3267200925_88f3d2caec_o

Så var det dags för nästa attack i det fruktlösa kriget mellan kommersiella mediehus och public service. TU här hemma har börjat nafsa lite i köttbenet, men mest aggressiva är man i Storbritannien:

The Newspaper Publishers Association (NPA) has lobbied against the BBC’s plans to release standalone news and sports apps for the popular Apple iPhone in the UK.

via Newspapers Call For Ban On BBC iPhone Apps.

Det här är så feltänkt att jag blir alldeles galen. Istället för att de kommersiella aktörerna skriker sig hesa om att public service gör bra saker så borde man pressa för att få tillgång till materialet. Det är egentligen hur enkelt som helst:

Allt som produceras för publika medel (eller som är gemensamfinansierat, om man föredrar den termen) ska vara publikt tillgängligt och fritt att remixa, bearbeta och återpublicera.

Det är faktiskt inte svårare än att sätta en frikostig Creative Commons licens på materialet. Den 24 mars ska jag vara med på Public service-dagen. Jag tänker se till att jag har rätt tröja på mig då.

Tidigare har jag varit inne på ett mer radikalt grepp, och det finns lite länkar till andra tankar också, i inlägget ”Vi borde hjälpa SVT att bli mer public och mer service

Bilden: flickr photo by ejbSF shared under a Creative Commons (BY-NC-ND) license