Vad ska vi kalla er?

Man kan tycka att det är tramsigt att lägga krut på terminologi, men jag håller inte med. Det är viktigt att kunna sätta fingret på vem man arbetar för.

En gång i tiden var det enkelt. Man jobbade på en tidning och man skrev för läsarna. De som jobbade på marknadssidan pratade istället om kunder. Inga problem där heller. När man började med nätet blev det lite mer vacklande, då var man ibland läsare, ibland kund – men oftast användare.

Nu tycker jag att det behövs ett bättre ord och jag väckte frågan i jaiku-tråd. Som du ser där känner jag för det engelska ordet ”crowd”, men jag hittar ingen bra motsvarighet på svenskan. Antingen är det för aktivt (deltagare, medlem), för passivt (som gamla läsare eller publik), för fluffigt (vänner), för krystat (brukare) eller alldeles för far out (poesister). Har du något bra förslag på vad en nyhetssajt ska kalla sin crowd?

12 thoughts on “Vad ska vi kalla er?”

  1. Jag tycker nog ordet publik är utmärkt. Precis lagom grad av aktivitet. En viss värdemässig omdefiniering krävs men den kommer automatiskt om ordet sätter sig. Ordet alienerar inte heller den gamla mediavärlden.

    Reply
  2. Jag tycker nog ordet publik är utmärkt. Precis lagom grad av aktivitet. En viss värdemässig omdefiniering krävs men den kommer automatiskt om ordet sätter sig. Ordet alienerar inte heller den gamla mediavärlden.

    Reply

Leave a Reply