jardenberg kommenterar – 10 Dec, 2010 #jjk

 1. Digitaliserade svenska dagstidningar
 2. – När jag ser den här tidningen från Sverige 1853 blir jag både nostalgisk och lite ledsen. Tänk om det verkligen är så att vi ser en epok gå i graven nu. Om det blir så att betalväggar, kvartalsekonomi, visionslöshet och oförmåga att vara i tiden ser till att det här försvinner.

  Det är omöjligt för mig att inte se paralleller till Facit. Där visste man också vad som var rätt, egentligen. Man satsade lite, men backade sedan tillbaka – väl medveten om att klockan räknade ner. Läs på om den sorgliga storyn med utgångspunkt i min gamla post. http://bit.ly/facitsjukan

  Många tror kanske att jag tycker illa om de traditionella medierna, eftersom jag ofta är vass i min kritik. Men det är inte så. Tvärtom. Jag vill ju att de ska finnas i morgon också. Men inte som de fanns igår.

  ”Kugghjulen i räknemaskinerna var företagets själ”

  Nog om det för nu. Fredag. Förkyld, men det blir ett spännande jobb i sthlm idag. Och jag lär inte hinna hem till Idol, buhu ;)

  Ses i helgen, eller hur?

 3. Abbey sidewalk
 4. – Det här måste väl vara ett slags all time high i bakomkulisserna?

 5. The appearance of impropriety
 6. – ”You will never keep people from talking. But you can take actions to influence the content of what they say.”

  And that action is? [säg det nu, alla på en gång]

 7. Wikileaks _Dec 8 John Muller PayPal statement.doc – Powered by Google Docs
 8. – Jag fortsätter att försöka få till stånd lite konkreta svar från den svenska representationen. Det verkar finnas mycket vilja, men – inte helt oväntat – stark kontroll från centralt håll. Vi får väl se. Jag skulle tycka det var intressant att få svar på en mängd frågor relaterat till Paypals agerande, både internationellt men också nationellt.

  För i ärlighetens namn, sådana här klargörande är ju verkligen allt annat än klargörande. Nu vet vi iaf att redan överförda medel kommer att släppas. Men alla andra frågor då?

  Om länken är trasig, kör med den här http://bit.ly/paypalstatement

 9. Ramlösa Brunnspark | Håkan Dahlström Photography
 10. – Titta så fint det är i min park. Kan ni förstå hur skönt det är för själen att ha sin boplats mitt i det här. Jag kanske borde uppdatera https://jardenberg.se/annexet med färsk bild för varje årstid?

 11. Sociala medier i offentlig sektor « inUseful
 12. – Översta filmen är ett sammandrag av de övriga tre. Skippa den och lägg istället knappt nio minuter på att lyssna på de tre treminutrarna under. Eller lägg iaf de sex minuter som krävs för @kalexanderson och @arkland_swe. Klippan @pelles gör det här så bra. Tack till både honom och @inuse_swe som supportar honom.

 13. Apple Calls Flipboard “iPad App Of The Year”
 14. – Priset alla vill vinna. Om jag ska gissa. För iPhone blev det Hipstamatic (bra att man inte bara fokuserar på det senaste coola utan ser till hela årets stjärnskott). Följ länkarna för mer läsning. Nästa år blir planeto årets spel ;)

 15. E-delegationen – E-delegationen
 16. – Håll ett öga här idag, det sägs att riktlinjerna för sociala medier ska publiceras i ett utkast under fredagen
  http://twitter.com/Edelegationen/status/12456710769737728

 17. Scott Adams Blog: Sweden 12/08/2010
 18. – En av mina stora idoler, Scott Adams, ger uttryck för en minst sagt medeltida syn i den här posten. Men vafan, när man skriver så här roligt är jag beredd att överse. Genier är ju alltid lite galna.

  ”If you have a penis, you’re half a rapist before you even get through customs. And if your condom breaks, that’s jail time.”

 19. Planeto – Chrome Web Store
 20. – Planeto finns så klart i Chrome Web Store. In och rejta. Om URLen blir trasig har du ett alternativ här http://bit.ly/wsplaneto

 21. Crunks 2010: The Year in Media Errors and Corrections | Regret the Error
 22. – ”In the end, Cooks Source shut down as a result of the error and its aftermath — offering another argument for why this particular mistake was so remarkable.”

  Be honest and do good shit!

 23. Lite mer kloner bara för att jag kan och vill | Kristina Alexandersons blogg
 24. – Klonerna är ett intressant varumärkesbyggande recept (och med en bra feelgood-twist bakom). Ögonen på @kalexanderson

 25. Assange och rättvisan « Juridikbloggen
 26. – Kan bara kommentera med ett utdrag så ni garanterat inte missar det: ”Det här är ju inga konstigheter. Men det har liksom slagit slint i huvudet även på en massa normalt sansade människor. Det har blivit ett skyttegravskrig där på ena sidan anmälarnas moraliska vandel ifrågasätts och på andra sidan Assanges moraliska vandel ifrågasätts. Där anmälarna målas ut som delaktiga i en komplott eller som hemliga agenter men där samtidigt andra anklagar misstankarna som ett utflöde ur en machokultur. Vi bevittnar en ovärdig karusell.”

 27. Bild zeitung blockerar safari-surf från iPad. Vi var många som såg det komma. Med bävan. Hejdå! | Flickr – Photo Sharing!
 28. – Tyvärr var det ju precis det här jag flaggade för i lördags (http://bit.ly/gMiVX5)

  Det är helt, HELT, bisarrt och så dumt så jag vet inte var jag ska börja. Undrar om DN, i sin version om ett par månader, kommer att göra samma upplägg. Två klickbara länkar. En till en halvnaken tjej och en till att köpa appen.

  All in, så att säga.

 29. Marketing Start-Up Involver Introduces Social Markup Language | Liz Gannes | NetworkEffect | AllThingsD
 30. – Involver är duktiga, men det här med att slå på trumman för ett språk, kalla det html för sociala medier och sedan ta betalt för att man ska få använda det – känns inte det #fail?

 31. FRA anklagas för bristande kontroll – DN.se
 32. – Can of worms. Och äntligen börjar det lyftas på locket. Det lär lukta värre än surströmming…

 33. U.S. to Host World Press Freedom Day in 2011
 34. – Har ju redan länkat en gång, men jag måste spara det här i minnesbanken. Ordentligt:

  ”The theme for next year’s commemoration will be 21st Century Media: New Frontiers, New Barriers. The United States places technology and innovation at the forefront of its diplomatic and development efforts. New media has empowered citizens around the world to report on their circumstances, express opinions on world events, and exchange information in environments sometimes hostile to such exercises of individuals’ right to freedom of expression. At the same time, we are concerned about the determination of some governments to censor and silence individuals, and to restrict the free flow of information. We mark events such as World Press Freedom Day in the context of our enduring commitment to support and expand press freedom and the free flow of information in this digital age.”

  Och när jag läser det om 20 år och inte förstår var det är kul så är här ett förslag på sökord: wikileaks cabelgate paypal visa mastercard amazon easydns. Det borde räcka för att friska upp minnet från den här mörka tiden.

  Som ändå är hoppfull på något sätt. Äntligen verkar engagemanget vakna över hela linjen.

 35. Søg i dokumenterne fra WikiLeaks – Politiken.dk
 36. – Det här är bra. Heja Politiken. Don’t talk, do! Det här borde alla medier göra, undrar om politiken vill dela med sig av sin tekniska lösning (inte för att det är så svårt, utan för att det vore ännu en bra markering.

  Här kan du bläddra http://91.214.23.156/cablegate/

9 thoughts on “jardenberg kommenterar – 10 Dec, 2010 #jjk”

 1. Förslag på gräv i närhet: Enligt de som kommenterar (disclaimer: jag är en av dem) så sysslar Sydsvenskan med hård vinkling i Assange-fallet. Vid ett flertal tillfällen har hela kommentarstrådar till artiklar plockats bort, utan att de innehållit något som bryter mot kommentarsreglerna (men väl motsäger artiklarna eller ger uttryck för en annan syn på saker än vad tidningen själv verkar vilja).

  Ang. #17: Är det easydns eller everydns du ville ha som sökord nu egentligen? ;)

  Reply
 2. 1: Hasselblad är en annan bra jämförelse. I ännu större utsträckning (jämfört med Facit) såg de den tekniska utvecklingen komma, ansträngde sig rejält för att anpassa sig, men i slutändan misslyckades de totalt ändå med detta.

  Reply
 3. 14: Ja, det är ju nästa logiska steg. Jag förväntar mig att någon kommer testa det, iallafall att blockera stora mängder material för iPad Safaris USER_AGENT. SvD och DN måste väl också ta bort PDF-prenumerationsmöjligheten (mycket lägre kostnad + bättre användarupplevelse jämfört med det galna “app-initiativet”).

  Reply
 4. 1. När man kollar de gamla digitaliserade tidningarna så ser man också hur otroligt lite tidningarna har utvecklats på 150 år. De har fått färg och de har blivit lite snabbare.
  Men på landet på Gotland kan du fortfarande inte få DN eller SvD på söndagarna… Då kommer det ingen lokaltidning heller.

  Reply

Leave a Reply