jardenberg kommenterar – 30 Dec, 2010 #jjk

 1. Video: Homeopatisk akutmottagning
 2. – Det är mycket möjligt att jag på riktigt är sist ut att se det här. Spelar ingen roll. Jag skrattar så jag gråter och bara måste länka. När satir är bra är det fantastiskt starkt.

  Och idag är det årets näst sista dag. Det ska gå till städa kontoret och städa administrationen. Kvällen ska gå till umgänge med fina frun, teater och middag.

  Imorgon är det årets sista dag. Då ska jag skriva. På riktigt.

 3. One Minute on Facebook – Person of the Year 2010 – TIME
 4. – Missat den här innan, hittar tack vare @deeped. Enkelt men snyggt illustrerat, och just kopplingen till en minut får en att inse vilken skala vi snackar om.

 5. Peter Jihde lämnar Idol
 6. – Bara jag som inte tror på pappa-prylen? Han har väl sagt tidigare att han gör ett år till, om fyran låter det blir sista året. Jag har gillat Jihde, men den sortens krav låter lite övermaga.

 7. Dagens mantra | Motviktigt
 8. – 1. det handlar om tajming. Alla har inte tid alltid, och det gäller att ha tur med sin tajming
  2. ja, det finns förutsättningar för ökad fördjupning, men det står av naturlighet i kontrast till stor uptake. Fördjupning är fortfarande för de få
  3. nyanserade behöver inte betyda dåligt, men det behövs fortfarande något att ta ställning till. En text som lämnar en stilla nickande efter läsning leder ju till eftertanke, men ofta finns det kanske inte så mycket att tillägga.

 9. Sadly stuck with the status quo
 10. – ”Fill in your own forms. Make your executives do it. Watch customers do it. See what your competitors are using. Improve the form. Don’t use pull down menus for more than 12 choices unless there really is no choice.”

 11. Drive in the Snow – Wired How-To Wiki
 12. – Mitt bästa tips: skaffa en BMW 335i xDrive och lägg på dubbade Michelin X-Ice North XIN2. Träna på säker mark och kör aktivt.

  Jag har hur skoj som helst på vinterväglag!

 13. Find the difference…
 14. – Studsade till över det här för någon dag sedan. Reeder kraschade (som den gör lite för ofta numera i både ipad och iphone) och jag startade upp min gamla MobileRSS istället. Och var tvungen att dubbelkolla om jag verkligen var i rätt app – det kändes exakt som Reeder. Inte så snyggt gjort. Det är en sak att låta sig inspireras, en annan att kopiera rakt av.

 15. Skype video calling for iPhone is official, available now (update: hands-on) — Engadget
 16. – Jag har testat och kan konstatera att apple gjorde ett klokt val som inte ens försökte med fejstajm över 3G. Jävlar så illa det funkar.

  Och notera att Skype verkar dra mycket batteri även om den ligger i bakgrunden. I alla fall var det så i tidigare version – man var helt enkelt tvungen att avsluta den på riktigt för att den skulle sluta äta ström.

 17. Journalists, don’t commit the seven deadly sins on social media
 18. – Så bra. Det här är ju saker som vi tjötar om mest hela tiden, men genom att klä det i skruden av de sju dödsynderna blev det fint nerkokat och förpackat.

  Frågan är om man borde göra en svensk översättning, tyvärr visar mina erfarenheter att det är otippat svårt att få svenskt mediefolk på bredden att läsa engelska artiklar.

 19. Micro-USB Charging Port to be Standard for Mobile Phones
 20. – Visst ska det bli alldeles underbart med en enad laddfront. Och inte nog med att Apple har skrivit på, det ryktas om att man redan till våren kommer att ha micro-USB på plats.

 21. Är uppmärksamhet målet?
 22. – Uppmärksamheten borde vara metoden. Men Emma har alldeles rätt i att det alldeles för ofta verkar vara målet. Och det värsta är att jag tycker traditionella medier allt mer gör sig skyldiga till de största övertrampen. Så här i chockuppmärksamhetens tidevarv.

 23. BoTrygg riskerar livet på byggare och stämmer bloggare
 24. – Nikke fortsätter städa undan på nätet. Förutom det här inlägget om BoTrygg kan du läsa det tidigare om Guava. Det behövs mycket renhållningsarbete, tack @nikkelin för att du ligger i.

 25. WordPress › 3.0.4 Important Security Update
 26. – Först – de fixar en uppdatering mitt under brinnande julhelg. Kudos.
  Sedan – de skriver med en tonalitet som gör att man förlåter dem allt.
  TIll sist – ”If you are a security researcher, we’d appreciate you taking a look over this changeset as well to review our update. We’ve given it a lot of thought and review but since this is so core we want as many brains on it as possible.”

  Femplus i min bok!

 27. Canadians Design a Portable Radio Station in a Box [TNW Canada]
 28. – Det är inte svårt att se fantastiska tillämpningar för ett sådant här kit, även i vår uppkopplade del av världen. Kanske dags att väcka liv i piratradiorörelsen igen?

 29. Apple kräver svensk tidningscensur – P1-morgon | Sveriges Radio
 30. – Jag blir matt av den här diskussionen. Apple är inte den enda tillverkaren på marknaden, och till och med i paddan kan man välja att köra safari istället. Det är fantastiskt fånigt att ropa censur. Det är att missbruka och vattna ur ordet.

 31. Sergey Brin Before He Became Google’s Sergey Brin [TNW Shareables]
 32. – Kan vi nu en gång för alla vara överens om att bilder på gamla ungdomsförsyndelser inte påverkar möjligheten till framtida karriärer.

  Det finns så klart gradskillander i helvetet, men ni förstår säkert vad jag menar…

 33. Technology & Marketing Law Blog: Court Rejects Agence France-Presse's Attempt to Claim License to Haiti Earthquake Photos Through Twitter/Twitpic Terms of Service — AFP v. Morel
 34. – HA! Där fick AFP smaka på lite av sin egen medicin.

 35. Why iPad Magazine Sales Are Not As Bad As They Seem
 36. – Lite komiskt att man avvisar de sjunkade siffrorna för iPad-versionerna med att ”et sjunker lika mycket för pappret och säger ”not as bad at it seem ;)

  Sedan tror jag man missar det mest uppenbara när man listar skälen för att det enda inte ser ljust ut. Man ber användarna att lämna webben och kliva in i en app, för något som helt enkelt inte hör hemma i en app. Allt det som man stänger in i apparna kunde lika bra legat på webben, och det känner vi – och reagerar mot.

 37. Evan Williams | evhead: They're not talking to you
 38. – Ev puffar klokt för Here comes everybody – och det skickar jag gärna vidare. Vi borde inte sluta förrän alla har läst den boken.

6 thoughts on “jardenberg kommenterar – 30 Dec, 2010 #jjk”

 1. Angående Apple:
  Är det inte unikt att en svensk dagstidning avtalar bort rätten att skriva vad man vill för att få publicera sig i “paddan”?

  Reply
   • Nej inte censur, men det kan vara problematiskt ändå…
    Det finns en tydlig trend att amerikanska produkter/tjänster får en helt dominerande ställning i världen (fb, youtube, iphone/ipad etc) och därmed begränsar yttrandefriheten generellt genom att t.ex. förbjuda allt som har med sex/religion att göra (våld går däremot utmärkt… ;)

    Reply
    • Som sagt – då kan man använda webbläsaren istället. Så länge Apple inte ger sig på aftonbladets servrar eller på annat sätt skär emellan har jag lite svårt att bli upprörd.

     Nej, jag ser inte problemet.

     Reply
 2. Tror risken för självcensur är rätt stor. Om försäljningen via ipad blir bra skulle då Expressen ta samma publicistiska beslut om t.ex. publicering av “rondellhunden”? Fan trot. Sedan har inte jag koll på det funkar med “appen”. Är ett urval av innehåll som även publiceras där?

  Om appen går riktigt bra så lär målet för tidningarna vara att stänga gratis-nät-versionen. Det är väl rätt givet? Då blir det ett rätt påtagligt problem. Eller hur?

  Reply
  • Det är ju isf inte apple du ska ha synpunkter på utan utgivarna. Igen, så länge det inte saknas andra kanaler blir den här diskussionen aldrig något annat än teoretiskt intressant.

   Reply

Leave a Reply