Läser en text av Erik Fors-Andrée: ”Anonymitet är en mänsklig rättighet”. Efter en lång och intressant text sammanfattar han med ett tungt citat och en lista i tre punkter.

”The best weapon of a dictatorship is secrecy, but the best weapon of a democracy should be the weapon of openness.” (Niels Bohr)

  • Du har rätt att blogga anonymt
  • Du har rätt att kommentera anonymt
  • Du har rätt att tillåta anonyma kommentarer

Men jag vill lägga till två punkter till:

  • Du har rätt att bestämma över din egen blogg/webbtjänst och
  • Anonymiteten behöver inte alltid vara enkel

Jag menar att det är självklart att det i ett demokratiskt samhälle måste finnas en uppsjö av möjligheter att delta anonymt i debatten. Det måste också finnas mekanismer, till och med starkare än vårt system med källskydd, för att i olika sammanhang garantera den här anonymiteten. Tveklöst.

Däremot betyder det inte att du måste kunna vara anonym överallt. Det behöver inte påverka demokratin menligt om jag väljer att antingen inte tillåta anonyma kommentarer alls på den här bloggen, eller kräva att man gör sig besväret att bli anonym genom att registrera sin persona anonymt någon annanstans.

Nikke beskriver det väl i bloggposten ”Ska man få vara anonym” och jag tycker det är mitt i prick. Jag fortsätter tillåta anonyma kommentarer här så länge, men jag tycker det vore ett ganska allvarligt intrång i mina rättigheter att kräva att det måste vara på ett visst sätt.

I aktuell diskussion om kommentarer på våra nättidningar är min ståndpunkt densamma. Det är ingen demokratisk förutsättning att kommentarer på en tidnings sajt ska få vara anonyma. Det är upp till varje publicist att fatta det beslutet själv. Däremot skulle jag bli väldigt bekymrad om man inte hade någon möjlighet att alls att blåsa i tidningens visselpipa anonymt. Vad jag vet är det ingen tidning i sverige som inte har en mekanism för det, och därmed är det inte heller någon demokrati-fråga med anonyma kommentarer. IMHO, alltså.

Och till sist: Givetvis ska det inte vara möjligt med statsbevakning. FRA-lagen måste stoppas.