IDG: Second life – webbens inre Norrland


sl-campfire_003
Originally uploaded by jocke66.

Bilden visar mig i vitt linne vid lägerelden i Second Life. Hittade lite folk, men de flesta verkar sova. Min bild av Second Life är inte precis ljus. För ett tag sedan skrev jag

”På tal om, igår var jag för fjärde gången inne i Sydsverige och vände. Där sydsvenskan byggt sitt kontor i Second Life. Det var helt tomt, precis som vid mina tidigare besök. Och det roligaste jag kunde göra på deras kontor var att åka en märklig hiss och sitta i en soffa. Ni som är i SL mer än jag, händer det någonsin något i sydsverige?”

Insåg att jag borde följa upp det och skrev så här till vännerna på sydsvenskan, när de hörde av sig och tyckte vi borde bygga ett HD-hus i SL:

”Nja, jag är djupt skeptisk till att bidra till omotiverad hype. Det är en liten hård kärna som väsnas mycket om SL här i sverige. Utöver det finns det en stark, nästan pyramidspelsliknande rörelse, på internationellt plan som understödda av Linden Labs försöker gräva guld. På toppen av det lägger man sedan ett antal penningstarka, och i mina ögon intet ont anande, finansiärer som hoppar på pga alla
skriverier.

Jag har deltagit sporadiskt i SL sedan årskiftet 2003/2004 och tror mig ha ganska bra koll. Det är en riktig, riktig marginalspelare idag, och tillväxttakten (i faktiska användare som använder systemet) är löjligt låg. Jag har sällan sett fler än 30.000 samtidigt inloggade – det är ungefär lika många som innevånarna i Eslöv.

I det perspektivet tycker jag att det läggs alldeles för mycket krut på SL, vs allt annat som det finns att lägga krut på.”

Men jag har inget emot SL, jag kan förstå att en del gillar det. Men jag förstår också att ganska många, som tex Robert Brännström på IDG, ställer sig undrande. Is this it, liksom? I en ledare skriver han:

Från min uppväxt i Norrlands inland har jag lärt mig många saker: att åka skidor utförs, på längden, köra skoter och vikten av rätt kläder till rätt väder. För att bara nämna några saker.

Uppväxten har också lärt mig en annan sak: jag är inte vidare förtjust i tomma byar och avbefolkade städer. Min första vecka på Second life har tagit mig rakt tillbaka till Norrlands ödemark.”

Hans text är både rolig och, i mitt tycke, spot on. Second Life lirar på marginalen. Fine. Det är helt ok. Men det är fan ingen revolution. Neal Stephenson’s Metaverse är något helt annat.

Andra bloggar om: , , , ,

2 thoughts on “IDG: Second life – webbens inre Norrland”

Leave a Reply