Improviserad cookalong och ett spännade sätt att umgås

Igår skulle vi ha gäster. Det betyder minst fyra lustfyllda timmar i köket. Ren njutning. Men delad glädje är dubbel glädje och ingen var hemma. Alltså kickade jag igång Bambuser och bjöd in nätvännerna till en oplanerad och ostrukturerad cookalong.

Det blev fantastiskt kul, där och då. Sannolikt är värdet avsevärt mindre i repris ;) Hundratals deltagare var med och kollade, kommenterade, blev jaiku-nostalgiska och påminde mig när det var dags att röra i grytan. Helt improviserat blev det ett fantastiskt spännande litet experiment. Hoppa runt och kolla lite här, och läs vidare under filmerna.

Första passet håller på i 1:53, sedan startade jag om sändningen då det lät på Twitter som om den stannat. Inledningen är lite tvekande, men när det blir drag i chatten så stiger stämningen. Ni ser tyvärr inte chatten tillsammans med videon, men den finns som separat textfil (än så länge bara första passet).

Take 2 är drygt två timmar och femton minuter och inleds med att mästerkocken Rickard Nilsson dyker upp. Helt kort bara, han är på Cypern och var egentligen på språng – men var ju ”tvungen att kolla så jag skötte mig”;)

Poängen med den här sändningen var att den visade på kraften i – och behovet av – sociala knutar, eller sociala objekt som är den vanligare termen. Jag var egentligen inte subjektet – jag var bara något att samlas runt och snacka. En plats för de matintresserade nördarna att hänga en stund. Kvaliteten i samtalet, snarare än kvaliteten i produktionen. Som ett sådant experiment var det här otroligt kraftfullt och lärorikt.

Det visade också tydligt på kraften i att ha en ”tribe”, men det är en helt annan bloggpost.

Anyway, jag har ju Bambusat i gott och väl två år men det här var ett nytt sätt för mig att använda tjänsten. Det kommer nog att bli mer framöver, och för den sakens skull har jag satt upp en speciell sida under /live. Vi ses i etern.

För charmerande sällskap under eftermiddagen vill jag tacka gyld, hepp, slowmove, mymlan, windyjonas, qpaqex, granding, nilsson_jonas, gabrieljonsson, hejg, aspelund, mariahagglof, thejennie, okkido, johanlange, ibjornen, vespaboy, sveinnbirkir och alla de som kom in i take two som jag missade att spara chatten från. Mest och störst tack till coola wifey, som bara hoppade rakt in i handlingen när hon kom hem. Skönt att inte kunna chockera sin fru ;)

Menyn då? Till förrätt bjöds varm Vichyssoise med stekt bröd och val av löjrom eller bacon till. Alla tog allt och alla tog om. Soppan tog slut, yay! Varmrätten var långkokt Boeuf BourguignonLimousin och drygt en liter vin. Samma vin som vi sedan drack till så klart, på samma sätt som en skvätt av välkomst/förrätts-skumpan fick åka med i soppan. Alla tog om på grytan också, jag trodde knappt mina ögon, vilka svullo till gäster;) Till efterrätt serverades världens godaste och lyxigaste efterrätt. Fyra paket B&J, direkt ur förpackningarna. Jubel utbröt.

22 thoughts on “Improviserad cookalong och ett spännade sätt att umgås”

 1. +1 på Maria – tokmysigt! Hoppas maten smakade. Och förlåt för att jag (för att citera @mariahagglof) “lurade alla som tittade på @jockes cookalong” :P SSWCrunch har superlångledigt och är ju inte alls tillbaka ikväll…Däremot förmodligen nästa (@jnystromdesign: “jag tror det”). Trevlig söndag!

  Reply
 2. Fantastiskt! Egentligen helt meningslöst att kolla på någon som poppar popcorn och skär upp fläsk. Men att sedan blanda det hela med en interaktiv mediediskussion, kryddat med södra Sveriges skönaste personlighet (heja Jocke!) gjorde det unikt. Det gav också någon sorts varm sällskapskänsla. Tv-i-bakgrunden-känsla gånger 10 :) Mer cookalong!

  Reply
 3. Tack för att man fick vara med! Härlig idé som gjorde det till en oerhört trevlig tillställning. Ser gärna repriser på detta i liknande sammanhang :)

  Reply
 4. Jag kom in under det sista avsnittet. Jättebra grej, kul och underhållande. Kunde inte slita mig från datorn trots att jag hade annat som borde ha gjorts.
  Dessutom verkligen en pedagogisk intressant grej som visar på vilka fantastiska möjligheter t ex rörlig bild, ljud och chat ger, möjligheter som naturligtvis kan utvecklas hur långt som helst. Bättre än tv-kockarna…
  En frågade – vad filmade du med?

  Reply
 5. Jag har nog inget bra svar på det. Jag lever ganska mycket så, alltid. Testar och ser. Lite som spaghetti-testet, jag slänger lite idéer mot kaklet och ser vad som fastnar. Jag blev själv väldigt överraskad igår, både av min egen reaktion och av hur andra verkade gilla det. Fascinerande.

  Reply
 6. Tyckte det var fantastiskt kul. Vet inte hur många minuter jag missade i början, men satt som klistrad tills jag själv var tvungen att gå och laga mat, och sen tvingade flickvännen mig att stänga av ljudet när vi skulle äta.

  Interaktionen mellan alla som chattade och dig var det som gjorde det. Husesynen och hur din fru kom in och sidekickade loss var helt undebart.

  Jag gör gärna om det, men man kanske ska sätta en ram på hur långt ett “program” ska vara. Tre timmar blev nästan (men bara nästan) för länge.

  Nu väntar jag bara på att få hem mitt popcorn-salt!

  Reply
 7. Jag tycker att det var väldigt trevligt, det allra närmaste man kan komma häng i ett kök utan att faktiskt vara i köket.
  Men det kändes inte som något “nytt”, tycker det var väldigt mycket sånt där i Bambusers barndom, men det dog av ungefär samtidigt som Jaiku somnade in…

  Reply
 8. Det var inspirerande, efter som jag var í köket att laga middag också, Det var trevligt med lite sällskap, men jag fick verkligen bring my a-game för att hålla i kapp.

  Reply
 9. Helt rätt. Men som jag skrev ”nytt för mig”· Jag har inte vardags-maraton-bambusat med den höga graden av interaktivitet tidigare. Men minns väl dina popquiz-kvällar, tex ;)

  Reply
 10. Jag kan bara hålla med övriga, det var väldigt trevligt och oerhört intressant. Och givetvis kan man inte släppa tanken på hur det kommer att se ut om några år. Som jag skrev i chatten, tänk två-tre kameror, lite producent-ai á la animoto och xtranormal, samt inklippning (gärna automatiserat där också) av besökarna och gamla klipp, så har vi något som tillsammans med själva interaktionen blir väldigt, väldigt svårslaget.

  Fast samtidigt ska man ju inte bara stirra sig blind på den rena konkurrensen som det innebär gentemot traditionell media, utan också att det faktiskt är rätt häftigt ur en rent social vinkel. Umgås2.0, ungefär. Tack för trevligt umgänge.

  Reply
 11. Det var utan tvekan det roligaste jag varit med om på länge!
  Detta vill jag skall ske fler gånger, perfekt en eftermiddag då man inte har något inplanerat.

  Reply
 12. Mat, vin, teknik och nörderi i härlig symbios. En kombination av ZTV:s sköna program Knesset och cookalong. Kul!

  Reply

Leave a Reply