Stina Morian är ute på ett korståg mot dubbelpostare, alltså sådana som trycker ut samma meddelande i flera kanaler. I mitt fall handlar det om att mina tweets går över till Facebook också.

Om då Stina följer mig på både Facebook och Twitter så ser hon mina meddelade två gånger, och det kan jag förstå är minst en gång för mycket. Men att Stina tycker jag ska sluta räcker inte, för det är inte av bekvämlighet jag gör det. Det finns en tanke.

Min filosofi är att filtret i allt högre grad flyttar ut till mottagaren. Det är klart att jag som avsändare också har ett ansvar, och hur jag tänker redogör jag för lite längre ner. Men först det viktigaste: att lära sig filtrera.

Så här använder du ”hide” i Facebook för att fortsätta vara vän, men slippa oversharing. Anoying american video below, men den gör sitt jobb.

Helt kort. Lägg markören över den statusuppdatering som du vill filtrera bort från din newsfeed, ute till höger dyker det upp en knapp som säger ”Hide” (eller kanske ”Dölj” om du kör svenskt), och lite beroende på vad det är för statusuppdatering så får du olika alternativ. Välj ”Hide Joakim Jardenberg” och du slipper se mina uppdateringar.

Du behöver alltså inte unfrienda mig, Stina.

Så, min setup för att vara en ansvarsfull dubbelpostare:

  1. Bakgrunden först: det är inte upp till mig att bestämma i vilken kontext någon vill följa mig. En del gör det på Twitter, andra på Facebook. Någon kanske bara genom att titta in på min Lifestream. Var och en får bli salig på sitt.
  2. Ja, alla nätverk har olika fokus. Jag dubbeldelar tex ingenting till LinkedIn, det känns som helt fel sak för det sammanhanget. Jaiku tänker jag också låta ha en särställning, bara för att;) Men i fallet med Twitter och Facebook är de tillräckligt lika för att det mesta ska vara motiverat att köra ut på båda.
  3. Det finns en viss fingertoppskänsla vill jag påstå. Tex låter jag aldrig @reply gå från Twitter till Facebook – det finns ju inget sammanhang. Och jag gör oftare direktpostningar till Facebook också, jag är mer chatty och privat där.
  4. När det gäller externa applikationer som tex Gowalla och Foursquare skickar jag aldrig incheckningar vidare till Twitter om jag inte lagt till någon text – alltså gjort om den till en mer eller mindre fullvärdig Tweet.
  5. Och självklart – jag följer upp och svarar på kommentarer i alla de miljöer där jag postar. Försöker iaf…
  6. Uppdatering: Kommentarssystemet Disqus har en funktion för att skicka iväg kommentaren (och en länk till inlägget) till olika system. Ibland drar jag iväg mina kommentarer den vägen. Försöker se till att de är tillräckligt intressanta för att skapa ett drag in till posten. Det är inget jag gör på ALLA kommentarer, varken på egen blogg eller på andras.

OK? Kommentera gärna eller ge din syn på saken.