jardenberg kommenterar – 2010-01-22

 1. The Fastest Text Input Test: Laptop, iPhone, Pen, Palm, or Newton? – Text input test – Gizmodo
 2. – YES! Det är ju precis det jag sagt till skeptikerna. iPhones tangentbord är grymt snabbt. Jag skriver obehindrat hela uppsatser nu. Snart lika snabbt som på Airen. Guld!

 3. Website monitoring status – Public API Status
 4. – Supersmart. Om Tweetie inte vill låta dig posta, börja med att kolla här. Är det rött ljus kan du sluta felsöka och bara vänta ut att api-gudarna startar om något på andra sidan…

 5. Google Beats Estimates With Very Strong Q4: $6.67 Billion
 6. – Hur ska man INTE bli imponerad av Google?

 7. Don’t make the mistake of giving up the Voice of the Brand
 8. – På rak arm känner jag bara till en tidning med en renodlad och dedikerad brand manager – http://twitter.com/pmayerhofer/status/172649628 ;)

 9. Breaking Ground on Our First Custom Data Center
 10. – Facebook om vår tids fabriker. Datacenter. Antar att ett eget center var en viktig kulturell händelse. Nu är man en av de stora, liksom.

 11. People In Order: Age 1 To 100 [VIDEO]
 12. – En video från 2006 får fötter igen. Kan inte kolla den just nu, men jag har en bra känsla.

 13. Tanka ner framtiden till din mobil
 14. – Mitt korta omdöme: snygg men dum. Mitt lite längre omdöme: https://jardenberg.se/b/ny-iphone-app-aftonbladet-supernytt/

 15. SFO – undergångsstämning
 16. – “Liksom NYT tänker de börja ta betalt på nätet, snart. I deras fall tror jag att de inte har något större val. Risken för nedläggning lurar hela tiden runt hörnet.”. [ingen kommentar]

 17. TED | Talks | List
 18. – Jag ska snart sätta ihop en bloggpost med mina egna favoriter, och mina vänners. Kolla #TED10topp på twitter/fb för work in progress. Men tills dess, om du klickar i “most favorited all-time” här, så…

 19. Guardian Launches Search Engine for Government Data
 20. – Fan vad de kan.

 21. Beware Developers: App Removed From App Store At Request of Competition
 22. – Ibland undrar man hur det går till när Apple sätter upp policy för app store. Och kanske inte bara ibland?

 23. Five Best Online Diagramming Tools
 24. – OMG! 4-way venndiagram. Vilken fest, eller hur @hepp?

 25. Visa upp din trafik på SIS-index – det är gratis!
 26. – Bra nyttoblogg av Nikke. Jag ligger på plats 41 i blogg-kategorin, det är en bra bit upp till Nikke. En bra målbild ;)

 27. The 4 Big Myths of Profile Pictures « OkTrends
 28. – Jisses, gediget arbete om profilbilder. Ska gå igenom och måtta mot min, tror jag har minst hälften rätt…

 29. UK Launches Open Data Site; Puts Data.gov to Shame
 30. – Det verkar som om England var ett klart bättre driv i öppenhetsfrågan än USA just nu. Får man spekulera? Både NYT och Guardian har varit starka påskyndade. Numera har Times backat hem och sysslar mest med paywall, medans Guardian ångar på som om det gällde livet (vilket det ju på sätt och vis gör). Kan det vara en del av förklaringen till utvecklingen?

 31. Spotify “paying labels well”, music exec reveals
 32. – Det känns onekligen svettigt. Både med att behöva backa till invite-only i UK och att kanske göra om modellen helt för US. Gänget har att göra, inget snack om den saken.

 33. Please copy me » Äntligen en pizzeria som fattat vad folk
  verkligen vill ha
 34. – Affärsutveckling när det är som bäst.

 35. Kontroll är frihet, säger Bildt
 36. – Calle får mothugg. Bra där. Dessutom har jag aldrig förlåtit honom den kavajen.

 37. Pirate Bay's VPN goes public: Ipredator
 38. – Mina testar visar tyvärr på att jag tappar för mycket speed.

 39. IDG-användarna älskar bytet från XCAP till WordPress
 40. – WordPress ÄR en makalös (notera hur jag försöker variera mitt språk;) plattform. Hur många gånger ska det behöva bevisas?

17 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2010-01-22”

 1. Marknaden var inte särskilt imponerad av Googles rapport iaf. Aktien ned nästan 5% på AH på Nasdaq efter presentationen och med volym:

  http://www.nasdaq.com/aspxcontent/ExtendedTradi

  Intraday-chart med handel AH i grått efter kvartalsrapporten släpptes:
  http://bit.ly/7PIRFL

  Google har högt P/E och skyhöga förväntningar att infria på dagens kurs och även om “don´t be evil” som ambition är beundransvärd blir det onekligen intressant att se bolaget sättas på de riktiga prov det kommer att innebära som stort, publikt företag med kvartalsrapportstress framöver.

  Nu tror jag iofs. att det blev en överdrivet negativ reaktion igår kväll efter Nasdaqs stängning och att aktien bör kunna rekylera uppåt idag, men vad som hände igår ger ändå en tydlig signal på hur mkt framtida förväntningar som ligger inbakat i den aktien.

  Reply
 2. Visst är det så. “Buy the rumour, sell the news.” Ligger en del i det.

  Det som ändå var rätt speciellt igår var att Google slog de högt ställda förväntningarna “på pappret”. Ändå tankade aktien rejält direkt…

  Även om jag inte kollat på den värderingsmässigt annat än på ytan eller har någon närmare koll på övrigt nyhetsflöde, så känns det tycker jag som om marknaden inte diskonterat Kina tillräckligt när det gäller Google. Det är möjligtvis det långa perspektivet kring det som nu börjar sjunka in och alla nyheter nu som inte är helt otroligt bra känns som besvikelser?

  Onekligen otroligt spännande bolag att följa.

  Reply
 3. Re nyhet nr 1, läser jag i texten om hur det ovetenskapliga testet gick till:
  “There are some details that are a little troubling, of course; with handheld keyboards, speed greatly depends on how often you use then, and the tester has been using an iPhone as his main handheld for 18 months.”

  Hm…

  Reply
 4. Absolut skulle det vara illa om jag använde testen för att klanka ner på andra devices. Det enda jag vill säga var att jag ser samma sak för egen del – jag skriver inte lika snabbt på iPhone som på mina fullstora mac-kbds, men det är inte heller så långsamt att det utgör någon begränsning i praktiken.

  Jag skriver SKITLÅNGA texter på iPhone numera, till och med på skumpig buss, tåg eller flyg. Det är suveränt.

  Reply
 5. Min egen erfarenhet (jag har inte testat iPhone) när det gäller att skriva mejl på mobilen:
  Hade en Ericsson P1i under drygt två års tid. Den har ju ett eget tangentbord, mittemellan Blackberrys och de gamla bara-siffror. Men det tyckte jag var rätt kass.
  Sedan fanns det en penna med teckenigenkänning som jag använde. Det gick sådär. Jag kom aldrig upp i hastighet, en anledning var att svenska tecken krävde extra manövrar som telefonen hade vissa svårigheter att tolka. Säkert en träningssak men ofta fick man skriva in ett ö mer än en gång.
  Nu kör jag en HTC Hero. Det tog mig inte mer än någon timme att behärska tangentbordet för att skriva mejl. Jag märker redan att jag skriver mycket längre texter och mejl nu än med P1:an, trots att jag bara använt mobilen en månad. Även om man missar “tangenten” med fingret så är telefonen ganska bra på att gissa rätt ord och föreslå. Och den lilla navigationskulan är faktiskt smidig när man ska förflytta sig tecken för tecken i en text!

  Men telefonen kommer inte i närheten av den hastighet jag har på ett fullstort tangentbord på en stationär dator såklart. Där tittar jag ju inte på tangentbordet när jag skriver utan bara på skärmen.

  Ska bli spännande att se om det kommer Android/iPhoneOS-baserade större plattor, kanske i storleken 8-12 tum, och se hur fort man kan skriva på dem med ett ännu större tangentbord?

  Reply
 6. Som du vet har jag en Hero också, så jag hoppas du kan lita på mig när jag säger att det är en ENORM skillnad mellan tangentbordet på iPhone och det på Androiden. Det går inte ens att jämföra på samma dag.

  Och jag misstänker faktiskt att jag inte tittar speciellt mycket på tangentbordet på iphone när jag skriver. Precis som med fullstor fingersättning så verkar det som om tummarna i allt större utsträckning hittar sin väg själv.

  Reply
 7. Får tro på dig. Även om du ju faktiskt verkar ha iPhone som förstatelefon så liiite subjektiv är du allt. ;-)
  iPhone hade varit ett alternativ om den hade gått att köpa olåst över disk i Sverige. Men eftersom det inte går så gick den bort.
  Blir spännande att se om den officiella HTC-uppgraderingen till 2.0/2.1 för Hero förbättrar tangentbordet ytterligare. Ska väl komma i februari typ…

  Reply
 8. Hmm.. Är inte alls särskilt snabb på iPhone i jämförelse med vanligt tangentbord även om den är betydligt snabbare än alla andra mobiler jag haft tidigare. För stora fingrar eller bara behov av mer träning månne? Hur håller ni i telefonen när ni vill skriva effektivast?

  Reply
 9. Jag kämpar faktiskt med Hero som första-telefon. Det är den som har mitt tre-ab, -46735187700. Men det är en kamp. Så fort jag måste får något gjort på riktigt så åker iPhonen fram istället.

  Reply
 10. Hur man skriver med iPhone? Liggande orientering, så klart, när jag ska skriva med två-handsfattning. Klämmer kortsidorna mot respektive ”pekfinger-kudde” i handflatan. Botten vilar moi vänster ringfinger och höger långfinger (ingen aning varför det blivit så). Mothåller lite lätt med pekfingrarna på baksidan och dundrar loss med båda tummarna.

  Reply
 11. Kan rapportera att jag har exakt samma uppfattning som @jocke även efter några veckor med Nexus One. Det _finns_ något extra som Apple gör, en extra koll, en extra grej, en extra ansträngning som gör att du alltid träffar rätt med iPhone och bara nästan rätt nästan alla gånger med Android.

  Jag tror BoyGenius m fl har rätt när de skriver att Google egentligen är rätt kassa på grejjer som kräver kärlek och omtanke och pyssel och det där lilla extra, det enda Google kan är sånt som matematskt och logiskt kan beskrivas i formler.

  Och det räcker inte hela vägen fram.

  Reply
 12. Tja, vi får väl se. Google är ju kända för att släppa alla sina tjänster som beta och sedan konstant vidareutveckla dem.

  Apple har ju också lärt sig av sina misstag. Ett av mina bestående minnen från tiden som Mac-användare var att de levererade världshistoriens sämsta mus (den lilla runda) som vi alltid fick kasta direkt i papperskorgen och köpa en riktig innan det gick att jobba med den nyinköpta 20.000-kronorsdatorn, även deras tangentbord var till vissa modeller usla. Likaså tog det rätt många år innan MacOS var ordentligt stabilt, egentligen allt innan OS X.

  Det blir spännande att se kampen framöver. Helt klart är att Apple/Android satt fart på trötta mobildionsaurier trots sin bristande erfarenhet av telefoner.

  Reply
 13. Tack för tips! Testade, men jag är nog för skakig på händerna för att få det att funka tyvärr, men jag kan tänka mig att det går riktigt snabbt om man lär sig. Får öva helt enkelt…

  Reply

Leave a Reply