Jag: en dubbelpostare

Stina Morian är ute på ett korståg mot dubbelpostare, alltså sådana som trycker ut samma meddelande i flera kanaler. I mitt fall handlar det om att mina tweets går över till Facebook också.

Om då Stina följer mig på både Facebook och Twitter så ser hon mina meddelade två gånger, och det kan jag förstå är minst en gång för mycket. Men att Stina tycker jag ska sluta räcker inte, för det är inte av bekvämlighet jag gör det. Det finns en tanke.

Min filosofi är att filtret i allt högre grad flyttar ut till mottagaren. Det är klart att jag som avsändare också har ett ansvar, och hur jag tänker redogör jag för lite längre ner. Men först det viktigaste: att lära sig filtrera.

Så här använder du ”hide” i Facebook för att fortsätta vara vän, men slippa oversharing. Anoying american video below, men den gör sitt jobb.

Helt kort. Lägg markören över den statusuppdatering som du vill filtrera bort från din newsfeed, ute till höger dyker det upp en knapp som säger ”Hide” (eller kanske ”Dölj” om du kör svenskt), och lite beroende på vad det är för statusuppdatering så får du olika alternativ. Välj ”Hide Joakim Jardenberg” och du slipper se mina uppdateringar.

Du behöver alltså inte unfrienda mig, Stina.

Så, min setup för att vara en ansvarsfull dubbelpostare:

 1. Bakgrunden först: det är inte upp till mig att bestämma i vilken kontext någon vill följa mig. En del gör det på Twitter, andra på Facebook. Någon kanske bara genom att titta in på min Lifestream. Var och en får bli salig på sitt.
 2. Ja, alla nätverk har olika fokus. Jag dubbeldelar tex ingenting till LinkedIn, det känns som helt fel sak för det sammanhanget. Jaiku tänker jag också låta ha en särställning, bara för att;) Men i fallet med Twitter och Facebook är de tillräckligt lika för att det mesta ska vara motiverat att köra ut på båda.
 3. Det finns en viss fingertoppskänsla vill jag påstå. Tex låter jag aldrig @reply gå från Twitter till Facebook – det finns ju inget sammanhang. Och jag gör oftare direktpostningar till Facebook också, jag är mer chatty och privat där.
 4. När det gäller externa applikationer som tex Gowalla och Foursquare skickar jag aldrig incheckningar vidare till Twitter om jag inte lagt till någon text – alltså gjort om den till en mer eller mindre fullvärdig Tweet.
 5. Och självklart – jag följer upp och svarar på kommentarer i alla de miljöer där jag postar. Försöker iaf…
 6. Uppdatering: Kommentarssystemet Disqus har en funktion för att skicka iväg kommentaren (och en länk till inlägget) till olika system. Ibland drar jag iväg mina kommentarer den vägen. Försöker se till att de är tillräckligt intressanta för att skapa ett drag in till posten. Det är inget jag gör på ALLA kommentarer, varken på egen blogg eller på andras.

OK? Kommentera gärna eller ge din syn på saken.

32 thoughts on “Jag: en dubbelpostare”

 1. Även om jag inte kör lika många kanaler som Jocke så gör jag i princip likadant, dvs skickar mina twitter postningar till Facebook och uppfattar att mina vänner tar det på ett bra sätt. Ingen har reagerat, vad jag vet, på detta. Mina tweets skickas dessutom till min blogg och visas där, men inte som bloggpostningar, utan i en särskild gadget. Detta gör jag för att eventuellt attrahera dem som besöker bloggen, men inte använder twitter, att börja twittra.

  Reply
 2. Men då döljer man ju även dina postningar som är fjorda på FB, eller hur? Det går väl inte att välja att bara dölja dina FB-posts som kommer från Twitter.

  Reply
 3. FB-posta dina tweets genom en separat app så kan vi filtrera bara tweetsen. T ex selective twitter status om den går att ställa om till alla tweets.

  Reply
 4. Kollade inställningarna på Selective tweets och den går nog bort om du vill få tweets till fb ofiltrerat dvs utan att lägga till #fb. Men det finns kanske andra.

  Reply
 5. Vad trevligt för Stina att hon får vara kompis med dig, Jocke, på flera kanaler! Är inte det lite samma sak som att ha en kompis som både är granne och musikintresserad och kanske t o m på samma gång kollega?

  Att klaga på att upprepa sig är som att sitta i fikarummet och berätta en rolig historia och en av de närvarande säger: “Sluta! Jag har redan hört den!”. Ja han ja, men alla andra i rummet har inte hört den.

  Min Twitterlista skiljer sig avsevärt från min FB-lista. Överlappningen är väldigt liten. Bland min musikerkompisar/kollegor har jag i princip EN på twitter och bland mina webbutvecklarkompisar/kollegor ca 5. Vilket i sig är skrämmande lågt med tanke på att man borde vara lite mer intresserad av kommunikationskanalerna som används för tillfället.

  Om man varje gång man gör en tweet (eller inlägg på FB) måste fundera på om somliga “överlappare” kan drabbas, tvingas man till att vara redaktör när man i själva verket bara är intresserad av att vara människa.

  Reply
 6. Jag tycker dubbelpostning är dåligt för att det sätter käppar i hjulen för verktyg som aggregerar data från fleras källor. Tills plattformar stödjer dubbelpostning på ett vis som gör att de går att exkludera ur gemensamma flöden tycker jag det är fel.

  Kolla ex. in Activity Streams standarden och aggregatorer såsom Cliqset – det pågår jobb för att göra det möjligt att identifiera dubbelposter – men tills dess kommer en Cliqset profil för en dubbelpostare att hålla väldigt låg kvalitet.

  Istället för manuell dubbelpost borde plattformar göra som Jaiku gjorde och koda in stöd för att importera flöden från andra sajter utan att behöva göra dem likställda med sajtens egna unika innehåll. Det är ju om inte annat smart för att värna om kvaliteten på plattformens innehåll – tänk bara om man kunde identifierat och optat ur alla incheckningsmeddelanden på Twitter precis som man kunde på Jaiku när det begav sig – hade ju varit extremt uppskattat och ökat kvaliteten på det innehåll som är unikt för Twitter!

  Reply
 7. något som jag har tänkt på är att du även postar dina svar som kommer via disqus. de kommer oftast helt utan kontext. det kanske är en kanal att tänka på om den skall publiceras på FB?

  Reply
 8. något som jag har tänkt på är att du även postar dina svar som kommer via disqus. de kommer oftast helt utan kontext. det kanske är en kanal att tänka på om den skall publiceras på FB?

  Reply
 9. Och där förlorade ni mig…

  Känner mig genomkorkad! Vad exakt är det man ska veta för att kunna använda kommunikationskanaler? Bland mina kompisar finns ett par som just börjat använda mejl frekvent, några som precis signat sig på Facebook och Twitter orkar i princip ingen alls pröva på. Och dessutom anses jag lite crazy som bloggar…

  Varför måste man kunna bygga bilen för att kunna köra den?

  Reply
 10. Väldigt intressant område! Håller med dig om att filtret i allt högre grad bör flytta ut till mottagaren eller som Shirky sammanfattar det: Det handlar inte om information overload, det handlar om filter failure.

  Här finns otroligt mycket att göra, för även om utvecklingen borde gå mot filtrering så är information overload ett otroligt problem och en stor utmaning att ta sig an. Tyckte t.ex. att Thord Hedengrens inlägg kring RSS-läsare vs. Twitter och hur man som individ använder verktygen på helt olika sätt egentligen handlar om just det:

  http://tdh.me/rebooting-rss-in-the-time-of-twit

  En fråga kring dubbelpostning generellt som jag funderat över rör det här med dublicate content. I vilken utsträckning kan det ha negativa konsekvenser på den fronten och att man bör justera implementationen efter det eller är Googles algoritmer helt enkelt klyftiga nog att inte ens göra det till en issue att ta i beaktande öht?

  Reply
 11. Stort tack för länken, kan inte annat än hålla med dig. Det finns tveklöst mycket att förbättra vad gäller såväl informationskonsumtion och spridning över de sociala nätverken.

  Du slipper mig angående dubbelposterna den här gången, Jocke – men jag tycker fortfarande att Disqus-till-X är något du behöver fundera på… ;)

  Reply
 12. När det gäller punkt 4, så ser jag sällan någon extra text från dina foursquare-poster, skärpning! ;)

  Reply

Leave a Reply