Jan Helin, Aftonbladet och Sverigedemokraterna

Jan Helin och Lena Mellin har fattat ett beslut som jag är överlycklig att jag slipper ta.

Som ansvariga utgivare av Aftonbladet deklarerar vi i dag vår hållning till det faktum att Sverige fått ett populistiskt, främlingsfientligt parti med möjligheter att komma in i riksdagen.

Vi kommer att hantera Sverigedemokraterna så här:

• Vi kommer inte att publicera annonser från Sverigedemokraterna.

• Vi kommer att publicera debattartiklar från Sverigedemokraterna efter normal redaktionell prövning. Innehåller texten nya uppgifter, nya argument, nya frågor? Håller sig texten inom pressetiska och juridiska ramar?

• Vi kommer att upplåta plats för redaktionell granskning av Sverigedemokraterna.

Fan vad det här är svårt. Jag vet faktiskt inte alls vilket ben jag ska stå på. Sverigedemokraterna är ett parti som jag tycker är genomvidrigt. Jag har sagt upp bekantskapen med vänner som röstat på dem. Men när det gäller demokrati i ett större perspektiv så…

Å ena sidan är det stort att inte ta emot deras pengar, å andra sidan riskerar det att bli en omöjlig linje att balansera på. Det finns tex väldigt mycket i Kristdemokraternas (KD) nuvarande framtoning som jag tycker är avskyvärt och som bryter mot det jag skulle kalla för grundläggande mänskliga rättigheter. Den politiska debatten är inte vacker nu, så hur ska man kunna gå in och döma, eller döma ut, på det sätt som Helin/Mellin gör här?

Som sagt, i den här frågan är jag väldigt glad att jag inte är Jan Helin. Eller någon av de andra utgivare som nu hamnar under press. Det är verkligen ”damned if you do damned if you don’t” i sin prydo.

Ska jag ändå ta ett utgivarbeslut så hade jag landat i: ”är det lagligt så trycker vi”. Det är den enda rågång, i den här frågan, som jag ser funka i längden.

Uppdatering: Nu tar debatten skruv på Aftonbladet. Fredrik Strömblad tar ett bra tag om frågan på Same Same But Different. (BTW, måste undra om man har skaffat sig en snävare länkpolicy på nya SSBD, det känns lite snålt numera ;)

5 thoughts on “Jan Helin, Aftonbladet och Sverigedemokraterna”

 1. Hur vet du att det är lagligt, då? Det innebär – för nya företeelser som politisk reklam – att du riskerar landa i gränsfall, och då antingen väljer att tvinga fram prejudikat eller avstår från att ta emot annonsen för att vara på den säkra sidan.

  Reply
 2. ”är det lagligt så trycker vi”

  Håller med hela vägen i att detta är den enda vägen att gå. Så (tror) jag resonemanget skulle gå i alla andra fall som kan dyka upp och där moral och laglighet är diskutabel.

  Eftersom annonser är en viktig del i en tidnings intäkter innebär ställningstagandet att de faktiskt säger nej till finansiering av den debatt de säger sig vilja bedriva med/mot SD. Smart skulle vara att ta varje annonskrona från SD och lägga just på att driva debatt och avslöja den dolda agenda Helin refererar till.

  Reply
 3. Tycker det här är en tramsig argumentation från Aftonbladets sida som enbart kommer gynna Sverigedemokraterna. Ju mer det kan sätta sig i offermentalitet desto mer kommer man rösta mot “etablissemanget” och för Sverigedemokraterna.

  Det är ungefär lika idiotiskt som det varit ett tag att ignorera och inte ta debatten med Sverigedemokraterna. Det har inte direkt lyckats så superbra det heller.

  Reply
 4. @Fredrik: Varför bör en tidning undvika ett politiskt ställningstagande? Man har ju en ledarsida, man driver ju en linje, inte sant? Sen är praxis att detta inte ska märkas så mycket på nyhetsplats, men det sipprar ju ut ändå, redaktionen kan inte vara helt opåverkad av ledarsidans politiska färg.

  Märk väl att det Helin säger i citatet ovan faktiskt bara är att man ska tillämpa normala redaktionella principer; man ska inte ignorera SD utan fullt ut publicera sådant från och om SD som har nyhetsvärde. Mot det finns väl inget att invända?

  Sen det där att man nekar annonser är något som ligger helt separat från den redaktionella processen. Det är ett affärsbeslut, och man behöver faktiskt inte göra affärer med dem man inte gillar.

  Reply

Leave a Reply