Köptips: Vilken mobil med Android är bäst just nu (sommaren 2013)

Så kom då ännu en spik i kistan från Google. Nu stänger de ner Latitude, och det verkar dröja innan det kommer något nytt för iOS – om en ens någonsin. Överhuvudtaget har det blivit allt tydligare den senare tiden hur Google hårdsatsar på sin egen plattform, och det är ju inget konstigt med det.

Men det är inget stort problem för mig. Sedan 2008 har jag regelbundet kört med en iPhone i en ficka och en Android (eller annat OS) i den andra fickan. Även om jag ibland har ruttnat och frustrerad gett upp så har mina uppehåll aldrig varit mer än ett halvår. Just nu har jag en iPhone5 med iOS7 beta3 och en iPhone4S med iOS 6, för att vara säker på att något alltid fungerar. Nu har iOS7 blivit tillräckligt stabilt och jag byter ut min 4S mot en Android. Men vilken.

Jag behöver era tips. Vilken Android-lur ska jag skaffa mig? Vad är top of the line, just nu i july 2013. Måste gå att köpa över disk eller med leveranstid på max två dagar. Finns det någon ren Google-telefon som fungerar bra både på svenska marknaden och för min 180 resdagar över hela världen? 4G så klart, bra kamera, format ungefär som min iPhone. Så bra batteritid som möjligt. Hjälp mig, så lovar jag att återkomma med en recension (och jämförelse med iPhone5;) om ett par veckor.

Uppdatering: Det blev en HTC One. Känns som en gedigen pjäs. Två snabba reflektioner: Android-lägret har fortfarande mycket att lära om setup-processen och den inledande upplevelsen – och den inbyggda fjärrkontrollen (med IR-sändare, alltså) är grym. Några klick bara och den kan styra både min Samsung TV och Soundbar från Yamaha. Zero friction.

Bildcred: cc licensed ( BY NC SA ) flickr photo shared by Kristina Alexanderson

8 thoughts on “Köptips: Vilken mobil med Android är bäst just nu (sommaren 2013)”

  • Skulle jag vara tvungen ;-) att köpa en idag är det Gustaf som har rätt. Den känns spontant bättre än S4 framförallt från ett HW-perspektiv. Gillar dock även tanken på Xperia ZL som har en större skärm i lika stor mobil men det är oklart om den kommer i en Google edition och om du hittar den över disk i Sverige. Xperia Z är snäppet sämre men är å andra sidan vattentät om det spelar roll.

   Själv tänker jag nog vänta på Xperia Ultra Z med deras nya BT-headset. Nya processorn och större skärm eftersom man ändå knappt pratar i den…

   Reply
 1. +1 på Gustaf. Hustrun skaffade sig en HTC One och den är tamigfan enormt trevlig för en iOS nörd som jag själv. Kunde inte hitta Google edition här i Singapore, men Sense är super schysst om man stänger av lite av de mest hysteriska funktionerna. Synd att vi inte ses i Manilla!

  Reply
 2. Telefonen du söker finns inte. :) Närmast kommer nog HTC One även om kameran är sämre där (4 Megapixel) men det märks nog endast om du ska skriva ut bilder i större format. Ska du ha en telefon snabbt så lär inte Google edition vara att tänka på då de inte säljs i Sverige (går att lösa men tar tid). Själv valde jag nyss en Nexus 4 i väntan på nästa generation lurar. Den är inte top of the line men snygg, snabb, saknar bloatware, får uppdateringar först och är mycket prisvärd (drygt 3000 kr). En mycket trevlig lur!

  Reply
 3. Jag byter till en sprillans Galaxy S4 Active i övermorgon efter att ha gjort en del research och kommit fram till att det nog för tillfället är den bästa Androidmobilen för mig (givet att jag parar den med en iOS).

  Reply
 4. Min Nexus 4 gick sönder och det blev en S4 istället och jag saknar verkligen Nexusen. Tror det har med Android Vanilla att göra. Varken Sense eller TouchWiz tilltalar mig alls. Jelly Bean Vanilla känns tom renare än iOS och jag känner inte alls igen att setup-processen skulle vara sämre än på iOS. Men, det hänger nog mycket på om man är helt ansluten till Googles tjänster. Starta, logga in och vips så är allt på plats, tom tidigare installerade appar. Enklare än så blir det inte.

  Reply
 5. Jag har en Samsung Note II, satans skräp som inte ens duger som pappersvikt, många funktioner är där bara för att visa att dom kan, det byggs inget vidare stöd, varken från Samsung, Google, eller 3:e part utveckare. Ofta hänger den sig, och skärmens touch funktion slutar fungera. Jag går tillbaka till iPhone så snart Apple har presenterat vad som kommer i höst.

  Reply

Leave a Reply