Jag enligt Google (Ads Preferences)


Google Ads Preferences, originally uploaded by jardenberg.

Inte nytt, men jag upptäckte i morse att det blivit lite fylligare här på sista tiden. Och det stämmer ju väldigt bra. Hur ser det ut på din www.google.com/ads/preferences/ ?

Uppdatering: Värt att notera. Den här kakan som google sätter (ett gammalt DoubleClick-arv uppenbart) har ingenting med din övriga Google-profil att göra. Den är lokal på varje maskin (och varje browser), den har ingen koppling till search history etc. Det är både bra och dåligt. Lite beroende på ditt beteende och din syn på integritet kan de här punkterna vara värda att reflektera över.

  • Du kan inte kopplas till din identitet via din Google-profil eftersom någon sådan koppling inte finns. Och google verkar vara ganska tydliga på den punkten. Det gillar den som är integritetskramare. Men inte jag.
  • Att du gjort ändringar på en maskin/i en browser betyder därför inte att de följer med över till en annan maskin, eller en annan browser. Det kan vara lite lurigt. Det är det nog ingen av oss som egentligen tycker är speciellt smidigt.
  • Om du gör en opt-out så tappar du den inställningen också om du rensar cookies. Så för att permanent få o-riktade annonser måste du alltså installera en plugin, eller skruva på dina cookie-inställningar. Dåligt, rakt igenom.

Jag förstår att mycket av det här är en trade-off. Det är svårt att få alla bitarna att falla optimalt på plats. För egen del hade jag gärna sett att det funnits möjlighet att koppla ihop det med resten av min profil. Jag föredrar smartare annonser före dumma annonser, och jag föredrar ett smidigt workflow där alla mina fönster mot ”one machine” uppför sig så likt som möjligt.  Nåja. Nu vet ni, om ni inte visste tidigare.

3 thoughts on “Jag enligt Google (Ads Preferences)”

Leave a Reply