jardenberg kommenterar – 16 Oct, 2010 #jjk

 1. Heroes and mentors
 2. – Men fan så bra! Det här får inleda dagen och tjäna som tankeföda för hela helgen. Jag är tillbaka vid ”skolan i Aten” igen, till bilden av Platon och Aristoteles. Till tankarna som fick mig att skriva det här: https://jardenberg.se/b/precis-som-de-gamla-grekerna-sswc/

  Jag är ingen Jeff Bezos eller Anne Jackson, men jag försöker vara en enabler för så många jag kan. Responsen gör det värt det (ska återkomma till det i en anan bloggpost snart). Men jag försöker också komma närmare, för i mentorskapet ligger mycket lärande för min del också. Det en annan smartskalle kallar för omvänt mentorskap. Det är dialog. Jag har nog lärt mig lika mycket av http://www.sydsvenskan.se/malmo/article639870/Pris-till-ung-foretagare.html som han lärt av mig. Minst.

  Long story short: gå ut och lär (det här borde egentligen vara något helt annat än en kort och rörig kommentar inser jag nu).

  Lär ut och lär in. Inspirera och inspireras. Kommunicera och interagera. Möjligheterna har aldrig vara så stora som nu.

  Så om du inte vill vara min mentor, bli min hjälte.

  Samtal på klippa
  Tobias Björkgren tog bilden på #SSWC (CC-BY, klicka på bilden för mer info)

 3. all rooms | chat.stackoverflow.com
 4. – Flipp eller flopp med chat hos stackoverflow? Vet inte, men jag gillar presentationen på deras ingångssida.

 5. Yammer på svenska företag – tidiga slutsatser | axbom
 6. – Fan vet. I dagsläget hade jag nog nästan rekommenderat företagen att köra en facebook-grupp istället. Den nya grupp-lösningen är grymt bra och det är mycket vunnit med att låta folk hänga där de redan hänger.

  Jag har inte gjort en lika noggrann analys som Per, men min känsla är att Yammer har otroligt svårt att lyfta utanför de extremnördiga företagen.

  Så jag ställer frågan: någon som lagt intranätet i en Facebook-grupp?

 7. Binero: Simons SEO-tips – Gratisverktygen du bör testa del 1 | Binero – bäst på domännamn, vänligast på webbhotell
 8. – Missa inte heller del 2 http://blogg.binero.se/2010/10/simons-seo-tips-gratisverktyg-du-bor-testa-del-2/ eller Simons tidigare texter hos Binero om SEO. De är bra och komprimerade.

 9. Medieveckan: Självmordet i Södertälje
 10. – Ett bra veckobrev från vännerna på medievärlden. Det kan vara så att jag missat att länka. Förlåt. Men från och med nu stoppar du in det här i din RSS, eller hur.

 11. 5 times we almost nuked ourselves by accident
 12. – Scary stuff.

 13. The True Size Of Africa
 14. – Det kom ett mail: ”Har följt din blogg ett tag med intresse, efter ett tips ifrån en sommarpratare på bonusmaterialet för podcasts.” och det gjorde mig glad. Professor Lundblad tipsade ju om min blogg i somras och, minsann, ett resultat gav det ;)

  Hans, som brevskrivaren heter tipsar om http://www.informationisbeautiful.net – och även om den sajten varit med här ett par gånger så kör jag gärna ut tipset en gång till.

  Tack för du hörde av dig, Hans. Uppskattas.

 15. John Sculley On Steve Jobs, The Full Interview Transcript | Cult of Mac
 16. – Ser inte ut som jag länkade till den här igår – vet inte hur det gick till. Det här vill du läsa om du så bara har en liten, liten anstrykning av macskalle.

 17. Oct. 1: CMU, MIT and Union Study Shows Collective Intelligence of Groups Exceeds Cognitive Abilities of Individual Group Members – Carnegie Mellon University
 18. – ”New Study … Shows Collective Intelligence Of Groups Exceeds Cognitive Abilities of Individual Group Members”
  Wisdom of crowds, anyone?

 19. Clean water for those who need it
 20. – Mitt bidrag till gårdagens http://blogactionday.change.org/ blev bara ett par länkar, så jag kompenserar genom att låta er läsa Matts reflektion över vad vi använder vattnet till idag. Intressant, när det kommer innifrån google, så att säga.

 21. Augmented (hyper)Reality: Domestic Robocop on Vimeo
 22. – Och här, en skön konceptvideo. (normalt sett är gillar jag inte sånt fluff, men den här är ganska skönt osentimental och helt osäljig;)

 23. Jason Grigsby’s DOs and DON’Ts of Mobile Strategy
 24. – Bra! Bara så
  Tex: ”Don’t forget that the ‘U’ in URL stands for Universal.” – ska alltså läsas som att dina webbadresser SKA FUNGERA PÅ ALLA ENHETER. OK?

 25. WordCamp Stockholm 2010 » Hålltider
 26. – Ryktet säger att vi kommer att sända liveshowen från ”flyghyllan” – hur coolt är inte det? Låt oss göra det till en grym helg. Oavsett om du är där eller inte…

 27. it gets better « mymlan. the real.
 28. – Problemet är inte att det sker mobbing på nätet. Problemet är inte att någon hänger sig i ”direktsändning”. Problemet är inte 4chan eller flashback. Problemet är inte ens Facebook. Jag lovar.

  Problemet är att vi alls låter intolerans finnas i vårt samhälle. Det är fan inte värdigt oss. Om du inte tar ställning mot fördomar, rasism, onda och intoleranta människor så är du en del av problemet.

  Tack Mymlan för att du lät mig hitta den här fantastiska filmen.

 29. When Dilbert came to Nokia • The Register
 30. – Utöver storyn från HS som är länkad i den här texten bör du inte missa den här: http://www.hs.fi/english/article/Nokia+-+a+company+shackled+by+its+own+size/1135260835669

  Intressant att se hur Helsingin Sanomat verkligen lyfter på locket nu. Jag har fått intryck av att man historiskt varit väldigt försiktiga i sin granskning av nationalklenoden Nokia.

 31. How Benoit Mandelbrot Changed My Life
 32. – Kottke antar att vi i framtiden kommer att nämna matematikern Mandelbrot med samma vördad som vi idag pratar om Einstein (http://kottke.org/10/10/benoit-mandelbrot-rip). Så är det kanske, jag vet inte. Men nu är han iaf död och bort och nätet svämmar över av berättelser om honom, hans verk, hans påverkan. Vi lär snart se en google-doodle som inte hyllar Gaston Julia utan mästaren själv.

 33. AppleInsider | Sources: Apple to unveil revamped 11.6-inch MacBook Air next week
 34. – Jag hoppas, nästan så det för ont, att de här ryktena ska stämma. Jag vill ha en alldeles underbar skrivmaskin, baserad på allt det goda med den Air jag har idag, men ännu lite mindre och smidigare. Bara de inte kapar för hårt – jag måste kunna köra presentationer från den. Pretty please?

 35. Den digitala gerillan
 36. – Jonatan i en text om fildelare, bilden av dem i medierna och eslövianens ftp ;) A good read.

 37. Advice To Nordic And European Startups by Jason Calacanis of This Week In Startups #TWiST
 38. – Jag tycker det är synd att Annika inte ställer de brännande frågorna om Mahalo, men då hade hon kanske inte fått göra intervjun ;)
  Jason Calacanis som haverist, storryn går att följa via ett gäng länkar: https://jardenberg.se/?s=calacanis

 39. Kaninöronen som ”sätter” guldkant på tillvaron
 40. – Väldigt ”rolig” post från Mattias.

2 thoughts on “jardenberg kommenterar – 16 Oct, 2010 #jjk”

Leave a Reply