Konsten att inte skapa ett bra debattklimat

Jag har ju tidigare haft en del synpunkter på hur mitt lokala mediehus hanterar sina kommentarer, men nu tar man det till en helt ny nivå. Låt mig bara först göra klart att jag inte tycker att det här är en fråga om censur eller ett hot mot yttrandefriheten. Och det är inget allmänt gnäll. Tidningens kommentarsfält är tidningens att råda över, och man får sätta precis vilka spelregler man vill. Man är också i sin fulla rätt att vara precis hur dum, ologisk och korttänkt man vill – men då får man räkna med att resultatet blir därefter.

Bakgrunden är enkel. Helsingborgs Dagblad byter teknisk plattform för kommentarerna, från Disqus till Facebook comments. Inget att säga om det. Men det första som är intressant är skälet, så här säger chefredaktör Lars Johansson om varför man byter till Facebook;

”För att nästan alla uppkopplade människor har ett Facebookkonto numera. Det blir enklare att kommentera då. Vi hoppas också att vi ska slippa en del tråkiga kommentarer när det inte går att kommentera anonymt längre.”

Vilket facebook-kommentatorn ”Ove Sundberg”, med en bild från tv-karaktären bemöter så här;

”Ok.. ska bli kul att fortsätta att skriva i gamla vanliga ording genom fajsbook.”

Ridå, typ. Känner man behov av att förtydliga kan man lista problemet med analysen så här:

 • Ove Sundberg som kommenterar i HD-artikeln är garanterat inte *den* Ove Sundberg – så vad är en Facebook-identitet egentligen värd, för den som vill busa.
 • Reddit är ett av nätets absolut bästa och viktigaste ”forum”. Inga större problem med att man kan vara anonym där, det är ändå där som Obama och Gates kör sina iAmA.
 • Som jag tror vi alla har sett, folk har verkligen inget problem att vara idioter under eget namn heller.

… och då har vi inte ens börjat diskutera värdet av att faktiskt kunna vara anonym. Men jag lämnar det därhän eftersom HD får ta precis hur mycket eller lite ansvar för det demokratiska samtalet som de önskar. Det är deras sak.

Men det som jag däremot har ett rejält problem med är den totala respektlösheten mot alla oss som lagt ner tid och engagemang i det gamla kommentarsfältet. Det är en sak att det försvinner, men att inte erkänna alla seriösa kommentarer man fått genom åren, och att inte åtminstone säga ”Förlåt att vi inte kan föra över alla gamla kommentarer i den nya lösningen”, det är ju som att (letar efter ett snällt ord…) urinera på alla som inte bara varit anonyma troll.

Alla förstår säkert att det nu finns tusentals fall där artikeln nu helt tappat det extra värde som kommentarerna bidrog med. De går inte ens att se i något slags sammanhang längre, utan både artiklarna och kommentarerna har blivit en del av den relationskyrkogård som allt för ofta skapas på nätet av idag.

Screenshot 2015-09-25 16.39.53

Genom att inte för en sekund erkänna värdet av tidigare kommentarer så tror jag helt ärligt att Lars Johansson kan glömma varje ambition i den här riktningen:

”– Vi vill höja nivån och kvaliteten på de kommentarer som skickas in för att få en bättre debatt.”

Vad får dig att tro att vi kommer att lägga energi på att debattera hos HD.se framöver?

Det är nästan för mycket av en slump att den sista kommentaren som jag gjorde i det gamla systemet handlade om dialog. När Lars Johansson skrev: ”Tänker på detta när jag funderar på vår egen tidning. Vi har mycket att jobba med för att allt ska vara perfekt. Och jag lovar att vi gör det också. Ni skulle höra diskussionerna som vi för internt.”

Screenshot 2015-09-25 16.39.30

Behöver jag berätta att min fråga, och min kommentar, gick i graven obesvarad?

Uppdatering 20151002: glädjebesked från hd.se-chefen som meddelar i en kommentar här:

”Nu är de gamla Disqus-kommentarerna tillbaka på äldre artiklar. Beklagar att vi inte kommunicerade bättre om detta i samband med att vi införde Facebook-kommentarer på hd.se, men det tog lite tid att lösa det tekniskt.”

Fantastiskt. Heja, tamejfan!

Toppbilden visar Lars Johansson i mitten, djupt engagerad i en diskussion. Ibland går det bra. flickr photo by News Oresund shared under a Creative Commons (BY) license

67 thoughts on “Konsten att inte skapa ett bra debattklimat”

 1. Min första reaktion på att HD stängde ner Disqus var att den lokala närdemokratin nu drastiskt försämras. Sedan undrade jag hur Lars Johansson kan vara så feg att utan minsta förvarning stänga Disqus och inte ge alla de personer som engagerat sig till livliga debatter den minsta chans att spara sina texter?!

  Ett första steg skedde redan i våras då tidigare års kommentarstrådar plötsligt försvann. Är läsare som bidrar med insändare verkligen inte mer värda hos HD? Nu kan intresserade inte längre ta del av gamla debatter och fakta. Hur skulle Lars Johansson själv reagera om någon plötsligt raderade alla hans egna texter?

  Reply
   • Tusen tack! – Detsamma E.P.
    Du, jag och många fler är säkert grymt besvikna på Lars Johanssons beslut. Den oannonserade plötsliga ändringen kunde skötts betydligt bättre. T ex genom att låta läsarna delta i en enkel enkät vilket alternativ vi föredrar. Men nu vet både du, jag och många fler hur lågt värderade vårt engagemang i samhällsdebatterna varit på HD. Jag befarar att ändringen kommer hämma engagemanget och intresset att delta i debatter. Det är antagligen Lars Johanssons m fl kollegors dolda agenda och innerliga förhoppning eftersom den växande medborgarjournalistiken utvecklats till en maktfaktor PK-media knappast räknat med.

    Reply
    • Beslutet att ta bort Disqus och ersätta med Facebook är väldigt dåligt genomtänkt!

     Beskedet från Lars J om att alla digitalt uppkopplade svenskar har en Facebook-profil är ju inte sant.

     Att dessutom säga att man lika enkelt kan skaffa ett Facebook konto som ett Disqus-konto visar på ointresse.

     Jag vill inte ha ett Facebook-konto.

     Även om jag de senaste 15 åren varit ansvarig för en då blomstrande IT-verksamhet. Med fantastiska medarbetare.

     MEN JAG VILL EJ HA ETT FACEBOOK-KONTO!

     Därmed har HD bestämt att jag inte heller är intresserad av att kommentera på hd.se.

     Ojoj vad fel man tänkt.
     Ojoj ytterligare en spik i HD (lokaltidningens) kista.
     Så synd.

     Låt oss ha valfrihet att använda det inloggningssystem vi vill i hd.se-kommentarerna.

     Du kan ändra beslutet Lars J.

     Gör det!

     Reply
 2. Jag har inte Facebook, och är som sådan tydligen ett troll, och ska stängas ute från HD. Så när de stängde ner den gamla plattformen till fördel för den nya, skickade jag webbredaktören ett mail och påtalade att det var pissigt gjort, och att de som tröst nu slipper ha mig i kommentarsfältet. Jag kan på de här dagarna konstatera att det har lett till en oväntad effekt. Jag besöker helt enkelt inte HD lika ofta längre. Kan jag inte kommentera är artiklarna där precis lika meningslösa som de på Aftonbladet.

  Trist, men sant. Men jag antar att HD har en egen agenda, Facebook-plattformen är gratis…

  Reply
 3. Har inte heller Facebook, och skrev därför också ett mail till Lars Johansson. Hans svar var:

  “Vi försöker sanera lite grand bland kommentarerna. Alltför många sprider hat och hets i skydd av anonymitet. Det tar för mycket kraft för oss att moderera. Erfarenheten från andra är att övergången till Facebook fungerar sanerande. De allra flesta digitaliserade svenskar har ett Facebookkonto. Det är ju inte svårare att skaffa sig det än en Disqusidentitet.”
  Precis som om anledningen till att man inte har Facebook är att det är för svårt att skapa ett konto. Otroligt nedlåtande kommentar från Lars J.
  Vad jag har sett så har de fortfarande en viss form av moderering. I en diskussion hade de tagit bort en kommentar, men ett svar till den stod kvar. Den kommentaren blev helt obegriplig.
  Nej, HD (eller kanske det ska vara MD – Malmös dagblad) befinner sig i en brant nedförsbacke nu, och lär tappa prenumeranter/läsare i tusental om de fortsätter så här.

  Reply
  • Det var det märkligaste svaret någonsin, tror jag. Anledningen till att man inte har Facebook är ju verkligen inte att man inte klarat av att skapa ett konto…

   Men HD’s utförsåkning har skett i brant backe länge nu, det är väl det som gör det. Egentligen borde man inte låta det irritera en, eftersom deras kvalité varit så dålig, att kommentarerna var det som var mest givande…
   Det är lite spännande att just de kommentarerna som regelbundet blivit bortstädade är de som var mest informativa…

   Reply
  • Alla människor har inte Facebook-konton och vill inte ha heller. Jag är en av dessa. Har fått otaliga förfrågningar om att gå med, men tackar bestämt nej av flera skäl.

   Disqus är ett förträffligt dialogverktyg där du kan välja att skriva anonymt, i eget namn konsekvent eller byta hur många gånger som helst med bibehållet e-post-konto.

   Reply
   • Nej, precis. Har valt “VVF” (Våga Vägra Facebook) för att jag inte vill ansluta mig – inte för att det skulle vara svårt att skapa konto.

    Det var därför jag blev förbannad på Lars Johanssons svar. Mitt svar till honom var “Det är inte för att det är svårt att skaffa ett facebookkonto som jag väljer att inte ha det, utan av andra orsaker. Därför är det så irriterande att allt ska gå via Facebook numera.” Detta har däremot Lars J. inte svarat på, men det trodde jag inte heller han skulle göra.

    Blev faktiskt förvånad att han svarade på mitt första mail, för han brukar tiga ihjäl alla som inte tycker som han. Har skrivit flera kommentarer till hans artiklar, men nästan alla har blivit refuserade. Förmodligen för att jag brukar konstatera att Helsingborgs Dagblad numera är mest Malmös Dagblad. Det gillar han inte att man skriver.

    Reply
    • “Förmodligen för att jag brukar konstatera att Helsingborgs Dagblad
     numera är mest Malmös Dagblad. Det gillar han inte att man skriver.”

     Fast det är sant.

     Jag vet flera som har lagt ned sina prenumerationer sedan flytten…

     Reply
    • Jag har alltid respekterat HD:s egna regler i användningen av Disqus. Ändå har jag, och med mycket stor sannolikhet många, många fler erfarit att våra inlägg, en eller flera gånger inte publicerats av diverse skäl. HD:s enväldige moderator har helt enkelt på eget bevåg, eller getts direktiv att rätta in sig i ledet och förhålla sig till den interna policyn. Särskilt bittert har det känts när man avsatt massor av tid.

     Reply
     • Har samma erfarenhet. Oftast förstår jag dessutom inte varför mina inlägg refuseras, för de innehåller inget kontroversiellt. Ett par av de kommentarer som inte kom med var dessa:

      “De långa läsvärda artiklarna” lär väl mest handla om Malmö-området. Det gör de ju redan idag. Det hade varit trevligt att bli motbevisad, och få läsa lite från nordvästra Skåne istället. :-)”

      och

      “Det finns tydligen inga duktiga hantverkare i HD:s spridningsområde. Det är väldigt många artiklar den senaste tiden som handlar om Malmö eller Lund (om både hantverkare, sjukvård och annat).
      Fast den här kommentarer kommer väl inte med. Inlägg där man påpekar att HD blivit mest Sydsvenskan brukar alltid bli censurerade.”

      Vilket ju bara bevisar min teori om att inlägg om att HD mest handlar om Malmö blir refuserade. :-)

     • Modereringen i kommentarsfältet har inte skett via en moderator, utan flera. Dessa har inte riktigt varit överens om vad som ska släppas igenom, utan istället i stor utsträckning låtit den personliga åsikten styra. Jag har därför tagit för vana att helt enkelt kopiera, och lägga in mina kommentarer på nytt, när de tagits bort utan anledning. Och bara för att “bevisa” att deras moderering verkligen inte har regelanknytning, så ligger de kommentarerna kvar sedan dess. Nåja, inte nu längre, men ni förstår säkert vad jag menar…

      Och DET lär ju inte förrändras bara för att man byter plattform.

     • Jag har samma erfarenhet. ibland lyckades det, men inte varje gång.

     • Sedan jag listade ut “tricket” har jag kopierat och klistrat in från historiken, och det har fungerat, så vitt jag minns, utan undantag. Men oavsett om det fungerar alltid, eller bara ibland tyder det ju på att man inte har, eller åtminstone inte följer, riktlinjer.
      Knappast då förvånande att man väljer att flytta över på Facebook, där allskönanse självmoderering huserar, och pöbelväldet är totalt.

 4. Jag har inte heller” Fejsbok” o tänker definitivt inte gå med där heller. Jag o säkert fler har aldrig “busskrivit” fast jag är anonym. Det har jag också förklarat ett flertal gånger varför.
  “Fejsbok” är ju precis rätta platsen för näthat eller förföljelse av mig eller familj/släkt(vilket hänt innan jag blev anonym – visserligen inte via HD men kvitta).
  Bryr man sig om en kommun eller andra saker så borde man ha rätt att meddela sin åsikt utan att tvingas in i ett så idiotiskt som “Fejsbok” där näthat förkommer mer o mer(men det ger ju rubriker i media). Det är diskriminering av en grupp.
  Inte nog med att HD köptes upp av Bonnier o därmed blev sämre- utan nu detta. Läste(tyvärr) tidningen idag o nästan inga kommentarer. Så nu kan ju politikerna försätta ostörda att kommentera i HD. Jag tänker då inte läsa den mer. Blir visserligen helt utan lokal information förutom Lokaltidningen. Men vadå- lev livet….

  Reply
 5. Från och med idag (sön den 27 sep 2015) kan alla de som inte har ett registrerat Facebook-konto längre läsa kommentarer i Helsingborgs Dagblad.

  Under endast 3½ dag lät HD de få som hittills kommenterat artiklar via Facebook synas offentligt. Enligt Lars Johansson är avsikten: “höjd nivån och kvalitet att få en bättre debatt”.

  Reply
 6. Detta var mailet jag skickade till hd.se

  “Det är nog många som känner sig kluvna till att använda sig av facebook just för kommentering.

  Själv har jag inget facebook konto, tänker på min integritet i första hand.

  Google är man så illa tvungen att ha(android, google code), men facebook kan man undvika faktiskt.

  Disqus är perfekt just genom att man kan knyta sina olika konton till det.

  fb, google, twitter kan man då koppla till det(vilket ni redan vet om).

  Men genom att låsa det till facebook så tar ni ett steg bort från läsare som bojkottar facebook och som istället använder sig av andra sociala medier.

  Samt att det blir ett steg närmre till att webbsidan ska vara exakt likadan som sydsvenskan.se både utseendemässigt och funktionellt.

  Under en tid framöver, kolla upp hur många som faktiskt använder sig av fb för att kommentera och jämför med tiden ni hade disqus.

  Jag tror att ni kommer märka att det är färre som kommenterar med facebook än med disqus. Och är inte det dåligt i så fall för det fria ordet för alla?

  Samt, vad är det som säger att det kommer vara mer ärliga personer med fb konton?

  Är ändå hur lätt som helst att skapa ett trollkonto på fb. Oreggat simkort i kombination med ny mailadress som ej kräver att man lämnar ut sitt tfn nummer.

  Som det var förut med disqus så lärde man känna vilka individer som var seriösa just genom att man kunde kolla in deras disqus profiler och kolla deras diverse inlägg på olika sidor.

  Med facebook integreringen på hd.se går ej detta. Och således måste man ta kommentarer via facebook som trollande till 100%”

  Svaret jag fick var något bedrövande, det var i princip bara copypaste från deras artikel om att disqus plockades bort.

  “Hej

  Vi har gått över till Facebook för att nästan alla svenskar har ett facebookkonto. Vi vill också sanera lite bland kommentarerna eftersom vi inte har resurser att moderera så mycket som vi gör.

  Med vänlig hälsning

  Lars Johansson”

  Reply
 7. Jag håller med, jag bojkottar att kommentera på varenda tidning som väljer att enbart implementera facebook-kommentarer. Vill helt enkelt inte att mitt facebook-konto ska synas utåt, även om jag inte har något direkt att dölja. Valet ska helt enkelt vara mitt.

  Misstänkte att det enbart var en fråga om tid innan HD tog bort disqus, då Sydsvenskan redan har gjort samma resa – nu blir tidningarna mer o mer lika, vilket borde innebära enklare administration.

  Jag tror att tidningen kommer tappa en hel del, vet att för egen del så slutade jag nästan bläddra på IDG.se när de tog bort alla kommentarer – där om någonstans berikade de artiklarna (och var även rätt underhållande).

  Vet även flera andra bekanta som inte får ha facebook-konto pga deras arbetsuppgifter (jobbar inom rättsväsendet) eller som inte får skylta med sitt riktiga namn eller foto på facebook, kräver HD nu att de exponerar sig för att tycka till om rapporteringen i vårt närområde?

  Reply
 8. NaturalVisions!
  Beträffande din kommentar, om din första reaktion på att HD stängde ner Disqus var att den lokala närdemokratin nu drastiskt försämras, undrar jag om inte mina flitiga kommentarer, under Hx-festivalen, särskilt en av dem under rubriken “Hx-generalen: “Vi är jättenöjda” varit en utlösande faktor till att skynda på beslutet att stänga ner Disqus. En av två långa kommentarer som egentligen var menat bara för Helsingborgs Dagblads ögon, men som fick komma med i nättidningen ändå. Och som kom att handla om vikten att i ett demokratiskt land som Sverige få vara med och påverka genom att höja sin röst när något är fel. Jag kan tänka mig att min kommentar störde Helsingborgs styrande politiska etablissemang och att det var det som blev tungan på vågen i Helsingborgs Dagblads beslut att ta bort Disqus. Det behöver ju inte vara så. Men det ligger nära till hands att tänka så, eftersom nedläggningen av Disqus ligger så nära i tiden med Hx-festivalen den 30 och 31 augusti 2015 och vad som skrevs i nättidningen då, alltså för mindre än en månad sen. Skulle det verkligen vara så har vi åtminstone i Helsingborg ingen demokrati kvar mer.

  Reply
  • Hej Kristina!

   Du är säkerligen inte den ende som spekulerar, men du behöver inte vara orolig för att din kritik på Hx-arrangemanget varit en utlösande faktor som föranlett HD:s ansvarige utgivare Lars Johansson fatta beslut om det plötsliga ändringen att gå över från Disqus till Facebook. Beslutet beror snarare på kontrollbehov.

   Lars antyder förvisso i sin information att man har inte resurser till att moderera alla inlägg. Det kan i och för sig stämma, men jag tror det verkliga skälet till ändringen är att de hoppas det ska bli svårare att vara anonym på Facebook och därmed slippa de mest besvärliga meningsmotståndarna, vars inflytande i (den lokala) samhällsutvecklingen och politiska klimatet upplevts allt svårare att hantera.

   En annan effekt som kan hämma intresset att skriva i HD:s Facebook är att man röjer sin dators användarnamn. Sitt eget oftast. Skriver du inlägget på din arbetsplats riskerar du att företagsnamnet syns, likaså skola, myndighet, m fl. Redan har någon fått kalla fötter vid denna upptäckt och påkallat att inlägg ska raderas. Ska bli intressant följa fortsättningen.

   Reply
   • Tror nog ändå att min andra verkligt långa kommentar i HD:s nättidning under rubriken HX-generalen: “Vi är nättenöjda” kan ha en viss betydelse i Helsingborgs Dagblads beslut. Du finner kommentaren på googles genom att skriva rubriken ovan. Jag är rätt intresserad av politik och kan vara tämligen vass när det gäller att få fram min mening när jag uppfattar något som fel.
    Det är väl just det och andras “obekväma” kommentarer som de styrande i Helsingborg stad vänt sig mot. Jag kan tänka mig att Helsingborgs Dagblad nog inte så litet styrd av dem som bestämmer i staden.

    Reply
 9. Beträffande Facebook, har jag aldrig helhjärtat varit för sajten. Den är för dem med många vänner och som tycker om att sitta och att göra sin Facebook-sida så fin som möjligt. För att slippa det men ändå kunna vara med i debatten om sådant som ligger i tiden, som exempelvis hyresgästföreningen, den politiska debatten eller den kära gatuhunden Arthur som fick ett bra liv i Sverige. För att vara oberoende, men ändå vara med, skapade jag alltså ett alias på Facebook. Det fanns ingen baktanke med det, alla uppgifter om mig stämde utom efternamnet. Där jag också ärligt, när så var påtalat lät förstå att det var ett alias jag använde mig av, alltså, Kristina Agnarson, alias Kristina Andersson. Det tråkiga med Facebook är dock nu, så som Helsingborgs Dagblad ordnat det, att när jag vill kommentera i Helsingborgs Dagblad blir det med mitt alias och inte med mitt riktiga namn. Ja, så tokigt kan det alltså bli när man bara så där rätt vad det är ändrar på något bra. En tidning ska man väl ändå kunna lita på.

  Reply
 10. Eftersom jag inte läser HD mer har jag nu läst andra tidningar. Där också kommentarer går via “Fejsbok”(tyvärr). Något mer råa påhopp på flera ställen o totalt ointressanta inlägg får man leta efter. HD gallrade bort många påhopp(tyvärr även bra artiklar som inte passade “eget” tycke). Men i stort sett mycket bättre. Nej på ” Fejsbok” får man tydligen ” kräka ” ur sig vad som helst. Fy f-n för sådana sajter. Dessa fördärvar allt för medier. Det får bli radio o tv nyheter för min del.

  Reply
 11. Framför allt vänder jag mig emot det nya Helsingborgs Dagblad gjort genom att skrota Disqus, till fördel för Facebook, är att kommentarerna med den åtgärden helt saknar djup. Ungefär som att tala väder med någon granne eller obekant, och hellre bekvämt och ofarligt låter sig flyta med strömmen än att fördjupa sig i någon fråga som rör samhället eller världen. Kommentarerna som jag sett här och där i de olika privata Facebookkontona, inte minst på Hyresgästföreningen och Helsingborgshems facebooks-sidor präglas av just av dessa korthuggna rader, som mest rör sig om ömsesidiga gillanden, om man vill ha utfört något i sitt bostadsområde, eller parkeringsproblem eller något. Och nu har Helsingborgs Dagblad alltså skrotat det alldeles utmärkta Disqus för detta Facebookspektakel Ett Facebook som egentligen tjänade byte av en sprisatt en lampa ska bytastan fördjupandeoreningench präglas just av korthuggna kommentarer, om väder och vindsvä-kommentarerna Och med det blivit ungefär som att byta några ord med prata väderUngefär som

  Reply
 12. Lars J. Du kan säkert ta tillbaks Disqus, så folk har något att välja på. Nu har jag kollat olika tidningar o konstaterad att sådana vidriga/äckliga o fräcka kommentarer fanns aldrig i HD.
  Sedan kollade jag även HD(efter ett samtal med en polare som skrattande berättade vilken skit tidning HD blivit) o precis som jag trodde- enstaka kommentarer o totalt ointressant att läsa. Dessutom inte många artiklar att kommentera heller. Eller stäng ner allt för att göra det ännu tråkigare.

  Reply
  • Inte heller fick Lars J. rätt om anonymiteten. Har sett en hel del kommentarer med namn som är uppenbart falska. Dessa skriver dessutom väldigt ofta ganska otrevliga kommentarer som inte raderas.
   Sedan verkar det som om möjligheten till att kommentera ibland tas bort efter några dagar, och då försvinner även de kommentarer som redan gjorts. Förstår inte vitsen med detta. HD får ju bestämma sig för om de vill att folk ska kunna kommentera eller inte.

   Reply
   • Det är ju ingen vits att ha Facebook som verktyg när man kommenterar någon artikel i Helsingborgs Dagblad. När man delat artikeln på Facebook är det efter ett tag bara artikeln som finns kvar. Läsarnas kommentarer försvinner, liksom de sedan den 23 september 2015 gjort på Disqus. Vem vill ha en massa inaktuella artiklar i rad på Facebook, som utan ens kommentarer saknar värde och inte betyder ett dugg.

    Reply
   • Jag har de fyra år jag skrivit kommentarer på Helsingborgs Dagblads nättidning alltid använt mitt för- och efternamn. Eftersom jag har ett alias på Facebook verkar möjligheten att skriva och läsa andras kommentarer i tidningen för mig vara förbli.

    Facebook måste veta att jag använder mig av ett alias eftersom min ikonbild där utan min medverkan, hur det nu gick till, automatiskt också hamnade på mitt Disqus på Helsingborgs Dagblad. På Facebook såväl som på Disqus har jag således samma ikonbild men med olika namn, på Facebook Kristina Andersson och på Disqus mitt eget namn Kristina Agnarson. Förstår bara inte hur det gått till.

    Djurbladet på Helsingborgs Dagblad verkar fortfarande ha funktionen Disqus kvar. Men då mina två senaste kommentarer där, skrivna efter den 23 september blev removed, förstår inte heller här varför, är det väl så att Helsingborgs Dagblad gjort detsamma med mig. Är man kvinna och till åren kommen som med mina 71 år, och kommer med obekväma kommentarer ska man nog hålla tyst.

    Reply
    • Ja, käringen ska veta hut. Eller, å andra sidan… Jag tror bara att det slagit slint på kontoret hos de ansvariga.

     Men det visste vi ju redan. Alla med ett Facebook konto kunde skriva via Disqus, så att kapa bort alla övriga medlemmar för att bara köra Facebook var ett stort steg tillbaka, inte framåt, och det bevisade en gång för alla på vilken nivå de ansvariga har lagt det.

     Att dina kommentarer blivit raderade är beklagligt, men jag är inte förvånad. Man verkar ha tagit bort Disqus även från Djurbladet, så det är nog inte personligt, utan bara förlängningen på samma logik som gjorde Facebook till enda alternativet för HD’s kommentarer.

     Reply
     • Det finns ett märkligt undantag, nämligen den huvudansvarige på HD, Lars Johansson, vars egna inlägg i HD fortfarande kan kommenteras i Disqus! Var är han inte konsekvent?!

     • Djurbladet har kvar Disqus – åtminstone på de två senaste artiklarna – men om det går att kommentera där vet jag inte. Misstänker att de stänger diskussionen om någon försöker.

 13. Hej Joakim och alla som frågar om de gamla kommentarstrådarna.

  Nu är de gamla Disqus-kommentarerna tillbaka på äldre artiklar. Beklagar att vi inte kommunicerade bättre om detta i samband med att vi införde Facebook-kommentarer på hd.se, men det tog lite tid att lösa det tekniskt.

  /Mikael Rosenlöf chef hd.se

  Reply
   • Om inte Helsingborgs Dagblad snarast återgår till Disqus, ser jag en potentiell möjlighet att starta upp en renodlad insändarsida där engagerade kan bolla sina tankar, idéer och förslag som en motpol till etablissemanget. Man kan dela in en sådan sida i olika intresseområden; t ex samhälle, teknik, sport, natur med flera.

    Reply
  • Nähä, det stämmer inte Mikael Rosenlöf! Här på Joakim Jardenbergs blogg ja, men ingen annanstans! Jag har samlat rubrikerna till alla artikel jag kommenterat i HD sedan september 2011. Jag kan ta ett av dem som exempel här. “Jan Andersson (S) viker sig inte: “Framtiden får utvisa vem som får rätt” Artikeln jag kommenterade i fanns i Helsingborgs Dagblad den 15 oktober 2011. (I den skrev jag en kommentar). Jag har kommenterat i HD vid tre olika tillfällen. Under de fyra år jag kommenterat i HD blir det inalles ungefär 570 kommentarer. Vid det tredje och sista tillfället kom jag upp i ungefär 200 kommentarer. Ingenting mot de tusentals kommentarer andra kommentatorer skrivit. Det är inte antalet kommentarer jag menar som viktigt utan det intresse kommentatorerna haft att hänga med i det som rör vårt samhälle och världen. Nog kan jag förstå att alla de människor som lagt tid och möda på sina kommentarer nu är besvikna.

   Att jag fortlöpande antecknade alla artiklar jag kommenterade i, och nu har dem samlade, är en annan historia som inte hör hit. Jag hade ett alldeles särskilt skäl att jag gjorde så, liksom att alla mina kommentarer skulle vara under mitt namn.

   Reply
   • Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Det finns tydligen en bugg i våra system som gör att de gamla Disqus-trådarna just inte syns på alla äldre artiklar. Vi ska försöka lösa det också.

    Reply
    • Ja, det kanske är så, eller inte!

     Skrev för en stund sen en kommentar under artikeln “Lättare hitta en hyreslägenhet i Helsingborg” för att kolla upp hur Facebook fungerade när man delar en artikel man skrivit en kommentar till. När jag gjorde så visades bara artikeln på Facebook, inte min eller de andras kommentarer. Likadant när jag sökte och fann rubriken till artikeln på Googles. Inga kommentarer under artikeln där heller. Det sägs att allt man skriver finns för alltid med på Internet, ingenting går att sudda ut. Så verkar det inte vara när man skriver kommentarer till artiklar i Helsingborgs Dagblad. Det måste väl vara lika viktigt för kommentatorn att få sina kommentarer till artikeln sparade, som för författaren till artikeln att artikeln sparas.

     Reply
    • Mikael Rosenlöf!

     Det här med att Ni på Helsingborgs Dagblad tog bort Disqus till förmån för Facebook har verkligen ställt till det för mig. Nu blir det ju istället så, att när jag kommenterar i tidningen blir det med ett alias. Finns det något jag kan göra för att ändra det namn jag för närvarande har på mitt Facebook-konto, alltså Kristina Andersson, utan att förlora min ikonbild? Ska jag kommentera på Helsingborgs Dagblad är det jag nämnde tidigare i tråden, nödvändigt att jag använder mitt riktiga namn. Ni på tidningen avsåg ju också med ändringen att slippa anonymiteten hos kommentatorerna.

     Jag har visserligen ett gammalt Facebook-konto med mitt riktiga namn, Kristina Agnarson. Något jag av nyfikenhet öppnade för många år sedan för att kolla vad det var för något. Av ointresse glömde jag sedan bort lösenordet och gjorde mig senare också av med mailadressen i vilket Facebookskontot var knutet. Så det kan jag ju inte använda. Mitt nuvarande Facebook-konto vill jag ju också ha kvar då det under de senaste åren är fyllt med sådant jag vill spara.

     Reply
 14. Uppenbarligen är Mikael Rosenlöf, chef på HD, och kanske fler kolleger till honom intresserade av utvecklingen eftersom de går in och kommenterar i Jardenbergs forum.

  Denna diskussion borde istället rimligen skett i HD innan det, enligt min mening, fatala beslutet togs att gå över till Facebook. Alla kan begå misstag. Frågan är om HD är beredda att erkänna det?

  Svart på vitt – Under de två veckor som gått sedan HD införde Facebook kan det konstateras att antalet inlägg jämfört med när Disqus fanns är nästan obefintligt. Debatterna har ju upphört!

  Reply
   • En annan konstig sak är att det ibland finns diskussionsinlägg till vissa artiklar, men nästa gång man tittar så är alla kommentarer – inklusive möjligheten att kommentera – borttagna.

    Det brukar ju finnas en liten gul “bubbla” vid de rubriker där det finns kommentarer, men denna är inte konsekvent. Ibland finns “bubblan” vid artiklar där det inte finns möjlighet att kommentera, och ibland finns ingen “bubbla” trots att det finns kommentarer till artikeln.

    Dessa “bubblor” har dock blivit avsevärt färre de senaste veckorna, så HD vill förmodligen inte ha några kommentarer. Synd, för det var många gånger det som gjorde att jag läste en artikel. Nåja, jag sparar ju tid, för det går rätt snabbt att skumma igenom hd.se numera.

    Reply
    • Kollade nu(efter att ha läst era kommentarer) o i Båstad finns det inga bubblor över huvud taget. Få i Ängelholm men inga kommentarer( o bra är det) fler i Helsingborg- men urlöjliga kommentarer på något ställe.
     Nej HD tycks inte gilla sina läsare sedan uppköpet längre. Skit samma – läser hellre andra som Lokaltidningen(pappers format), tidningar från Halland, Kvällstidningar o Metro. Där känner jag inte “behovet” att kommentera, för det handlar inte om “min kommun”/närliggande kommuner o jag läser inte heller längre några kommentarer, eftersom de går via “Fejsboken” o har visat sig vara under all kritik i de flesta fall-intet sägande, oförskämda, vulgära o en massa påhopp.

     Reply
  • Exakt o tidningen gräver sin egen grav. Vilket jag också hoppas. Tvinga folk till något är inte godtagbart o för jä-ligt på ren svenska.

   Reply
 15. Jag verkar vara portad hos Helsingborgs Dagblads nättidning att skriva kommentarer däri. Jag försökte nyss skicka en kommentar till Helsingborgs Dagblads nättidning, under rubriken “Nu slår Välas nya del upp portarna” Men den kom inte in på grund av att tidningen riggat spärrlinjer runt min kommentar. Det här är nu andra gången de gör så, så är helt säkert på att de spärrat mig för att vidare skriva i nättidningen.

  Min kommentar som var helt oförarglig lydde:
  Byggnadens exteriör ser ju spännande ut! Ska bli roligt att se vad som ryms däri. Tråkigt förstås om kommersen i stan upphör, i och med flytt ut till Väla. Det blir ett tomt centrum. Folk vill ha allting samlat kring sig och drar hellre till köpcentrum där allt finns till hands. Kristina Agnarson, alias Kristina Andersson

  Reply
 16. Lars Johansson läs detta i Metro o framför allt kommentarerna !!!SD-kampanj ska varna flyktingar: “Ingen ska ens tänka tanken att komma hit”.
  Dessa går via “Fejsboken” – fy f-n. Är det sådana kommentarer ni vill ha i HD??
  Det är bara 1 exempel på skräpet.

  Reply
  • Jag är inte säker på att det spelar någon roll vilket forum man använder sig av, SD sympatisörer får man med dem alla. Och ja, jag tror att det är den sortens kommentarer alla vill ha. Det krävs att vilka korkade inlägg som helst, även ditt, ska få publiceras, för att man ska kunna kalla det ett fritt debattforum. Visst. I grund och botten betyder inte yttrandefriheten att man är skyldig att upplåta plats till vem som helst, och vilken åsikt som helst, bara för att man upplåter plats till somliga, men i ärlighetens namn bör alla få komma till tals.

   När det kommer till SD’s senaste utspel, som den kommentaren du är så upprörd över helt uppenbarligen baserar sig på, så är tanken i sig nog så god. Bara de som verkligen har det svårt, och är desperata bör överhuvudtaget riskera resan, som vi redan vet är det tyvärr folk som dör i sina umbäranden. En vanlig Svensson-familj kan inte trolla fram 30.000:- per man, för att betala en människosmugglare, så många gånger är det inte de som bäst behöver det som får chansen att komma hit, om man säger det så.

   Cyniskt som fan, men det är väl egentligen inte flyktingdebatten vi ska diskutera, och jag vidhåller. Ett friskt debattklimat måste låta alla åsikter uttryckas. Det är motpartens rättighet att vara en fullkomlig idiot, och tycka att fullständigt vansinniga ting är fult naturliga, och självklara. Det är å andra sidan vår rättighet att påtala att det är fullständigt vansinne, och utan att gå till otrevligheter, och / eller personangrepp klargöra varför den tidigare talarens åsikt är helt åt helvete.

   Även :
   “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”
   (Evelyn Beatrice Hall – 1906’ish)

   Reply
   • Artikeln bryr jag mig inte om att diskutera här. Däremot dessa exempel av kommentarer som tydligen “alla vill ha”. Nej du inte jag. Påhopp o totalt intet sägande ord som väller ur en lika intet sägande mun o kallas för yttrande frihet(???)
    Gillar inte att man tvingas av HD till en sådant forum.
    1……(namn) hey du gettosmurfen har du glott för mycket på talibanteve på psyk eller ?

    2 Lär dej stava . Vi vet att du kom ifrån ett fult land.

    3 … (namn) bättre du håller käften istället din slampa eller feministhora, men du kanske är för en massinvandring som håller på att göra sverige till ett jävla U-land, i klass med afrika………….

    Reply
  • Passa på och läs kommentarerna till artikeln http://www.hd.se/nyheter/sverige/2015/10/15/sd-i-kampanj-for-folkomrostning/ nu för inom kort är de säkert borta. Det hände med diskussionen i artikeln http://www.hd.se/sport/hif/2015/10/14/hif-medlemmar-nej-till-bengaler/. För ett tag sedan var det fullt av kommentarer där, men nu är alla borta och alla “spår igensopade” – och det är långt ifrån den enda diskussionen som försvunnit på senare tid.

   Det verkar som om kommentarerna till vissa artiklar bara får ligga kvar några dagar. Sedan försvinner de spårlöst. Förstår inte vitsen med det. Antingen ska man väl få kommentera, eller också kan HD lika gärna stänga ner kommentarsfunktionen helt och hållet istället för att hålla på som de gör nu.

   Reply
   • Hej.
    Tyvärr det fanns inga kommentarer. Men var de lika “hjärnlösa” som de jag nämnde så är det inget att läsa.

    Reply
    • Rätt många kommentarer var faktiskt rätt vettiga; ungefär som en del “gamla Disqus-kommentarer”.

     Numera verkar det som om HD lägger till möjligheten att kommentera men sedan tar de bort den igen efter några timmar, eller högst någon dag. Vill de inte ha några kommentarer är det ju lika bra att skippa funktionen och bara ha kvar kommentarerna på facebook-sidan – där de för övrigt oftast är rätt menlösa. Många “bra skrivet” och instämmer helt” blir det.

     Reply
 17. I skrivande stund (17 okt 2015) har det nu gått 22 dagar sedan HD valde att ersätta Disqus med Facebook. Jag har följt utvecklingen, eller rättare sagt avvecklingen och kan, säkerligen som många andra, konstatera ett fiasko. HD har kanske en annan syn på saken?

  Ämnen som tidigare tilldrog sig mängder av läsare och bidrog till livliga och intressanta debatter har i stort sett upphört, precis som befarat. Enstaka inlägg förekommer, men upplevs mest som en liten smygfis. En debatt ska engagera och påverka. Så upplevs det inte nu.

  Ett av många exempel på uteblivet engagemang är frågan om de aktuella bussfilerna i Helsingborg. Hade Disqus funnits kvar hade tråden varit lång av inlägg. Hittills har inte en enda kommenterat i Facebook! Se länken nedan:

  http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/10/17/overkorda—men-nu-sitter-m-i-forarsatet-igen/

  Reply
  • Det hade varit intressant om någon på HD ville förklara varför de först gör det möjligt att diskutera för att någon timme senare ta bort den igen. Eller ännu värre; låta det bli en rätt givande diskussion och sedan helt utan förvarning radera alltihop och stänga kommentarsmöjligheten.

   På facebooksidan finns ju oftast möjligheten att kommentera kvar, men det är en del märkligheter även där. Många gånger händer det att det står “Visa x kommentarer till”. Klickar man då på länken så kommer det kanske upp en eller ett par, trots att det kan stå “Visa 25 kommentarer till”. Ibland kommer det inte upp några kommentarer alls. För att vara rättvis så förekommer det faktiskt också att rätt antal kommentarer visas, men det är påfallande ofta det inte gör det. Artikeln om bussfilerna är ett sådant exempel. För till fället står det “Visa tre kommentarer till”, men bara ytterligare två visas. Vet inte om det beror på att jag inte har facebook, men varför skulle jag då få se övriga kommentarer?

   Om man är lagd åt konspirationsteori-hållet så kan man ju börja tro att det är ett led i att försämra HD så mycket att det till slut bara blir Sydsvenskan kvar. ;-)

   Reply
  • Jag bara gissar, men att kommentarerna togs bort just då var nog mer en slump. Däremot är det ju löjligt att de håller på med att tillåta kommentarer i ett par timmar, och sen stänger av dem, överallt.

   Men däremot tror jag inte att du ska räkna med att HD ser det som ett “bevis” för att deras skifte lett till betydligt färre, och större andel meningslösa, inlägg. HD ser till mängden moderering de måste göra, och då är det här en strålande framgång.

   Reply
   • Jo, det var nog en ren tillfällighet, men vad är poängen med Facebook när det inte fungerar?! Chefredaktör och ansvarig utgivare Lars Johansson verkade ju övertygad om förträffligheten med Facebook, som han menade att de flesta svenskar är registrerade i. Varför skriver då knappt någon längre?!

    Reply
    • Skäll inte på mig, jag håller helt med dig. Facebook kravet är så vettlöst-meningslöst att det är snudd på komiskt, och resultatet platsar som skräckexempel på vad man absolut inte bör sträva efter varje dag i veckan. Men jag tror att HD är jäkligt nöjda internt i alla fall. Deras, och våra, mål, skiljer sig nog åt…

     Reply
 18. Helsingborgs Dagblad!

  Vad har egentligen hänt med Helsingborgs Dagblads nättidning? Det finns ju just ingenting med däri. Dåligt upplägg på sidorna, som förefaller tomma och tråkiga rakt igenom! Absolut inget som inbjuder till att stanna kvar och dra igenom tidningen. I synnerhet inte efter att verktyget Disqus togs bort.
  Om man kan tala om en tidnings förfall, så är det just detta. Och Sydsvenskan är inte bättre! Två Skånetidningar som degraderats på detta för tidningar så fatala sätt.

  Jag har varit inne på både Dagens Nyheter och Aftonbladets nättidning (finns säkert fler tidningar) och tittat. Vilken skillnad med det Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan numera har att uppvisa!
  Vad säger tidningarnas redaktörer och medarbetare? Handlar det om något så krasst som prestige av den som bestämmer och har sista ordet hur tidningarnas layout och utformning ska se ut? Ja, då behövs det nog en förändring.

  Reply
  • Håller helt med dig. Det är oftast bara några rader av text innan en stor blaffig annons syns. Eftersom detta upprepas en eller flera gånger så gör det sidorna väldigt svårlästa. Det enda positiva med detta är att man får mer tid över till roligare saker, eftersom det går så snabbt att ögna igenom det lilla som är läsvärt.

   Läser man hd.se i mobilen så kan det rätt som det är starta en mycket högljudd annons med autostart. Innan man lyckats lokalisera var på sidan den är, och kunnat stänga av den, har det hunnit gå en stund. Med den ljudnivån är varje sekund en plåga, så det är väldigt irriterande. Konstigt att inte annonsörerna insett vid det här laget att det säkraste sättet att få folk att INTE läsa/titta på annonserna, är att utforma dem på det här viset.

   Reply
   • Jag har nog inte inriktat mig på samma problem du ser med tidningen. Använder heller inte min mobiltelefon för tidningsläsande. Det jag tycker om HD:s nuvarande layout är att den, förefaller det mig som, utformats som boksidor. Jag gillar att läsa böcker, men en tidning ska se ut som en tidning, med spännande bilder och spalter och så vidare. Håller på att laga mat, så skriver slarvigt och hinner inte skriva mer. Mvh/Kristina Agnarson

    Reply
 19. Ja så går det med Bonnier ägda skräptidningar.
  Utdrag från tidningen ETC den 28/4 -14.
  “Bonniers köper Helsingborgs dagblad och stärker därmed sin dominans. Mediejätten äger nu 25 procent av dagspressen. I Skåne får koncernen monopolliknande ställning då HD ska slås ihop med Bonnier­ägda Sydsvenskan.
  – Inte bra för demokratin, säger medieprofessorn Jesper Strömbäck.”
  Tråkigt att Skåne skulle drabbas av dessa köp anser jag. Nu kör de över läsare o bestämmer hur de vill ha det o med sin makt tvinga folk till “Fejsboken” om de vill kommentera.
  Tidningen har blivit dessutom otrolig mycket sämre p g a att det inte finns lika många journalister på olika platser. Båstad/Ängelholm t ex samma artiklar från fredag till måndag i princip. Händer det då inget under helgen? Jo en hel del oftast o det kan man få läsa(när man ofta redan vet det) några dagar senare.
  Nättidningen tycks vara värdelös o läsa tidningen i mobil är inte bara löjligt utan också dyrt(beroende vilket abo man har ).
  Alla skribenter här håller jag med o de har haft bra kommentarer i HD.
  Känner bara ett par ungdomar i min bekantskapskrets som är med i “Fejsboken” o de läser inte tidningar- ett par äldre är med i Twitter o vill inte vara med i “Fejset”. Jag är inte med någonstans för jag gillar inte denna “masspsykos” som drog över världen .
  Nej nu ska jag läsa några icke Bonnier ägda tidningar.

  Reply
 20. Läste inläggen på HD’s facebook idag och bl.a. kommentarerna till artikeln om den kvarglömda dildon på CityGross. Tydligen tycker HD att det är helt OK med sådana här kommentarer, men så skrivs de ju också på Facebook och där är det ju så “självsanerande”.

  Reply
 21. Idag (18 nov 2015) meddelades att Helsingborgs Dagblad byter chefredaktör. Under dagen strömmade en del kommentarer in, varav några kritiska som ifrågasatte pk-censuren, särskilt i Disqus innan funktionen utan förvarning plötsligt ersattes i september av Facebook. Kritiken (avslöjandet) blev visst för mycket för HD, så nu har man rensat i tråden.

  Reply
  • Det märkliga är att ledningen verkar vara nöjd med utvecklingen. Det är klart färre kommentarer, de kommentarer som hamnar där är klart mer intetsägande, och det sker väldigt lite debatt i kommentarsfältet. På hela taget betydligt enklare att moderera, och så slipper man störande, avvikande åsikter. Tror fan att ledningen tycker det var en förändring till det bättre.

   Reply
   • Ja, det var en rejäl rensning i tråden. Konstigt att de låtit inlägget från Stefan Ljung vara kvar. Men det är väl bara en tidsfråga innan det också tas bort.

    På Facebook är det också mest positiva kommentarer till chefredaktörsbytet. Det finns ett fåtal kritiska kommentarer, men de rensas nog också bort så småningom.

    Nej, jag har inte gått med i Facebook, men det går att läsa kommentarerna ändå. :) Oftast är de lika intetsägande som de som finns under artiklarna.

    Reply
 22. HD censurerar tydligen även Facebookinläggen. En läsare frågar varför det inte går att kommentera nazistdemonstrationen på Väla och svaret blev “Av flera skäl – inte minst för att sådana kommentarstrådar tenderar att spåra ur och innehålla massor av otrevliga kommentarer”. Hur var det nu han sa, den gode Lars? Var det inte något med att Facebook var självsanerande? ;)

  Reply
 23. Jag är med fortfarande i tråden. Även om jag inte ses lika ofta här som tidigare är jag lika angelägen om att en tidning som Helsingborgs Dagblad, eller vilken tidning som helst har ansvar beträffande bemötandet av sina läsare, oavsett om det är på papper eller på Internet. Och att en tidnings fortlevnad likaså beror på det, som hur man behandlar läsarna. Som jag förstått det har vi med Internets intåg blivit ett samhälle med helt andra krav på media än tidigare. Som väl också tidningarna måste följa.

  Reply

Leave a Reply