Först, jag tycker ”livspusslet” är ett hemskt ord. Det ger en konstig bild av vad livet är, och bör vara. Men det är ju ganska vedertaget och begripligt vad det är som ska besvaras. Så när frågan dök upp på en mailinglista så snurrade det igång. Det blev en konstig mix i skallen av familjeliv och arbetsmetoder. Men det är min mix ;)

Många gör livspusslet till en fråga om att minimera sin arbetstid. Jo, jag har också läst boken the 4 hour work week. Stäng av inflödet. Fokusera. Och det är ju lätt att bli förförd och tro att det är så enkelt. Problemet är att det absolut inte funkar för alla. Man kan bara stänga av sitt intake av information och inspiration om arbetsuppgiften inte kräver inflödet. I alla fall bara så länge. Och i just det flexandet tror jag en del av svaret ligger.

Så här ser det, i grova drag, ut för mig (förutom då mina väldigt långa dygn som hjälper till). En relativt osorterad lista, och hastigt nedtecknad som ett svar i mailet. Och nej, det är inte min take på ”tio tankar om tid”, utan det är bara lite lösa trådar som funkar för mig.

 1. Klara prioriteringar. När min familj behöver mig, eller tvärtom, så står allt annat åt sidan. Men i det vardagliga går det ofta bra att prioritera upp arbetslivet.
 2. Rutiner som kompletterar prioriteringarna. Jag och trettonåringen har oftast en timme om dagen (två på lördag förmiddag) då vi pluggar. Är alla hemma försöker vi alltid äta gemensam middag, och då sitter vi gärna länge. K och jag ser till att försöka få varannan helg avsatt för varandra och avslappning. Oftast åker vi iväg för att bryta mönstret av datorn i knät och samtal om internets utveckling.
 3. Acceptera att det inte är nödvändigt att skilja mellan arbetstid och fritid, utan att det är bättre att skilja mellan rolig tid (vill göra) och tråkig tid (måste göra, skönt när det är gjort;).
 4. Flexa i fokus. Jag måste ha ett stort inflöde av information vanligtvis, men inte alltid. Behöver jag verkligen få ur mig något så stänger jag inflödet. Ingen jaiku, ingen twitter, ingen rss, ingen mail, ingen im och framför allt – ingen telefon.
 5. Sätt deadlines och acceptera vikten av ställtid. För egen del är jag extremt deadlinestyrd. Jag får sällan något ur mig förrän sista natten innan leverans, men då går jag också in i ett härligt flow eftersom allting redan kokat klart i skallen.
 6. Utnyttja “in-between times” och dötid. Tack vare min iPhone, tex är det enkelt och bekvämt att läsa rss-flödet på muggen, eller om bussen är två minuter sen. I tv-soffan hittar man också massor med in-between time…
 7. Plocka ut lämpliga delar av GTD och anpassa det för dina behov. En tom inbox är otroligt avstressande. Låt det inte byggas upp utan rensa ofta. Även när du är “ledig”.
 8. Utnyttja kolleger och ditt sociala nätverk för att sålla i bruset. Jag kan hålla mig hyfsat uppdaterad under kortare perioder bara genom att hålla koll på vad det skrivs om i min jaikububbla. Det räcker under kortare perioder. När du sedan flexar tillbaka till stort intake så är det bara att börja med att markera 10.000 inlägg i reader som läst, följa inflödet och bjuda tillbaka till bubblan på det du hittar (viktigt).
 9. Både K och jag tjänar bra, så sådant som städning väljer vi i huvudsak bort. Det hyr vi in. Har du resurserna att köpa dig fri från tråkig tid, så gör det. Fuck Luther.
 10. Hitta det positiva tillsammans, i hela familjen. Även om man behöver gnälla av sig också så avsluta helst med ett skratt. Det är roligare att ha kul än att ha tråkigt.
 11. Och för fan, häng inte upp dig på småsaker.

Och det här skulle kunna bli världens längsta inlägg, men jag sätter punkt och undrar vad du har för tips för både jobb och liv. Nu är det dags för K och mig att åka till Malmö och njuta av en helt ledig helg. Vi hörs på söndag ;)

Bildcred: creative commons licensed (BY-NC-SA) flickr photo by Kalexanderson

Inledning vid första publiceringen:
Det här är inte ett typiskt inlägg på jardenberg.se, men det är en fråga som ofta dyker upp. Vi jobbar ju i en miljö där uppgifterna aldrig tar slut, där det vi ständigt måste försöka ligga i framkant, där vi har så skoj på jobbet att honungsfällan är en verklig risk. Därför postar jag det här också, kanske kan det skapa en nyttig diskussion och få dig att stanna upp en stund och fundera på hur just du hanterar det här…