att definiera användandet, hjälper till att driva – eller hindra – utvecklingen. Ingen har väl tex kunna undgå vad iPhone har inneburit för användandet av internet i fickan.

Därför är det viktigt för mig att punktbevaka de stora rörelserna. Android, från Google, är en sådan stor rörelse. Den är potentiellt oerhört viktig, i synnerhet som jag fortfarande hävdar att de klassiska spelarna som Nokia och SE är rökta. Framtiden tillhör tre linjer:

  • Apples relativt slutna men extremt funktionella linje med iPhone som stilbildare.
  • Billiga och enkla e-pappermobiler för den delen av världen som några år till prioriterar lång drifttid och extremt enkelt handhavande (kanske inte just F3, men åt det hållet).
  • Android som öppen och friare motvikt till iPhone-spåret.

Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan HTC Magic och iPhone, och det var solklart vem jag utsåg till vinnare där. Men jag erkände också att jag ärligen önskade att det inte varit så stor skillnad, för jag vill verkligen att Android ska skörda framgångar.

Strax efter att jag skrev min förra text så fick jag händerna på nästa generation lurar. Sedan ett par veckor har jag en iPhone 3GS i ena fickan och en HTC Hero i den andra. Ska inte förnedra HTC genom att jämföra de två, jag säger bara: iPhonen har genomgått en skön evolution, lite bättre, mycket snabbare. Och HTC Hero är #FAIL, helt enkelt.

HTC Android lineup

Från vänster till höger, på mattan i mitt arbetsrum: HTC G1, HTC Magic och HTC Hero. Jag fokuserar på Hero, de övriga är historia.

Först, the good news: Allt som funkade bra med google-integrationen från de tidigare telefonerna har man med sig. Skam vore väl annars. Dessutom har man skapat ytterligare integration med Facebook, Twitter, och Flickr. Bra så. Skärmen är multitouch, som den borde varit redan på Magic. Bra så. Men den tydligaste (och mest hypade) skillnaden är annars att grafiken är rejält upphottad. HTC Sense är ett skal ovanpå Android som bjuder på mycket ögongodis. Snyggt. Men…

Resten är mest bad news. Telefonen är SJUKT långsam. Det spelar nästan ingen roll vad man försöker göra, det är långa väntetider, vilket på en touchscreen leder till felklick som i sin tur leder till ännu längre väntetider. Det är sorgligt tålamodsprövande att vänta på att gränssnittet ska komma ikapp. Jag skulle tex gärna ta ett snack med det snille som kom på att klockan på huvudskärmen ska skifta ”blad” varje gång man går dit. Det känns som värsta sortens icke-funktionellt designjuckande. Säkert snyggt i demon, men åt helvete i verkligheten.

Lika illa är det med ergonomin. Ska man nu ha en massa små, fibbliga knappar i nederkanten på en gadget så får man åtminstone se till att den är hyfsat välbalanserad. Det var illa nog på Magic, med Hero leder det till kramp ända ner i vaderna om man försöker hantera luren med en hand. Titta också på hur någon med ett märkligt sinne för humor har flyttat runt på de sex knapparna. Vore intressant att höra motivationen, för det är varken praktiskt eller logiskt som de ligger nu.

Nu pratas det mycket om Hero på nätet, och alla delar absolut inte min uppfattning. Min tolkning är att jag är kräsnare än många andra, och att jag faktiskt ser till att skaffa mig rejält jämförelsematerial. Det ÄR grym skillnad på telefonerna i min högra och min vänstra ficka, tro mig… Om den kommande uppdateringen för Hero gör någon större skillnad i fråga om hastighet så lovar jag att ompröva. Men som det är nu förtjänar den inte någon cred.

Det som oroar mig är att det här på sikt riskerar att ställa till det för Google och utvecklingen. När telefonerna som kommit att bli synonyma med Android inte blir bättre och bättre, utan faktiskt tar steg tillbaka, växer problemen snabbt. I de dåliga telefonerna finns nog en stor del av anledningen till att plattformen inte växer snabbare, och om den inte når volymer så drar sig andra tillverkare (av både mjuk och hårdvara) från att kliva på tåget. Nettoresultatet blir att Android marginaliserar och bara blir aktuell för foliehattarna. Och då kanske de hellre väljer ett annat spår (nördfest med Nokia N9000).