DestroyTwitter är en kanonapplikation för att kommunicera på Twitter. Men Tweetdeck är bättre för att hålla koll. Det är två funktioner hos den senare som får mig att påstå det:

  • Jag kan sätta ihop komplicerade sökningar med AND, OR, uteslutningar och fraser – och jag kan spara dem. De sparade sökningarna ligger i en egen kolumn och jag kan ha flera sådana sparade samtidigt. Det är grymt bra för att bevaka olika taggar, personer eller nyckelord.
  • Jag kan klumpa ihop intressanta människor i grupper. Jag har tex en grupp som heter ”bubblan” och en som heter ”bigones”. I de kolumnerna ser jag bara tweets från respektive grupp. Enormt nyttigt det med.

Men allt faller när jag flyttar till en annan maskin. Tweetdeck är en AIR-applikation som rullar lokalt på min maskin, och mina inställningar för grupper och sökningar sparas bara lokalt. FAIL!

I dessa tider är vi härligt bortskämda med att ta vår miljö med oss vart vi går. Tänk om inte Google Reader varit synkat på serversidan, utan allt jag läst i min iPhone fortfarande såg oläst ut i någon av mina datorer. Så kan vi ju inte ha det. Och det är ju faktiskt inget som hindrar Tweetdeck att låta mig spara mina inställningar centralt istället – appen funkar ju inte alls utan uppkoppling i vilket fall som helst. Konsekvensen blir att jag söker mig till fuktioner som lever i webbläsaren och på serversidan istället, tjänster som Tweetgrid får bli en del av lösningen.

Men visst är det märkligt är att så pass många utvecklare fortfarande inte verkar förstå att de måste bevara ”state” oavsett var användaren befinner sig. Kom igen, det är ju inte raketforskning precis.

Så, för att sammanfatta: Konsten att göra en bra idé riktigt dålig och oanvändbar handlar helt enkelt om att inte placera den i molnet. Typ ;)

Jobb man bara vill göra en gång, på ett ställe