Kort om: POLITOMETERN

Tycker du liksom jag att knuff och de andra verktygen/bloggaggregatörerna allt oftare känns lite trubbiga? Well, inför september 2010 tror jag den här tjänsten kommer att bli hur het och nyttig som helst.

Politometern samlar politiska bloggar i Sverige och frågorna de diskuterar. Bloggarna skrivs av svenska politiker och partimedlemmar.

via Om sajten • POLITOMETERN.

Det ser redan från start ut som ett imponerande bygge och det är en smart familj som ligger bakom ;)

Jag har anmält den här bloggen som en piratpartistisk blogg, återstår att se om det anses vara i sajtens anda. Det är inte glasklart, men lär säkert sätta sig med tiden.

En rungande applåd hur som helst – GENIALT tänkt och snyggt implementerat!

23 thoughts on “Kort om: POLITOMETERN”

 1. Det jag tycker är synd är att man måste ha en partitillhörighet för att få vara med. Jag är en politisk blogg alltsomoftast men har ingen partitillhörighet – alltså är jag enligt Politometern ingen politisk blogg. Vore bättre att de valde “politikerbloggar” vilket å andra sidan är rätt så exkluderande för dig ;)

  Reply
 2. Jag vet inte om man måste ha en “partitillhörighet” så jag har valt att testa det genom att anmäla mig. Jag är ju inte medlem i pp, däremot kategoriserar jag mitt bloggande som oftast pp. Det tycker jag är en relevant distinktion att göra – men det är möjligt att det är unikt för oss pp-sinnade.

  Anyway, jag tycker det finns en poäng i begränsningen och avgränsningen. Sedan får vi se hur Martina ska styra upp det.

  Reply
 3. Jo – jag gillar avgränsningar men jag ogillar att jag är exkluderad eftersom jag inte kan säga vilket lag jag tillhör (och fr a inte vill). Kanske att lägga till kategorin “politisk vilde”? :)

  Reply
 4. Men du måste väl ändå hålla med om att i just det här fallet – med de sorteringar, viktningar, diagram etc som finns – så vore det ogörligt utan den grova kategoriseringen. Och med bäring på valet så är det ju faktiskt partipolitik det handlar om…

  Reply
 5. Det är sant. Men jag tycker det rent värderingsmässigt och utifrån vad sociala medier kan ha för impct blir lite snävt. Och jag tänker vara lite grumpy ett tag – har ju varit så snäll så länge :)

  Reply
 6. Jo, man måste ha en partitillhörighet för att det ska vara en tjänst som funkar för väljare. Om du inte är medlem i Pp så kan du tyvärr inte vara med, Jocke.
  Däremot tycker jag att sajten på ett ganska fint sätt illustrerar att partimedlemmar inte är någon homogen grupp och att det går bra att vara medlem i ett parti men ändå tycka lite hur som helst, efter eget huvud. Och att rätt politiker på så sätt kan hitta rätt väljare – även om man inte är en “typisk” moderat eller moderatväljare, tex.

  Reply
 7. Och tack för det fina berömmet! Det optimala vore ju om du blev så inspirerad av politometern att du valde att bli partimedlem :). Då skulle din utmärkta blogg kunna beskådas av alla på sajten.

  Reply
 8. Hej Ulrika!

  Eftersom vi har föreningshemlighet i Sverige går det egentligen inte att kontrollera. Som det mesta här i världen bygger det på förtroende: man litar på att man är den man påstår sig vara. Dock kollar jag alla bloggar som kommer in och ser efter att det ser “rätt” ut. Och sedan hjälper den sociala webben till att hålla rent: sådana som ligger fel på det egna partiet tipsar andra medlemmar i partiet om.

  Jag har hittat ganska många fel i partiernas egna sammanställningar, vilket jag tror är ett tecken på att de har färre engagerade användare. Eller att min sajt är tydligare, jag vet inte.

  Hälsningar Martina

  Reply
 9. Ok, det att lita på andra låter ju vettigt :).

  När det gäller Centerpartistiska bloggare har vi inget krav på medlemskap. Det viktiga är att de sympatiserar med partiets värderingar

  Reply
 10. Men borde det då inte heta partipolitiska bloggar? För ordningens skull liksom? För annars blir det implicit att man säger att det bara är partimedlemmar som kan blogga om politik dvs. vara politiska bloggar. Eller?

  För jag tänker inte gå in i ett parti och jag anser att min blogg är politisk. Jag gissar att Blogge Bloggelito nog anses en smula politisk osv.

  Reply
 11. Jo, men “partipolitisk” är ett ord som får människor att sluta läsa halvvägs igenom. Så därför använder jag de mer läs- och språkvänliga alternativet.

  Sen är det ju så att politik inför val handlar om vem man kan rösta på och inte. Nu har jag valt att ta med bloggar från etablerade partier, men om du ställer upp till val och kommer med så får du ju vara med på politometern. Varför tar jag inte med oetablerade partier? För att jag inte känner för att gynna SD i den situation svensk partipolitik nu befinner sig i.

  Reply
 12. Underbart ju.Ett nytt verktyg för politiska bloggare som kör sin egen propaganda oavsett rätt eller fel och sällan eller aldrig har tillräckligt med bakgrundskoll på vad de skriver där de om de har fel sällan eller aldrig går tillbaka och korrigerar dessa fel..Var får de oftast sin information ifrån !?.Jo hör och häpna från gammelmedias press som redan visat sig köra propaganda racet i Sverige alltför många gånger.Så hur trovärdigt är då allt detta.Nja som en Kalle Anka tidning på sin höjd alltför ofta.Och så har de då fått en såkallad Politometer för att kunna hålla koll på varandras skrivande ha ha … En parodi utan like med andra ord där dessa politiska bloggare liksom pressen om de inte gillar dina kommentarer genast ser till att de uteblir från webbsidan.Det kallas nämligen Demokrati att se till att resterande läsare inte kan läsa dessa kommentarer från oliktänkande om de politiska bloggarna inte gillar kommentatörens sanning jämfört med sin egen politiska fantasi vision många gånger.Ha en underbar dag. :)

  Reply

Leave a Reply