jardenberg kommenterar – 28 Feb, 2011 #jjk

 1. xkcd: Compass and Straightedge
  – Jag ska inte ta för vana att göra så här, men jag har förstått att många missar xkcd för att man inte kollar in tooltip/title-taggen. Så här står det om du vilar markören över dagens bild: ”The Greeks long suspected this, but it wasn’t until April 12th of 1882 that Ferdinand von Lindemann conclusively proved it when he constructed himself the most awesome birthday party possible and nobody showed up.” (men bara på originalsajten inser jag, inte på min embed.ly-embeddad bild nedan. En oembed-miss?)
  http://xkcd.com/866/

  Och nu är det måndag. Veckans andra arbetsdag (söndag är alltid den första och lördag är allt för ofta den sista). Den här veckan ska jag försöka bestämma mig för ett antal saker inför framtiden. Borde egentligen åka iväg och sätta mig på en klippa, men det hinns inte med. Istället blir det till att klura under ställtiden. Det blir bra det med. Som jag ibland kommer på mig själv med att säga:

  ”Where there is joy, curiosity, a sense of opportunity, determination and smart people taking collaborative babysteps – things will be good!
  #lifeisgood”

 2. Korta klipp – Frigyes-gate och en bonus: 28 Februari 2011
  – Håller med Fredrik om liveträsket! ”Seriöst, Aftonbladet – en enda liten puff om ”Alla vinnarna”, hade det kostat så jävla mycket.”I övrigt, ännu ett mycket bra temanummer av korta klipp. Hatten av!
 3. Utkiksbloggen: Debatten om Norran, Journalisten och Katrineholms-Kuriren
  – Redaktörn’ sammanfattar och bygger länklista som är värdefull för framtiden.
 4. Djangy – Instant deployment and scaling for your Django applications
  – Heruko går som tåget (http://heroku.com/) och Djangy stänger ner. Är det ett tecken i tiden?
 5. Working at Microsoft – Day to Day Coding
  – Att han har målat om sitt kontor själv, eller att han ens har ett kontor, intresserar nog inte så många. Däremot tror jag vi är många som är intresserade av att läsa om deras kod-miljö och hur de hanterar flöden. Om inte – move on ;)
 6. Mat
  – Om “att lära sig äta”, och det ska fan inte underskattas. Det är lite clayshirkeyism över det där också, för vi måste vara noga med att unlearn i matsammanhang också. Våra smaklölar förändras med åren. Jag brukade hata oliver, nu älskar jag det. Samma med sardeller och ansjovis. Jag brukade älska bananer, nu får jag kväljningar av dem (men på det hållet är det sällan problem att lära om;).
 7. Doktor Spinn’s Daily Smurf Tips
  – Inledningen till Jerrys #3 är världsklass. Undrar om Giertta verkligen satte den rubriken själv?
 8. The Publisher’s Dilemma | Monday Note
  – An industry too big to bend is bound to break. Hur mycket har jag, och många med mig tjatat om det här. Det envisa mothållet kan inte förklaras på annat sätt än med mitt inledande citat av mig själv.Sedan håller jag fortfarande inte med om ”As the failure of advertising-based models sinks in” – jag tycker inte annonsmodellen har bevisats #fail, det är bara mediebranschen som inte lyckats skruva till den. Upprepar frågan igen, hur många smarta google-ekonomer har man rekryterat över till mediebranschen? Siffran är nog fortfarande noll. 

  Anyway, inget är mer sant än: ”Some radical re-engineering is needed.” Så kan Giertta och andra säga vad de vill. Kurvorna ljuger inte.

 9. Twitter / (a)Wael Ghonim: Egyptian mainstream media …
  – Fast frågan är om det inte är google-chefen som missuppfattat hur seriösa rapporterna är i traditionella medier. http://thenextweb.com/socialmedia/2011/02/28/reports-of-facebook-being-sold-to-saudi-king-are-false/ Anyway, han hade mycket väl kunnat ha rätt. Sorgligt, men sant…
 10. What ‘The Social Network’ Won (Three Awards, But Not Best Picture) #Oscars
  – Om inte The King’s Speech vunnit bästa film hade jag blivit förtvivlad. Frågan alla ställer sig nu är: kommer tvillingarna Winklevoss göra anspråk på en Oscar till troféhyllan?
 11. Google Receptsök pressar receptsajterna
  – Google rullar in på marknad efter marknad. Det är nästan deras skyldighet, givet mantrat att leverera så mycket kvalitet till slutanvändaren som möjligt. Men ändå, det är alltid svårt när generalagent konkurrerar med sina egna återförsäljare (själv brukar jag använda hittarecept.se och det kommer jag nog fortsätta med)Men jag blir nyfiken på Nikkes resonemang om microformats-leveransen. Jag har undrar mycket över praktiken i de fallen och skulle gärna läsa mer. Har det skrivits något från Reco och Rejta?
 12. Veckan som gick – Vecka 8
  – Måndagslänk till ett snyggt sammanhållet söndagsbrev. Däremot saknar jag en hel del länkar och umph när det gäller public service senaste utspel om öppenhet. UR är ju kronan i juvelen och saknas helt, liksom uttolkningen av SR. Dessutom tycker jag att fokus på SVT:s artikel är galet. Nåja. Även solen…
 13. Gmail accidentally resetting accounts, years of correspondence vanish into the cloud? (update) — Engadget
  – “rm -rf /” …
  En god vän till mig blåste en gång [n] antal konton hos den tidens största mailleverantör. Men det var snart 15 år sedan, och jag trodde inte det skulle kunna hända idag. Jag hade tydligen fel.Det är är inte bra…
 14. Facebook ‘Like’ Button Takes Over Share Button Functionality
  – Stor skillnad i vilken exponering ett ”like-klick” leder till – kaxig ändring. Vad säger ni, ska vi hålla ögonen på statistiken de närmsta veckorna?
 15. Ted Valentin: Rädda din döende Metroblogg
  – Oavsett om tomtarna på Metro lyckas rädda Metrobloggen eller inte (eller var allt bara en setup från början?) så tycker jag du ska använda Teds verktyg och dra därifrån. ASAP!
 16. Fel tänkt av Håkan Sörman om e-legitimationer « Kirei
  – Ibland är SKL helt briljanta – som när de satte ihop sina riktlinjer för Sociala medier. Och ibland är de helt tappade bakom en spårvagn – som när de skriver om eleg. När vi äntligen börjat baxa den här frågan i rätt riktning (öppet och modernt) så kommer det här märkliga inlägget http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fel-tankt-om-e-legitimation_5967873.svd . Hoppas verkligen det inte får ett uns av genomslag utan att man lyssnar på smartskallar som Fredrik på Kirei istället. Vi säger så va?
 17. Det är inte makten det är målet
  – … och det gäller att skilja på absolut makt och relativ makt. Bland annat. Jag håller med Mattias fullständigt i den här posten. Det gäller att hitta rätt i begreppsdjungeln.I det militära handlade det mycket om att skilja på chef och ledare, och det är också en aspekt som behöver komma in i den här matchen. Spännande, eller hur?
 18. dlvr.it : deliver your content to the social web.
  – Jag älskar dlvr.it men just idag har jag lite problem att bli av med en text som helst inte ska åka med ut i tweeten. Så ursäkta att jag experimenterar lite.
 19. Ta med ditt eget tangentbord | http.tv4.se
  – Bring your own computer – precis. Och use your own tools. Igen, som den underbara kommentaren från läraren på en gymnasieskola: ”att som behövs är internet”.
 20. Chelsea Otakan: Typography & WP « WordPress.tv
  – Jag skulle gärna köra hustypsnittet Reykjavik på mina bloggar. Kanske.

Leave a Reply