Ja, “Anonymitet är en mänsklig rättighet”, men inte överallt och inte hela tiden

Läser en text av Erik Fors-Andrée: ”Anonymitet är en mänsklig rättighet”. Efter en lång och intressant text sammanfattar han med ett tungt citat och en lista i tre punkter.

“The best weapon of a dictatorship is secrecy, but the best weapon of a democracy should be the weapon of openness.” (Niels Bohr)

 • Du har rätt att blogga anonymt
 • Du har rätt att kommentera anonymt
 • Du har rätt att tillåta anonyma kommentarer

Men jag vill lägga till två punkter till:

 • Du har rätt att bestämma över din egen blogg/webbtjänst och
 • Anonymiteten behöver inte alltid vara enkel

Jag menar att det är självklart att det i ett demokratiskt samhälle måste finnas en uppsjö av möjligheter att delta anonymt i debatten. Det måste också finnas mekanismer, till och med starkare än vårt system med källskydd, för att i olika sammanhang garantera den här anonymiteten. Tveklöst.

Däremot betyder det inte att du måste kunna vara anonym överallt. Det behöver inte påverka demokratin menligt om jag väljer att antingen inte tillåta anonyma kommentarer alls på den här bloggen, eller kräva att man gör sig besväret att bli anonym genom att registrera sin persona anonymt någon annanstans.

Nikke beskriver det väl i bloggposten ”Ska man få vara anonym” och jag tycker det är mitt i prick. Jag fortsätter tillåta anonyma kommentarer här så länge, men jag tycker det vore ett ganska allvarligt intrång i mina rättigheter att kräva att det måste vara på ett visst sätt.

I aktuell diskussion om kommentarer på våra nättidningar är min ståndpunkt densamma. Det är ingen demokratisk förutsättning att kommentarer på en tidnings sajt ska få vara anonyma. Det är upp till varje publicist att fatta det beslutet själv. Däremot skulle jag bli väldigt bekymrad om man inte hade någon möjlighet att alls att blåsa i tidningens visselpipa anonymt. Vad jag vet är det ingen tidning i sverige som inte har en mekanism för det, och därmed är det inte heller någon demokrati-fråga med anonyma kommentarer. IMHO, alltså.

Och till sist: Givetvis ska det inte vara möjligt med statsbevakning. FRA-lagen måste stoppas.

7 thoughts on “Ja, “Anonymitet är en mänsklig rättighet”, men inte överallt och inte hela tiden”

 1. Betänk de som är jagade och lever i exil där regeringar inte har samma syn om männskliga rättigheter… som sagt det gäller inte alltid… Niklas Strandh lärde mig det…klok man…

  Reply
 2. Som du påpekar så är det inte en skyldighet bara för att det är en rättighet. Det jag skriver är att du har rätt att tillåta anonyma kommentarer (vilket inte alla tycker!), däremot naturligtvis ingen skyldighet. Det är vi helt överens om.

  Jag håller också helt med om att anonymitet absolut inte är enkelt. Se gärna min syn på det i en kommentar till inlägget här: http://definitionofdone.blogspot.com/2010/02/an

  Du skriver också att det inte är en demokratisk förutsättning att kommentarer på en tidningssajt ska få vara anonyma. Jag håller med även här, men konstaterar också att anonymiteten riskerar att ständigt naggas lite i kanten; vi går mot ständigt ökad kontroll. Även om kommentarer på en specifik sajt i sig inte är en demokratifråga, så tycker jag att anonyma kommentarer överlag faktiskt är en demokrati-fråga. Och tar många av de stora etablerade medierna bort möjligheten till anonyma kommentarer (vilket de alltså har all rätt att göra) så behöver man ändå se att det i ett större samhällsperspektiv faktiskt får viss inverkan.

  Reply
 3. Härligt, kan konstatera att det verkar som vi är helt överens. Bra det, och ingen chock. Jag skrev inte för att polemisera, ville bara dra det ett varv till då jag tyckte saken behövde en nyans till. Tack för din fylliga kommentar!

  Reply
 4. Hängde jag med nu – att i princip i alla forum så bör/har andra rätt (enligt andra regeln ovan) att kommentera anonymt, även om det må vara omständigt?

  Estland, som ibland med rätta kan kallas en ung demokrati, har ganska stora problem med t.ex. kulturen att kommentarer på tidningsartiklar ofta är både många och grova. Det höjs röster som vill betrakta det som förtal och på något sätt lagstifta om att kräva inloggning via tidigare nämnda ID-kort för att få kommentera.

  Nu går det ju alltid att kommentera annanstans och försöka skaffa uppmärksamhet till det… men hursomhelst, har några läsare kommentarer till den här situationen?

  Reply
 5. Intressant inlägg i ljuset av vad som just hänt bloggaren och försvarsanställde “Wiseman”, som ville blogga anonymt men inte fick det för “Ofog”.

  Reply

Leave a Reply