Hundtricket och viral marknadsföring

Viral Marketing “Marketing phenomenon that facilitates and encourages people to pass along a marketing message.”

Senast i raden virala videokampanjer kommer från danska GoViral till förmån för SonyEricsson. Det är en kampanj som går ut på att mäta vilken hundvalp som som lockar till sig mest kvinnligt umgänge ;) Det hela dokumenteras genom en Ericssons mobiltelefon som sitter fastspänd på hundens halsband. Telefonen ska dessutom ta foto automatiskt när man ler mot den. Kampanjen är inte officiellt viral ännu men på G alltså.  Nedan följer ett litet smakprov. Kanske dags att köpa hund;)


Viral marknadsföring handlar om att människor frivilligt och med intresse sprider ett budskap på internet. Det handlar om att väcka känslor hos människor på det ena eller andra sättet. Det finns många exempel på företag som sysslat med virala kampanjer och videos i sin marknadsföring. Kolla in TimesOnline för lite mer exempel på virala filmer. Några av de absolut största och kända exempel är:

Nike: (fick sammanlagt ungefär 50 miljoner träffar globalt på nätet).

Agent Provocateur: (360 miljoner träffar totalt på nätet och det växer fortfarande).

Quicksilver: (20 miljoner träffar globalt).

Bloggen Baekdal.com listar 7 viktiga steg som ska uppfyllas för en framgångsrik viral kampanj. Det första steget tror jag är det absolut viktigaste. Alltså:

1: Att få folk att känna något.

Virala kampanjer vare sig det gäller filmer, texter, bilder, ljud etc förlitar sig på att de genererar en känsla hos mottagaren som är så stark att han eller hon vill dela med sig av upplevelsen. Traditionell marknadsföring grundar sig på två kommunikationsvägar, B2B eller B2C. Dagens internet, baserat på två- vägskommunikation, dialog, interaktion och användargenererat material öppnar dörrar för betydligt fler kommunikationsmöjligheter. Exempel är C2C (word of mouth kunder emellan) C2B (där kunden tar initiativ till dialog med företaget), E2C (varje anställd kan fungera som språkrör för företaget ut mot kunden) och C2E (kunden tar kontakt med anställda på företaget).

Hela nätet har blivit viralt. Varför? Därför att nätet idag i grund och botten är byggt på olika tjänster som involverar och interagerar med användaren. I centrum för allt detta står dialogen. Virala kampanjer fungerar för att dagens Generation D (digitala) vill känna något, de vill ha möjligheten att vara med och känna sig delaktiga. Det är inte så det ska vara, det är så det är. Sony Ericsson är har börjat förstå detta. Några viktiga punkter för en Viral videokampanj blir då enligt min mening:

1 Produkt: Filmen i sig, alltså produkten blir i detta sammhanget väldigt viktig. En amatörmässig produktion med halvknastrigt ljud och ryckiga vinklar skapar en känsla av något som nästan bara fångats på film i alla hast. Detta för i sig filmen närmare betraktaren och vi vet inte riktigt vad vi ska tro. Det där gränslandet mellan “på riktigt” och “fejk” tror jag är otroligt viktigt att hamna i just på grund av att människor ser sig själva i det där gränslandet.

2 Känsla: Det andra som är viktigt att tänka på är att engagera på olika sätt. Det måste bryta normen och antingen vara roligt, spännande eller bara knepigt. Här fungerar det inte att stryka medhårs. Kom ihåg att du inte säljer en produkt i första hand utan den där känslan som faktiskt får folk att öppna truten, chatten eller facebookprofilen och säga eller skriva “Har du hört” eller “har du sett”.

Vad tycker ni om hundtricket kampanjen? Kommer den att fungera? Varför, varför inte?

8 thoughts on “Hundtricket och viral marknadsföring”

Leave a Reply