Konsten att göra en bra idé dålig – lägg den utanför molnet

DestroyTwitter är en kanonapplikation för att kommunicera på Twitter. Men Tweetdeck är bättre för att hålla koll. Det är två funktioner hos den senare som får mig att påstå det:

 • Jag kan sätta ihop komplicerade sökningar med AND, OR, uteslutningar och fraser – och jag kan spara dem. De sparade sökningarna ligger i en egen kolumn och jag kan ha flera sådana sparade samtidigt. Det är grymt bra för att bevaka olika taggar, personer eller nyckelord.
 • Jag kan klumpa ihop intressanta människor i grupper. Jag har tex en grupp som heter ”bubblan” och en som heter ”bigones”. I de kolumnerna ser jag bara tweets från respektive grupp. Enormt nyttigt det med.

Men allt faller när jag flyttar till en annan maskin. Tweetdeck är en AIR-applikation som rullar lokalt på min maskin, och mina inställningar för grupper och sökningar sparas bara lokalt. FAIL!

I dessa tider är vi härligt bortskämda med att ta vår miljö med oss vart vi går. Tänk om inte Google Reader varit synkat på serversidan, utan allt jag läst i min iPhone fortfarande såg oläst ut i någon av mina datorer. Så kan vi ju inte ha det. Och det är ju faktiskt inget som hindrar Tweetdeck att låta mig spara mina inställningar centralt istället – appen funkar ju inte alls utan uppkoppling i vilket fall som helst. Konsekvensen blir att jag söker mig till fuktioner som lever i webbläsaren och på serversidan istället, tjänster som Tweetgrid får bli en del av lösningen.

Men visst är det märkligt är att så pass många utvecklare fortfarande inte verkar förstå att de måste bevara ”state” oavsett var användaren befinner sig. Kom igen, det är ju inte raketforskning precis.

Så, för att sammanfatta: Konsten att göra en bra idé riktigt dålig och oanvändbar handlar helt enkelt om att inte placera den i molnet. Typ ;)

Jobb man bara vill göra en gång, på ett ställe

11 thoughts on “Konsten att göra en bra idé dålig – lägg den utanför molnet”

 1. På tal om google reader och iPhone. Hur läser du google reader i iPhonen? Finns det någon bra app för det eller kör du via Safari? Tänkte i vilket fall testa Google Reader någon dag då jag känner att jag har orken att migrera alla mina RSS-flöden från NewsFire.

  Reply
  • Jag har testat Byline, men den gillade inte mina mängder. Jag kör på med Safari-versionen. Tycker den är klockren, och jag har ju nästan alltid uppkoppling ändå. Timmen på flyget kan jag ju faktiskt ägna åt att skriva istället för att läsa ;)

   Reply
 2. På tal om google reader och iPhone. Hur läser du google reader i iPhonen? Finns det någon bra app för det eller kör du via Safari? Tänkte i vilket fall testa Google Reader någon dag då jag känner att jag har orken att migrera alla mina RSS-flöden från NewsFire.

  Reply
  • Jag har testat Byline, men den gillade inte mina mängder. Jag kör på med Safari-versionen. Tycker den är klockren, och jag har ju nästan alltid uppkoppling ändå. Timmen på flyget kan jag ju faktiskt ägna åt att skriva istället för att läsa ;)

   Reply
 3. Kolla byline för att läsa Google Reader i iPhone. Eller Feeds ..

  Håller med angående att ha settings centralt. Digsby löser det bra.

  Reply
 4. Kolla byline för att läsa Google Reader i iPhone. Eller Feeds ..

  Håller med angående att ha settings centralt. Digsby löser det bra.

  Reply
 5. På spiken! Helt otroligt att utvecklarna inte fattar att allt ska ut i molnet. T ex Delicious har ju funnits i åratal och bygger hela sitt koncept på just det.

  Reply
 6. Kan inte låta bli att le. “Utvecklarna” ska realisera lösningar på behoven. Kraven för dem kommer från oss som använder tjänsterna. Inte bara ur luften eller av en slump.
  Vad kan DU göra annorlunda?

  Reply

Leave a Reply