HTC saboterar Android – G1, Magic och nu Hero.

Ja, jag är en nörd när det gäller mobiltelefoner. Anledningen enkel, mobilen hjälper till att definiera användandet, hjälper till att driva – eller hindra – utvecklingen. Ingen har väl tex kunna undgå vad iPhone har inneburit för användandet av internet i fickan.

Därför är det viktigt för mig att punktbevaka de stora rörelserna. Android, från Google, är en sådan stor rörelse. Den är potentiellt oerhört viktig, i synnerhet som jag fortfarande hävdar att de klassiska spelarna som Nokia och SE är rökta. Framtiden tillhör tre linjer:

 • Apples relativt slutna men extremt funktionella linje med iPhone som stilbildare.
 • Billiga och enkla e-pappermobiler för den delen av världen som några år till prioriterar lång drifttid och extremt enkelt handhavande (kanske inte just F3, men åt det hållet).
 • Android som öppen och friare motvikt till iPhone-spåret.

Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan HTC Magic och iPhone, och det var solklart vem jag utsåg till vinnare där. Men jag erkände också att jag ärligen önskade att det inte varit så stor skillnad, för jag vill verkligen att Android ska skörda framgångar.

Strax efter att jag skrev min förra text så fick jag händerna på nästa generation lurar. Sedan ett par veckor har jag en iPhone 3GS i ena fickan och en HTC Hero i den andra. Ska inte förnedra HTC genom att jämföra de två, jag säger bara: iPhonen har genomgått en skön evolution, lite bättre, mycket snabbare. Och HTC Hero är #FAIL, helt enkelt.

HTC Android lineup

Från vänster till höger, på mattan i mitt arbetsrum: HTC G1, HTC Magic och HTC Hero. Jag fokuserar på Hero, de övriga är historia.

Först, the good news: Allt som funkade bra med google-integrationen från de tidigare telefonerna har man med sig. Skam vore väl annars. Dessutom har man skapat ytterligare integration med Facebook, Twitter, och Flickr. Bra så. Skärmen är multitouch, som den borde varit redan på Magic. Bra så. Men den tydligaste (och mest hypade) skillnaden är annars att grafiken är rejält upphottad. HTC Sense är ett skal ovanpå Android som bjuder på mycket ögongodis. Snyggt. Men…

Resten är mest bad news. Telefonen är SJUKT långsam. Det spelar nästan ingen roll vad man försöker göra, det är långa väntetider, vilket på en touchscreen leder till felklick som i sin tur leder till ännu längre väntetider. Det är sorgligt tålamodsprövande att vänta på att gränssnittet ska komma ikapp. Jag skulle tex gärna ta ett snack med det snille som kom på att klockan på huvudskärmen ska skifta ”blad” varje gång man går dit. Det känns som värsta sortens icke-funktionellt designjuckande. Säkert snyggt i demon, men åt helvete i verkligheten.

Lika illa är det med ergonomin. Ska man nu ha en massa små, fibbliga knappar i nederkanten på en gadget så får man åtminstone se till att den är hyfsat välbalanserad. Det var illa nog på Magic, med Hero leder det till kramp ända ner i vaderna om man försöker hantera luren med en hand. Titta också på hur någon med ett märkligt sinne för humor har flyttat runt på de sex knapparna. Vore intressant att höra motivationen, för det är varken praktiskt eller logiskt som de ligger nu.

Nu pratas det mycket om Hero på nätet, och alla delar absolut inte min uppfattning. Min tolkning är att jag är kräsnare än många andra, och att jag faktiskt ser till att skaffa mig rejält jämförelsematerial. Det ÄR grym skillnad på telefonerna i min högra och min vänstra ficka, tro mig… Om den kommande uppdateringen för Hero gör någon större skillnad i fråga om hastighet så lovar jag att ompröva. Men som det är nu förtjänar den inte någon cred.

Det som oroar mig är att det här på sikt riskerar att ställa till det för Google och utvecklingen. När telefonerna som kommit att bli synonyma med Android inte blir bättre och bättre, utan faktiskt tar steg tillbaka, växer problemen snabbt. I de dåliga telefonerna finns nog en stor del av anledningen till att plattformen inte växer snabbare, och om den inte når volymer så drar sig andra tillverkare (av både mjuk och hårdvara) från att kliva på tåget. Nettoresultatet blir att Android marginaliserar och bara blir aktuell för foliehattarna. Och då kanske de hellre väljer ett annat spår (nördfest med Nokia N9000).

41 thoughts on “HTC saboterar Android – G1, Magic och nu Hero.”

 1. Mmm, jag hade det på känn och valde i sista stund att gå på iPhone 3GS. Jag var på G med Heron men jag har tidigare dålig erfarenhet av HTC så det fick vänta. Dock tror jag och vill tro att konceptet med Android är det enda rätta. Med tanke på Apples hantering av bland annat Spotify, mfl så tror jag inte att applikationsvägen är rätt väg.
  3GS är mycket bra och en sömnlös uppgradering från 3G-iPhonen. Dock finns det moment där den låser sig i några sekunder men det gör å andra sidan min Macbook Pro också. Kanske för att jag envisas att köra windows på den ;-)

  Reply
 2. Vad synd! Apple behöver lite konkurrens, speciellt vad gäller AppStoren och som du säger kring öppenheten! Vart grymt sugen på att testa Hero för att se om den kan vara ett vettigt alternativ, men det du tar upp är verkligen viktiga punkter. Har inget underlag för det men gissar att det är en av anledningarna att Windows Mobile telefonerna inte tagit fler andelar av marknaden från SE o Nokia… Vore intressant och se om det finns några studier på det.

  Ur ett rent interaktionsperspektiv så är det helt självklart att utan omedelbar återkoppling(inom millisekunder) så försvåras interaktionen med saken oavsett om det är dator, mobil, hammare eller vad som.

  Reply
 3. Riktigt tråkigt!

  Har själv en 2 år gammal HTC TyTn II som iofs funkat ok för mig som är van Windows, men vars kvalitet är helt under isen. Telefonen ser ut som om jag haft med mig den i krig och knappar och dylikt hänger löst.

  Börjar vara läge att byta och hade så mycket hellre sett att de fått ordning på kvaliteten så man hade kunnat satsa på en med Android, men nu får det väl bli iPhone trots allt.

  Reply
 4. @jocke

  Skillnaden i usability mellan iPhone och HTCs Android-telefoner är stor, absolut, men jag saknar nog lite i din recension ovan ändå. Trots allt är det mycket av det man kan göra på Android som inte iPhone klarar ö.h.t, och för en person som vill vara uppkopplad i realtid precis överallt och ha tillgång till vilken innovation som helst som sker så borde det väl ändå kanske nämnas? :)

  Reply
 5. Jag håller med om vad du skriver, men inte om titeln. Trots allt så är det ju HTC som är det enda vettiga Android-alternativet, de enda som med Hero faktiskt visat att det går att göra något intressant med plattformen.

  Reply
 6. Ja, jo, jag tycker nog ändå att jag försökt få fram det. Kanske mer tidigare än här, och det är så klart synd. Men faktum kvarstår att när telefonen går så sjukt långsamt (som iaf min gör) så är det lite värde i att vara uppkopplad och vara i realtid. Det funkar liksom ändå inte när det tar 10ggr längre tid att switcha mellan två öppna apps i Heron jämfört med att låta iPhonen stänga en app och öppna en annan…

  Reply
 7. Jag hör vad du säger, och visst. Man kan ge cred för försöket. Men problemet är att om du en gång har haft en negativ upplevelse av Android så är det svårare att locka tillbaka dig. För håll med om att snacket på stan just nu är att det är alldeles för trögt för att vara njutbart. Sånt tar tid att tvätta bort.

  Reply
 8. Njae, vissa gillar den nya utsmyckningen. Andra inte. Jag tillhör en av dem som inte är sådär jätte exalterad över Sense men jag gillar Android i övrigt. Hade varit intressant hur den presterade utan det.

  Reply
 9. Vore spännande att se vad som kunde hända om Nokia eller Ericsson hoppade på Android-spåret. För det har de väl inte gjort eller? (Jag är inte lika mobiltelefon-nörd som du utan kör fortfarande en gammal P1:a med sina för- och nackdelar)

  Reply
 10. hmm, en tanke som slog mig precis när jag läste helloandys kommentar o ditt svar. det ligger ju en möjlighet här begravd!! Android är en öppen platform så då bör man ju kunna bygga en egen version av Sense eller något helt eget ovanpå OS delen. Jag har inte satt mig in i Android annat än att tagit ner utvecklingsmiljön och gjort hello world exemplet, men om HTC kan göra eget skal kan väl vem som? Eller är det på OS nivå och hårdvaru nivå som Android lurarna inte ens klarar sig mot Apple? Visst knapparna på telefonen är ju svårt att göra något åt, men någon som vet hur är det i övrigt? Kärnar i Android är en Linux och o iPhone BSD så där är ju inga drastiska skillnader. Hur jmf på ren prestanda på grafikchip o CPU etc?

  Reply
 11. Jag gillar verkligen min HTC Hero. Den kan göra massor med saker som inte Iphone kan, den är både användarvänlig och extremt flexibel. Visst lite väl sakta ibland, men om vi ger den lite mer fart och lite fler apps, kan tävlingen börja på riktigt. Foliehatt på!

  Reply
 12. Har aldrig varit speciellt intresserad av mobiltelefoner, men i.o.m. iphone så öppnade sig en helt ny värld. Det som är mest förbluffande är att ingen av de andra störa mobil-tillverkarna men sina stora resurser och erfarenhet kommer ens i närheten av Apple. Apple som knockade alla redan på första försöket. Det måste vara att de gamla rävarna är så fruktansvärt insnöade i tekniken och inte har en susning om vad användbarhet heter. Det blir uppenbart tydligt när man ska hjälpa användare konfigurera Exchange-synk på deras Nokia/SE mobiler.

  Om den nu inte hade varit så slö, hur hade den stått sig då?

  Reply
 13. Om den inte varit så slö och inte haft så dålig ergonomi hade det varit en helt ok lur. Bättre än iPhone på google-integration och att vara alltid on (ingen konstgjord push som iPhone dras med), men fortfarande klart sämre på flera punkter (usability, market vs appstore, sämre browser etc…)

  Reply
 14. Till skillnad från Iphone finns inga begränsningar som gör att telefonen inte kan ha program igång i bakgrunden. Å andra sidan skriker alla som har Iphone nu, är det kanske det som gör den lite seg. Men som jag sa tidigare om de kan lösa fartbiten…

  Reply
 15. Några saker som gör Heron mer flexibel än iPhone är t ex: Man kan byta batteri själv (och sålunda ha med sig extra batterier om man räknar med att inte ha tillgång till laddare de närmaste 4-8 timmarna), inga konstiga kontakter för dataöverföring eller laddning (standard-USB; har man inte med sig en sladd är chansen stor att någon annan har en man kan använda), bara att föra över musik till telefonen som vilken enhet som helst och ändå kunna lyssna på den, installera vilka program man vill och ha igång flera program samtidigt. Om det sen är viktigt är väl upp till var och en.

  Reply
 16. Nokia kommer nog att släppa en Android-telefon ungefär samma dag som Jan Guillou lär sig ödmjukhet men både Ericsson och Sony Ericsson är medlemmar i Open Handset Alliance:
  http://www.openhandsetalliance.com/press_120908
  “Sony Ericsson is excited to announce its membership of the Open Handset Alliance and confirm its intention to develop a handset based on the Android platform”

  Reply
 17. Jag har en HTC Hero och gillar den. Det finns däremot en väldigt irriterande bugg på den som ger upphov till att den går jävulskt långsamt efter en viss tid. Låter som att du drabbats av den :)

  Ladda ned appen “TOP”. Kör den och kolla om processen “system_server” ligger och drar mycket cpu tid. Jag testade vid något tillfälle och då låg den på 75-80% i idle läge efter 48h uptime.

  Buggen har, iirc, att göra med location servicen att göra. När jag slog av google latitude och appen locale och bootade om så gick den betydligt bättre.

  En extremt klantig bugg givetvis, men prova detta för det borde göra stor skillnad i hur du upplever den.

  Reply
 18. Har en ny Hero nu och kör samtidigt iPhone 3GS och som jag ser det är heron klart vassare på de flesta punkter. jag antar att heron är uppdaterad nu för jag känner inte av någon seghet och flexibiliteten med sex olika startskärmar med stor frihet att välja innehåll, multitasking gör sitt till till det positiva intrycket. Som jag ser det nu är det väl utbudet i App Store som är iPhones stora fördel, men känslan att stödja Open Source väger lätt upp det :-)

  Reply
 19. hero-laggandet har stört mig jäkligt mycket också.. sedan två dagar kör jag dock nya rom'en och nu flyter det på hur bra som helst.

  Reply
 20. Hero var en väldigt trevlig upplevelse när den släpptes. Visst kunde det ibland lagga till lite när man scrollade mellan skärmarna. Men mer än så upplevde jag aldrig. Och med uppdateringen är allt lagg borta! Så hade jag själv köpt en 3GS så hade jag känt mig ganska besviken just nu.
  Jag hoppas verkligen HTC håller kvar det här med trackball för känslan i den är riktigt bra.
  När det gäller batteritid så klarar den 07-01 med wlan, spotify på jobbet, spel och ändå ha runt 20% kvar när jag sätter i laddaren.

  Reply
 21. Jag hoppas du tar och testar en Hero med uppdateringen. Jag märker då inte av några problem med lagg eller liknande. Så det du skriver i artikeln känner jag inte alls igen mig i.

  Reply
 22. Jag kör också båda samtidigt sedan ett tag tillbaka och, som jag har kommenterat tidigare, kan jag inte se att iPhonen är bättre på någon enda punkt (förutom antalet apps tillgängliga :-)) Flexibiliteten med att kunna skräddarsy ett antal startsidor, multitaskingen, smidigheten för utvecklare med snabb respons från en stor användargrupp (har själv slängt upp två program nu på Android Market) mm gör att iPhonen faktiskt känns lite efter på flera väsentliga punkter…

  Reply
 23. Senast idag har jag fått boota om androiden två gånger, och så är det alltid under telefonintensiva dagar. Och så har det varit med alla min tre lurar.

  Antar att vi får vara överens om att vi har helt olika uppfattningar.

  Som jag har sagt, jag gillar Android starkt på ett ideologiskt plan. Men kartan och verkligen stämmer inte överens för mig.

  Reply
 24. Jag har mycket svårt att ta dig på allvar Jardenberg eftersom du fullständigt sänker HERO i jämförelse med iPhone. Att du tycker iPhone är bättre har jag inget problem med men att du påstår att det är olika universum gör att jag inte kan ta dig på allvar. Ut i från mitt perspektiv kan jag bara tolka det du skriver på två olika sätt. Antingen är du köpt eller är du som de flesta journalister nu för tiden, de har en oförmåga att inte nyansera sitt språk. Det är katastrofer och överdrifter hela tiden. Får väl erkänna att jag också testat båda två och även jag håller iPhone som vinnare även om jag tycker HERO har vissa delar som slår iPhone.

  Reply
 25. Jag är inte köpt och jag är inte journalist. Jag är också ganska tydligt med att jag verkligen gillar Android, men att det är HTC som förstör en bra sak. Som alltid är smaken som baken, men min HTC Hero – som jag fortfarande bär omkring på, liksom min iPhone – är fruktansvärt seg och dålig. Och det gör det till en vidrig användarupplevelse.

  Jag har min uppfattning och jag hoppas att Droid eller Nexus får mig att ändra på det. För iPhone behöver en värdig utmanare för att inte bli fat 'n lazy.

  Reply
 26. Har själv gått från HTC Tytn II till iPhone och det var som att gå från helvetet till himmelen ungefär.

  Känner stor tvekan till att Google verkar satsa så hårt på HTC som hårdvarupartner. Nu ryktas det ju även om att de är igång med en Tablet ihop. Gör de det, så är risken riktigt stor att hårdvaran i sig kommer att sabba hela produkten i slutändan. Min personliga erfarenhet av HTC är iaf. inget vidare, de håller inte alls måttet kvalitetsmässigt.

  Reply
 27. Detta var det dummaste jag hört på länge. Jag är inte ens en som gillar Android, men jämför du Hero eller Magic med sense och Iphone så står iphonen sig slätt. Den kan ju INGENTING!!!

  Tacka vet jag Palm Pre – den äger dem båda men kommer tyvärr aldrig att slå. Jag har kört alla parallellt under en längre tid och anser mig ha bra med kött på benen. #FAIL för denna blogg.

  Reply

Leave a Reply