jardenberg kommenterar – 29 Oct, 2010 #jjk

 1. Rasism och sexism i ”Tre pepparkaksgubbar”
 2. – Kuratorn på Mullbergaskolan klipper till igen. Enjoy! Jag menar det!

  Och idag är det fredag. Ni vet vad det betyder? Bara tre arbetsdagar kvar den här veckan. Så nu kör vi järnet. Yihaa!

 3. Mozilla Labs » Rainbow » Blog Archive » Cloud, meet Rainbow
 4. – Om gänget på Mozilla hade kunnat sin Tetra Pak-historik hade de nog inte döpt projektet till Rainbow…

  Anyway – det som är riktigt intressant här är att det är ännu ett inspel i debatten om apps eller webben. Om det här flyger och funkar så kommer man alltså inte behöva en app (eller flash) för att Bambusa från sin iphone. Då räcker det att gå in på en webbsida, sikta och börja livestreama.

  Förstår ni nu vad jag menar. Allting, ALLTING, rör sig i riktning in mot browsern. Vi kommer behöva appar i många år till, men det är inte där vi kommer att stanna.

  Men det betyder inte heller att det vi gör nu är meningslöst. Apparna lär oss oerhört mycket om betalmodeller. Om gränssnitt. Om distribution. Om användarnas beteende. Allt det där kan vi ta med oss för att göra fantastiska tjänster som rullar i webbläsaren.

  One machine, many windows. OK?

 5. Sign up for Flickr with your Google Account! « Flickr Blog
 6. – Jag tycker så klart att det är här alldeles utmärkt, men fascinera igen av hur totalt urvattnat och kraftlöst Yahoo upplevs idag. Så det är bara bra, det är strålande bra, att flickr närmar sig andra partners.

 7. John Nack on Adobe : Adobe demos Flash-to-HTML5 conversion tool
 8. – Den här sortens konverteringar gör mig alltid lätt skeptisk. Det har en förmåga att bli less than good. Men det är jäkligt intressant att se Adobe jobba på det. Inte otippat, men intressant. Överlevnadsfråga, skulle jag säga.

 9. Stockholm, Sweden | Gowalla
 10. – Snyggt gjort, och inte så konstigt att sthlm får en egen sida i hård konkurrens med andra världsmetropoler. Det är ju nästan bara svenskar som använder Gowalla. Här hemma har vi alldeles uppenbart inte insett att det är foursquare som är the shit ;)

 11. Subtraction.com: My iPad Magazine Stand
 12. – Unshare-delete på förra versionen där jag kallade på @stroemberg. Han hade ju redan kommenterat. Se här http://fredrikstromberg.se/2010/10/28/korta-klipp-28-oktober-2010/

 13. Glass
 14. – Äntligen ett inlägg från XKCD i nattvardsdebatten. Den här har jag väntat på ;)

 15. Tunn som en tidning
 16. – “Det är som att gå med en liten kuvertväska, en sån damer har på finare fester, i handen.” och precis där är halva skälet till att jag väntar på en 13″ istället. Jag är för stor. Ver du vilket det andra halva skälet är?

 17. Google ritar om kartan igen
 18. – Det är en ynnest att få följa tankarna från absoluta framkanten via sådana smartskallar som Ted Valentin och Nikke Lindqvist.

  Det är också skönt avslappna att inte behöva slåss så hårt själv, utan få sitta på läktaren och se dem utkämpa den tuffa matchen, där inte bara medspelaren utan också motståndaren heter Google. Jag är inte avundsjuk.

  Redan i det militära pratade vi om det olyckliga och svåra i att “jaga ett rörligt mål”. De flesta av oss gör ju det ändå, i vår dagliga verksamhet. Men utanför googles träfflista går ändå det mesta i (relativt sett) maklig takt, och med örat mot marken hör man mullret en bra stund innan buffelhjorden kommer stormandes. Så ser det inte ut för våra Google-cowboys.

  Men jag har svårt att tycka Google gör fel. De har skapat sitt ekossystem. Det är klart att jag ibland tycker att de kommer farligt nära att bita den utvecklarhand som är med och föder dem. Men det vi ser är väl deras tydliga “focus on the user, and the rest will follow”. Man kan argumentera sig blå om att Teds karta är bättre, att rekommendationerna är bättre på Reco osv. Men i slutänden måste vi nog erkänna att bäst förutsättningar att se vad användaren egentligen vill ha, det har Google.

  Anyway, jag är helt säker på att mina kloka vänner hittar en lösning på det här. Det är sånt de gör. Tack!

 19. Is This The Secret Source Of The Facebook Friends Icon?
 20. – Haha, snacka om att good find. Helt enkelt strålande. Kolla bilden och jämför. Visst är det så?

 21. Facebook Users in Brazil and India Can Syndicate Their Profiles to Orkut
 22. – Oavsett integrationen mot orkut som förvisso är elegant – kolla siffrorna. Vilka grymma volymer det handlar om. Och vilken svindlande potential. Blir ju helt yr.

 23. ILSH I love Shanghai, Torsdag 28 oktober
 24. – Själva textkvaliteten blir lite lidande av The Great Wall of China, men det är härligt inspirerande läsning ändå. Han är en sådan entusiast. Tänk om fler skolchefer hade sånt här brinnande intresse för sin verksamhet, sina elever och sin samtid.

 25. Mint Data :: merchant :: New York :: New York :: Apple
 26. – ”Apple is the most popular electronics and computer store in New York.” SNYGGT!

 27. Teppanyakihällen och yttrandefriheten | Medievärlden
 28. – Rock ‘n roll-juristen sluggar vidare. Och han gör det så bra. Ni kan se honom här http://bambuser.com/channel/jardenberg/broadcast/1120590

 29. Fokus » Slaget om Malmös själ
 30. – ”Som grädde på moset skickar regeringen en minister till Malmö. Det blir Erik Ullenhag, integrationsministern – inte Beatrice Ask, justitieministern. Någon slapptänkt individ har bestämt sig för att skottlossningarna är ett integrationsproblem”

 31. Flickr: Photos of jardenberg, bjornfalkevik
 32. – En kul detalj hos Flickr. har du själv ett konto och vill se om du blivit plåtad med mig? Testa: http://www.flickr.com/photosof/me+jocke66

11 thoughts on “jardenberg kommenterar – 29 Oct, 2010 #jjk”

 1. Angående #1: Det pågår arbete att inkludera ännu en ny tagg i HTML5 – “device” – som möjliggör att använda t.ex. webbkamera direkt från sajten: https://labs.ericsson.com/developer-community/blog/beyond-html5-conversational-voice-and-video-implemented-webkit-gtk Förstod inte huruvida Rainbow faktiskt använder den taggen eller om de kör någon alternativ angreppsvinkel – när device är färdigspecad så kommer webbappar att kunna göra i princip allt som nativeappar kan göra idag.

  Reply
  • Ett gigantiskt projekt som kostade ett ofattbart antal miljarder, men som sedan lades ner och (om jag minns rätt) i huvudsak ersattes av ett SAP-projekt som kostat ett ofantligt antal miljarder…

   När projektet var som störst byggde man hela hus till alla konsulterna, och det var inga små hus.

   Jag var aldrig inblandad, men man hör relativt ofta referenser till det, som ett slags varnande exempel att gå allt för långt från sin kärnverksamhet och tro att man kan göra allt inhouse.

   Att man sedan kom ur askan i elden är liksom bara en annan sida av myntet.

   Reply
   • Vansinne. Vid en snabb googling hittade jag inget uppenbart förut, men nu när jag vet vad jag ska leta efter så hittar jag en person som skyltar på LinkedIn med att ha varit projektledare för Rainbow 1989–1993. Det är väl en nyttig erfarenhet om inte annat.

    En C-uppsats i informatik vid Växjö universitet säger kort och gott: “Tetra Pak har tidigare varit med om införandet av ett system som heter ‘Rainbow’, vilket blev ett fiasko.”

    :)

    Reply
 2. Så länge Gowalla envisas med att likställa Varberg i Sverige med Varburg och skiter i att hjälpa användarna att fixa det eftersom det är Google som gör fel så har jag inget som helst förtroende för Gowalla. 4sq känns betydligt trevligare att jobba med.

  Reply
 3. Ang #11 vilket nya sociala nätverk menar du, är det gamla wave som kommer i ny tappning, eller snarare delar av det tillsammans med orkut?
  @jolocOvi

  Reply

Leave a Reply